Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lelukauppa Hamleys tulee Helsingin Stockmannille

Stockmannin liikevoitto parani mutta liikevaihto supistui 11 prosenttia

Talous
 
Helsinkiläiset muistelevat Stockmannin leluosastoa: ”Aina yllättävä, ihana ja iloinen paikka”
Helsinkiläiset muistelevat Stockmannin leluosastoa: ”Aina yllättävä, ihana ja iloinen paikka”
Stockmannin leluosasto oli aikoinaan paikka, missä lapset kävivät ihailemassa hienoja leluja. HSTV kysyi eri-ikäisiltä helsinkiläisiltä, millaisia muistoja heillä on Stockmannin leluosastosta.

Maailman vanhin lelukauppa Hamleys avaa myymälän Stockmannin Helsingin-tavaratalossa marraskuussa.

"Olemme todella ylpeitä saadessamme esitellä Hamleysin asiakkaillemme. Hamleys on lelukaupassa luokan priimus. Kokeilimme kepillä jäätä. Molemmilla osapuolilla oli asiasta sama näkemys, ja siksi asiat sujuivat lopulta nopeasti", Stockmannin kiinteistöliiketoiminnan johtaja Björn Teir sanoo.

Fakta

Perinteikäs lelukauppa

 Cornwallissa kasvanut William Hamley avasi 1760 Lontoossa nimeään kantavan lelukaupan, josta tuli heti suosittu.

 Nykyään seitsenkerroksinen liike Lontoon Regent Streetillä avattiin 1881.

 1930-luvun lama ajoi yhtiön vaikeuksiin ja kauppa jouduttiin sulkemaan.

 Liikemies Walter Lines osti liiketoiminnan ja avasi kaupan uudelleen.

 Kauppa pysyi avoinna läpi toisen maailmansodan, vaikka talo kärsi vaurioita Lontoon pommituksissa.

Hamleys aloitti lelujen myynnin Lontoossa jo vuonna 1760.

Stockmann aloitti yhteistyön Hamleysin kanssa Venäjällä kesällä 2014, kun lelukauppa avattiin Pietarin Nevsky Centre -kauppakeskuksessa. Helsingin keskustan liike on jatkoa kumppanuudelle Venäjällä.

Lelujen myynti jatkuu Stockmannilla samassa paikassa kuin aiemmin, mutta tilat suurenevat. Teir arvelee, että joulun aikaan lelumyymälän tilat voivat kasvaa entisestään.

"Hamleys satsaa myös kokemuksiin ja tapahtumiin. Toiminta tulee olemaan vilkasta heidän tiloissaan", Teir sanoo.

Yhä suurempi osa Stockmannin tavaratalojen liiketiloista on vuokralla muille kaupan alan toimijoille. Kesäkuussa Stockmann allekirjoitti sopimuksen Akateemisen Kirjakaupan liiketoiminnan myymisestä ruotsalaiselle Bonnier Booksille. Akateeminen Kirjakauppa jatkaa Suomen tavarataloissa vuokralaisena.

Muita uusia vuokralaisia Helsingin keskustan lippulaivatavaratalossa ovat Halti ja Espresso House. Kodinkoneita myyvä Expert-ketju valtasi Stockmannin kodinkoneosaston 22. toukokuuta.

Handelsbankenin analyytikko Robin Santavirta ei usko, että Stockmann tähtää täysin samanlaiseen kehitykseen kuin esimerkiksi tukholmalainen tavaratalo NK. Siellä kaikki tilat ovat jo vuokralla.

"Stockmann haluaa, että suuri osa tavarataloliiketoiminnasta jää oman vähittäiskaupan alle. Mutta niitä tuotealueita, joissa ollaan tehty merkittävää tappiota ja joita on haastava kääntää voitollisiksi kuten elektroniikka, kannattaa vuokrata. Uskon, että syksyn aikana tulee vielä uutisia uusista vuokralaisista."

Koko Stockmann-yhtiön liikevaihto pieneni huhti–kesäkuussa 11 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan 406 miljoonaan euroon. Liikevoitto ilman kertaluontoisia eriä kasvoi 5,7 miljoonaan euroon.

Luvuissa ei ole otettu huomioon vaateketju Seppälää, jonka Stockmann myi huhtikuussa.

"Stockmannin liikevaihto laski toisella neljänneksellä pääosin Hullut Päivät -kampanjan ajoituksesta sekä edelleen heikkona jatkuneesta Venäjän ruplasta johtuen. Tästä huolimatta konsernin toisen neljänneksen liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä parani", toimitusjohtaja Per Thelin sanoo tiedotteessa.

Robin Santavirran mielestä toisen vuosineljänneksen tulos lupaa hyvää.

"Stockmannin kannattavuus oli selvästi odotettua parempi. Stockmann on pärjännyt toisella vuosineljänneksellä kohtalaisen hyvin hankalassa markkinatilanteessa sekä Suomessa että Venäjällä", Santavirta sanoo.

"Vaikka liikevaihto laski, myyntikate on selkeästi parempi kuin viime vuonna toisella neljänneksellä."

Yritys pitää näkymät ennallaan. Suunniteltujen rakenteellisten muutosten takia Stockmann arvioi, että konsernin vuoden 2015 liikevaihto laskee vuodesta 2014.

Vähittäiskaupan liiketuloksen uskotaan jäävän tappiolle.

Kiinteistö- ja muoti-liiketoimintayksiköiden liiketulosten odotetaan puolestaan olevan positiiviset.

Thelinin mukaan Stockmannin uusi strategia etenee toivotulla tavalla.

Luke McGregor Reuters
Hamleysin lelukauppa Lontoon Regent Streetillä avattiin vuonna 1881. Se tunnetaan laajasta valikoimista, tapahtumista ja lelujen esittelyistä.
Hamleysin lelukauppa Lontoon Regent Streetillä avattiin vuonna 1881. Se tunnetaan laajasta valikoimista, tapahtumista ja lelujen esittelyistä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat