Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi hyväksyy Kreikan tuen

Euroryhmä käsittelee Kreikan kolmatta lainaohjelmaa tänään perjantaina Brysselissä

Talous
 
Kirsti Karttunen
Stubb: Siihen, miten euroryhmässä käy on kaksi vaihtoehtoa
Stubb: Siihen, miten euroryhmässä käy on kaksi vaihtoehtoa
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) kertoo, millä ehdoilla Suomi lähtee perjantaina euroryhmän kokoukseen ja kuinka luottavainen hän on sen suhteen, että euroryhmässä syntyy asian suhteen sopu. Toimittaja: Kirsti Karttunen, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen

Suomi on valmis hyväksymään ylivelkaantuneen Kreikan uusimman tukipaketin.

Hätärahoituksen antaisi Kreikalle eurovaltioiden rahoituslaitos Euroopan vakausmekanismi (EVM).

"Olen tänään saanut mandaatin hyväksyä Kreikan EVM-ohjelman. Lähdemme hyvällä, vakaalla neuvottelumandaatilla liikkeelle", sanoi euroryhmän kokoukseen perjantaina matkaava valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok).

Stubb puhui viestimille sen jälkeen, kun suuri valiokunta oli torstaina käsitellyt asiaa.

Euroopan valtiovarainministereiden muodostama euroryhmä käsittelee Kreikan apupakettia Brysselissä.

"Ensimmäisen rahoituserän hyväksyminenhän edellyttää 47 ehtoa troikan neuvottelemasta kokonaisuudesta, ja tämän myös suuri valiokunta äsken sinetöi", Stubb kertoi.

Troikan muodostavat Euroopan komissio, Euroopan keskuspankki (EKP) ja Kansainvälisestä valuuttarahasto IMF.

Stubbin mukaan euroryhmällä on perjantaina kaksi vaihtoehtoa.

"Ensimmäinen on se, että ratkaisu löytyy ja silloin varmasti ensimmäisen lainaerän koko pyörii 26–43 miljardin haarukassa. Toinen mahdollisuus on, että joudumme ottamaan pienen siltarahoituksen tähän väliin."

Stubbin mukaan Suomelle sopivat molemmat vaihtoehdot.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho kertoi STT:n haastattelussa, että puolue hyväksyi Kreikan kolmannen tukipaketin hammasta purren. Puolue kuitenkin äänesti yksimielisesti tukipaketin puolesta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kommentoi jo viikonloppuna, ettei hän usko kolmannen tukipaketin ratkaisevan Kreikan ongelmia. Torstaina Soini jatkoi aiheesta blogissaan.

"Tukipakettipäätös on huono. En sitä selittele. En voi vaan sallia, että asia, jota emme yksin voi estää, vie meiltä vaikutusmahdollisuudet hallituksessa. Tämä linja on tuomiolla ensi vaaleissa, jotka ovat edessä 2019."

Tiistaina saavutetun alustavan sopimuksen mukaan Kreikan kolmivuotisen lainaohjelman koko olisi noin 85 miljardin euroa. Vastineeksi Kreikan täytyy tehdä mittavia talousuudistuksia.

Muista euromaista poiketen Suomi käsitteli tukipakettia jo ennen euroryhmän kokousta. Esimerkiksi Saksassa, jossa tukipaketista käydään yhä kriittisempää keskustelua, liittopäivät käsittelee asiaa vasta euroryhmän kokouksen jälkeen.

Saksan varavaltiovarainministeri Jens Spahn vakuutti torstaina radiohaastattelussa, että Saksan hallitus suhtautuu yhteneväisen myönteisesti sopimukseen kolmannesta tukipaketista.

Spahnin vakuuttelut olivat vastaus arvioille, että hallitus olisi jakaantunut erimielisiin ryhmiin tiistaina saavutetun neuvottelutuloksen sisällöstä.

Niiden mukaan Wolfgang Schäublen johtama valtiovarainministeriö suhtautuu neuvottelutulokseen kriittisemmin kuin Sigmar Gabrielin luotsaama talousministeriö.

Spahn sanoi koko Saksan hallituksen kannattavan sellaista uutta Kreikka-sopimusta, joka täyttää vaaditut edellytykset, kertoo uutistoimisto Reuters. Spahnin mukaan Saksan hallitus on valmis myönnytyksiin. Hallitus on valmis keskustelemaan velkahelpotuksista, joita ovat laina-aikojen pidentäminen sekä lyhennys- ja koronmaksuvapaat.

Sen sijaan Saksa ei edelleenkään hyväksy velkaleikkauksia eli velkojen anteeksiantoja.

"Velkaleikkaukset ovat laittomia, mutta velkahelpotuksista voidaan puhua", Spahn linjasi.

Markku ulander lehtikuva
Valtiovarainministeri Alexander Stubb saapui suuren valiokunnan kokoukseen torstaina.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb saapui suuren valiokunnan kokoukseen torstaina.
Sdp:n Tuppurainen: "Hallituksen linja on ylioptimistinen"
Sdp:n Tuppurainen: "Hallituksen linja on ylioptimistinen"
Suuren valiokunnan toinen varapuheenjohtaja Tytti Tuppurainen (sd) sanoo, että Kreikan kolmannen lainaohjelman onnistumisen edellytykset ovat heikot. Tuppuraisen mukaan hallituksen linja on ylioptimistinen sen suhteen, miten Kreikka pääsee aidosti kestävälle kasvu-uralle. toimittaja: Kirsti Karttunen, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat