Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiwanilaisyritys piristää Oulun Piilaakson synkkää työllisyystilannetta

Talous
 
Pekka Fali
Mediatekin markkinointijohtaja Johan Lodenius ja Euroopan-johtaja Siegmund Redl juhlivat Oulun-toimipisteen avajaisia torstaina.
Mediatekin markkinointijohtaja Johan Lodenius ja Euroopan-johtaja Siegmund Redl juhlivat Oulun-toimipisteen avajaisia torstaina. Kuva: Pekka Fali

Monet oululaiset viestintäteknologian ammattilaiset viettivät harvinaisen kesän – ilman yt-neuvotteluja.

Esimerkiksi useat entiset Nokian ja sittemmin Renesasin ja Broadcomin työntekijät pääsivät viime syksynä Oulussa toimintansa aloittaneen Mediatekin palvelukseen. Tähän asti he ovat saaneet nauttia työrauhasta.

Taiwanilainen puolijohdevalmistaja Mediatek juhli virallisia avajaisiaan Oulun Teknologiakylässä torstaina. Yrityksen ruotsalainen markkinointijohtaja Johan Lodenius vakuutti, että työrauhaa tulee jatkumaan.

"Toimintatapamme on erilainen kuin amerikkalaisyrityksillä. Tähtäämme pitkän aikavälin kehittymiseen, emmekä muuta suuntaa nopeasti. Tarkoituksemme on olla Oulussa pitkään", Lodenius lupasi.

Yritys tuli Ouluun oikeaan aikaan ja sai valita lähtevältä Broadcomilta mieleisensä työntekijät. Amerikkalainen Broadcom päätti vuosi sitten lopettaa modeemiliiketoimintansa Oulussa.

Mediatekin yksikössä on nyt runsaat sata palkollista ja kasvua on luvassa. Oulun-yksikkö on jo Mediatekin suurin Euroopassa.

Oulussa odotetaan Mediatekiltä paljon. Odotukset perustuvat Mediatekin nopeaan kansainväliseen kasvuun.

Yritys on noussut lyhyessä ajassa langattoman puolijohdetuotannon kolmanneksi suurimmaksi yritykseksi maailmassa Qualcomin ja Broadcomin jälkeen.

Mediatekillä ei ole omia tuotantolaitoksia. Se toimii piiriensä suunnittelijana ja jakelijana.

Aiemmin Mediatek sai osakseen isojen valmistajien syytöksiä patenttien polkemisesta ja keksintöjen kopioinnista. Lodenius pitää niitä pötypuheena.

"Olemme tehneet valtavasti omia innovaatioita ja meitäkin on kopioitu."

Business-Oulun johtaja Juha Ala-Mursula pitää Mediatekin kaltaisia yrityksiä Oululle vaikeassa taloustilanteessa äärimmäisen arvokkaina.

"Ilman niitä tilanne Oulussa olisi tosi ikävä. Muutos on kirpaissut meitä eniten ja työttömyys on kasvanut. Jos kuitenkin katsoo koko maata, Tampereella, Jyväskylässä ja Lahdessa työttömyys on vielä pahempi", Ala-Mursula toteaa.

Oulun työvoimasta on työttömänä nyt 19 prosenttia. Työttömiä työnhakijoita on 18 000. Heistä tieto- ja viestintäteknologia-alan insinöörejä ja muita erityisasiantuntijoita yli 1 600.

Työttömien määrään nähden uudet yritykset työllistävät vähän, mutta pienet purot ovat sitäkin tärkeämpiä.

Mediatekin rinnalla toinen lupaava alan tulokas Oulussa on norjalainen Nordic Semiconductor. Puolijohdeyritys asettui vajaa vuosi sitten Peltolassa Microsoftilta tyhjilleen jääneisiin tiloihin ja pääsi ensimmäisten joukossa palkkaamaan työtä vaille jääneitä ammattilaisia. Nyt henkilöstöä on jo noin sata.

Ala-Mursula toivoo, että uudet yritykset käyttäisivät vastedes nykyistä enemmän myös paikallisten yritysten palveluja. Hän arvioi, että viimeisten viiden vuoden aikana 8 500 oululaista teknologia-alan työntekijää on joutunut vaihtamaan työnkuvaansa.

Myllerryksen myötä asenne yrittäjyyteen on muuttunut täysin. Kansainväliseen kasvuun tähtääviä start up -yrityksiä on Oulussa parhaillaan noin 600.

Oululainen yritysvalmentaja Eero Kaikkonen sanoo huomanneensa asennemuutoksen erityisesti nuorten kohdalla. Aiemmin yrittäjyys kiinnosti vain harvaa. Nykyään luennoilla innostus on laajaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat