Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyllä kelluvalle yuanille, ei heikolle

Talous
 

Kiinan keskuspankin peräkkäiset devalvaatiot tällä viikolla saivat tyrmistyneen vastaanoton. Yhdysvalloissa huudettiin valuuttasotaa ja osakekurssit laskivat etenkin Euroopassa. Maan arvosteltiin tukevan heikolla valuuttakurssilla omaa vientiteollisuuttaan.

Kiinan toimien vaikutus koko maailmatalouteen on suuri. Siksi voimakkaat reaktiot ovat ymmärrettäviä.

Toisesta vinkkelistä katsottuna reaktiot olivat omituisia. Kiinaa on jo vuosikausia vaadittu kelluttamaan valuuttansa.

Kiinan valuutan arvo ei määräydy vapaasti markkinoiden kysynnän ja tarjonnan mukaan niin kuin euron, Japanin jenin tai Yhdysvaltain dollarin. Ne ovat niin sanottuja kelluvia valuuttoja.

Kiinan keskuspankki sen sijaan määrää itse yuanin keskikurssin suhteessa dollariin, minkä ympärillä sen arvo saa vaihdella kaksi prosenttia suuntaansa. Kiina piti vuosikausia yuanin kurssin keinotekoisen heikkona suhteessa maan valtavaan vaihtotaseen ylijäämään.

Se helpotti kiinalaisten tuotteiden menekkiä maailmalla ja vaikeutti puolestaan ulkomaisten tuotteiden myyntiä Kiinaan. Erityisesti Yhdysvallat piti asiasta meteliä korkeimmallakin poliittisella tasolla.

Kymmenen viime vuoden aikana yuanin on kuitenkin sallittu vähitellen vahvistua noin 25 prosenttia suhteessa dollariin samalla kun Kiinan talous on jatkanut nopeaa kasvuaan.

Tänä vuonna Kiinan talous on ajautunut ongelmiin. Valuuttamarkkinat ovat reagoineet tähän ja yuanilla on ollut painetta pikemminkin heikentyä kuin vahvistua. Painetta on kasvattanut se, että dollari on tänä vuonna vahvistunut suhteessa muihin tärkeisiin valuuttoihin.

Kiinan keskuspankki toisti monta kertaa tämän viikon aikana, että devalvaatiot olivat reagointia tähän paineeseen. Samalla keskuspankki ilmoitti, että se aikoo jatkossa seurata paremmin markkinoiden reaktioita. Keskikurssin määrityksessä otetaan tästedes huomioon edellisen päivän markkinakurssi. Juuri tämän suuntaisia toimia esimerkiksi Kansainvälinen valuuttarahasto on vaatinut Kiinalta. Myös luottoluokittaja Standard & Poors kiitteli Kiinan päätöksiä.

Markkinoiden hämmästys ja amerikkalaispoliitikkojen tyrmistys näyttääkin kovin epäloogiselta. Taisi olla niin, että yuanin kelluttaminen oli tervetullutta vain niin kauan kun valuutta oli vahvistumassa. Heikkenevää yuania ei halua kukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat