Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yuan ravistelee markkinoita

Kiinan valuutan devalvoituminen jo toista päivää peräkkäin ei huolettanut kiinalaisia

Talous
 
Kirsti Karttunen
Mikko Paakkanen HS
Pekingiläinen Zheng Meng kävi Sanlitunin Apple Store -kaupassa katsomassa uudenmallista kannettavaa tietokonetta."Päätän myöhemmin, ostanko sen. Tuskin sen hinta tuosta nousee. Applella yleensä vain uudet tuotteet ovat kalliimpia kuin edeltävät mallit."
Pekingiläinen Zheng Meng kävi Sanlitunin Apple Store -kaupassa katsomassa uudenmallista kannettavaa tietokonetta."Päätän myöhemmin, ostanko sen. Tuskin sen hinta tuosta nousee. Applella yleensä vain uudet tuotteet ovat kalliimpia kuin edeltävät mallit." Kuva: Mikko Paakkanen HS

Pekingin Sanlitunin ostosalueella kuljeskelee arki-iltana sankka joukko vauraanpuoleista kiinalaista keskiluokkaa shoppailemassa kuten ennenkin. Täällä käyviä kuluttajia ei näytä huolestuttavan ajatus, että Kiinan valuutan devalvoituminen voi nostaa hyödykkeiden hintoja.

"En usko, että hinnat kovin paljon muuttuvat tämänkokoisen kurssimuutoksen takia", sanoo Zheng Meng, 22.

Fakta

Yuan on enemmän markkinoiden armoilla

 Tiistaina Kiinan keskuspankki devalvoi yuanin eli alensi yuanin arvoa suhteessa Yhdysvaltojen dollariin vajaat kaksi prosenttia. Se devalvoi yuanin uudelleen keskiviikkona.

 Kiinan keskuspankki myös muutti tiistaina tapaa, jolla yuanin arvo määräytyy.

 Kiinan keskuspankki määrittää yuanille keskikurssin, josta se voi poiketa kaksi prosenttia suuntaan tai toiseen. Aiemmin Kiina määritti tiukasti säädellyn valuuttansa keskikurssin osin riippumatta siitä, miten markkinat ovat valuuttaa arvottaneet.

 Nyt markkinat vaikuttavat enemmän ja keskikurssi määräytyy sen mukaan, minkä arvoiseksi yuan on edellisen päivän kaupankäynnissä päätynyt.

Devalvaatio ei huolestuta Zhengiä, siitäkään huolimatta, että hän aikoo ensi vuonna lähteä kolmeksi vuodeksi Yhdysvaltoihin jatkamaan opintojaan. Zhengin mukaan yliopiston lukukausimaksuihin, asuntoon ja elämiseen kuluu yhteensä noin 300 000 yuania eli noin 42 000 euroa vuodessa.

Nämä yuanit hänen on vaihdettava dollareiksi. Kolmen vuoden opiskeluaikana kertyy maksettavaa niin paljon, että muutaman prosentin muutos valuuttakurssissa voi maksaa tuhansia dollareita.

Kiinan keskuspankin keskiviikkoinen päätös devalvoida yuan toistamiseen nosti pintaan epäilykset siitä, ettei maan taloudella mene niin hyvin kuin on kerrottu, vaan Kiinan täytyy heikentää yuania hitaan talouskasvunsa tukemiseksi.

Keskiviikkona Kiinan keskuspankki asetti viitekurssin yuanin ja Yhdysvaltain dollarin välillä 1,6 prosenttia heikommaksi kuin tiistaina. Jo tiistaina keskuspankki alensi yuanin arvoa suhteessa dollariin vajaat kaksi prosenttia.

Keskuspankki ilmoitti keskiviikkona tiistain tapaan, että se pyrkii toimillaan saamaan yuanin hinnan vastaamaan paremmin markkinahintaa.

Valuutan keskikurssin määrittää keskuspankki. Noteeraus päätetään nyt edellisen päivän markkinakurssin mukaan, eli yuanin voimakkaat kurssivaihtelut voivat jatkua.

Devalvaatiot saivat markkinat reagoimaan. Euroopan osakemarkkinoilla tärkeimmät osakeindeksit heikkenivät yli kolme prosenttia. Eniten halpenivat autoja ja kulutustavaroita tekevien yritysten osakkeet. Yhdysvalloissa osakeindeksit olivat klo 21 Suomen aikaa alle puolen prosentin laskussa.

Kiinassa lentoyhtiöiden osakkeet halpenivat jo toista päivää. Ne kärsivät dollareissa hinnoitellun polttoaineen kallistumisesta. Sen sijaan esimerkiksi kiinalaisten vaatealan vientiyritysten osakkeet vahvistuivat.

Kuvaa Kiinan talouden heikentymisestä vahvistivat keskiviikkona julkaistut talousluvut.

Teollisuustuotannon kasvu hidastui heinäkuussa kuuteen prosenttiin. Vähittäismyynti kasvoi 10,5 prosenttia, mikä oli lähellä odotuksia.

FIM:n pääanalyytikon Kim Gorschelnikin mukaan heikoista luvuista voi päätellä, että Kiina hakee yuania devalvoimalla potkua vientiteollisuuteen.

Virallisten tilastojen mukaan Kiinan talous kasvaa seitsemän prosentin vauhtia. Nyt esitettyjen arvioiden mukaan Kiinan talouden kasvuvauhti olisi todellisuudessa noin neljä prosenttia.

"Esimerkiksi tuonnin kehitys on heikentynyt alkuvuonna, mikä kielii talouden heikosta tilanteesta. Kasvu perustuu Kiinassa nyt enemmän palveluihin ja kotimarkkinoihin", OP-ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen sanoo.

Huoli ei kuitenkaan rajoitu yksin Kiinan tilanteeseen.

Merkit Kiinan talouden kerrottua heikommasta tilasta lisäävät epävarmuutta koko maailmantaloudessa.

Yuanin devalvoiminen heikentää muiden kuin kiinalaisten yritysten kilpailukykyä.

Heikompi yuan voi tehdä hallaa Kiinaan vieville ulkomaalaisille yrityksille, sillä niiden tuotteista ja palveluista tulee kalliimpia. Kiinassa kauppaa käyvät yritykset voivat kärsiä siitäkin, että niiden yuaneissa tekemät voitot ovat yrityksen kotimaan valuutassa pienempiä.

Heijastusvaikutukset voivat ulottua niihinkin yrityksiin, jotka eivät tee Kiinassa kauppaa lainkaan.

Suomi voi esimerkiksi kärsiä muita euromaita enemmän siksi, että kysynnän pieneneminen Kiinassa halventaa raaka-aineita. Se puolestaan heikentää Venäjän öljystä riippuvaista taloutta.

"Voi olla, että vienti Venäjälle supistuu vielä enemmän ja tätä kautta vaikutus Suomeen voi olla suurempi", Heiskanen sanoo.

Kirsti Karttunen HS
Mikko Paakkanen HS
Peking/Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat