Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkesijoittaja: Kiinan tilanne kiusaa erityisen paljon Suomea

Suomalaisten pörssiyhtiöiden liikevaihdosta verrattain suuri osuus syntyy Aasiassa

Talous
 
Song Aly Reuters
Sijoittajat tarkkailivat torstaina osakekurssien kehitystä shanghailaisen osakevälittäjän toimistossa.
Sijoittajat tarkkailivat torstaina osakekurssien kehitystä shanghailaisen osakevälittäjän toimistossa. Kuva: Song Aly Reuters

Varman toimitusjohtaja Risto Murto katsoo, että Suomi tulee kärsimään keskimääräistä enemmän Kiinan talouskasvun hidastumisesta.

"Suomi on Euroopan kärjessä sen suhteen, kuinka paljon pörssiyritysten liikevaihdosta tulee Aasiasta", Murto sanoi Suomen suurimman eläkeyhtiön osavuosituloksen julkistamistilaisuudessa torstaina.

Murto yhtyi näin niiden eläkesijoittajien huoleen, jotka pelkäävä Kiinan hyytymisen vaikuttavan nimenomaan suomalaisten pörssiyhtiöiden tuloksiin ja osakekursseihin.

Suomen toiseksi suurimman eläkeyhtiön Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio katsoi tiistaina, että Kiinan tilanne vaikuttaa suomalaisyrityksiin suoraan kysynnän heikkenemisen kautta sekä raaka-aineiden hintojen halpenemisen vuoksi.

"Yritysten läsnäolo Kiinan markkinoilla on edelleen välttämätöntä, mutta Kiinan vaikutus yhtiöiden tuloskasvuun pienenee", Murto sanoi.

Kiina vaikuttaa myös Varman sijoitusstrategioihin. Eläkeyhtiö ei aio kasvattaa suhteellisesti suomalaisten osakkeiden osuutta osakesalkussaan eikä ehkä koko sijoitussalkussakaan.

Varman sijoitusjohtajan Reima Rytsölän mukaan Aasian vaikutus on näkynyt siinä, että Suomen pörssi on noussut Suomen reaalitaloudesta riippumatta. Varma pitää pörssiosakkeita suhteellisen kalliina muutenkin.

"Osakemarkkinoiden arvostus on kohtuullisen kalliin oloista."

Varma aikoo kuitenkin pitkällä aikavälillä lisätä osakkeiden suhteellista osuutta koko sijoitussalkussaan, mutta lisäämisen hetki ei ole nyt.

"Osakemarkkina on kivuliaan kallis, mutta toisaalta vaihtoehtoja ei ole. Tämä on johtanut voimakkaisiin kurssireaktioihin, sillä sijoittajat ymmärtävät hintatason olevan korkealla."

Varma vähensi osakkeiden suhteellista osuutta salkussaan ensimmäisten kolmen kuukauden aikana, mutta nosti sen takaisin huhti–kesäkuussa.

Osakkeiden hinnat kallistuivat pörsseissä vuoden alussa, mutta kurssit kääntyivät laskuun alkuvuoden toisella puoliskolla.

Eläkesijoittajan toimitusjohtajan huolena ovat Suomen talouskasvun ja tuottavuuden kasvun pysähtyminen. Murto ennusti torstaina, mitä tapahtuu, jos Suomen taloustilanne ei parane.

"Yksi näkökulma on, että elintasoero Ruotsiin tulee kasvamaan tosi suureksi. Samanlainen ilmiö nähtiin 1960–1970-luvuilla", Murto sanoi.

Tuolloin noin 320 000 suomalaista muutti Ruotsiin.

"Muistan Kuusamosta, kun ihmiset lähtivät ja laittoivat oven säppiin sekä ikkunoihin laudat. Se oli sen ajan sopeuttamista", Kuusamosta kotoisin oleva Murto kertoi.

Hänen mukaansa nyt Suomessa saattaa olla "edessä häivähdys" tästä, vaikka mittakaava on toki pienempi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat