Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka saa kolmannenkin hätälainan

Euromaat eivät vieläkään ole valmiita leikkaamaan Kreikan velkoja

Talous
 
Helsingin Sanomat
Francois Lenoir Reuters
Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble Brysselissä perjantaina.
Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble Brysselissä perjantaina. Kuva: Francois Lenoir Reuters

Euroalueen valtiovarainministerit hyväksyivät myöhään perjantaina Kreikan kolmannen hätälainan. Sen antaa euromaiden perustama Euroopan vakausmekanismi EVM.

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin mukaan euroryhmän neuvotteluissa ei syntynyt varsinaista vääntöä siitä, hyväksytäänkö sopimus vai ei. Neuvottelut venyivät myöhään iltaan lähinnä siksi, että sopimuksen teknisten sanamuotojen hiominen vei aikaa.

"Tässä käännettiin nyt uusi lehti Kreikan suhteen", Stubb kuvaili ja vakuutti olevansa tyytyväinen.

Stubb sanoi, että kokous oli huomattavasti kivuttomampi kuin heinäkuussa muun muassa siksi, että IMF ja Euroopan komissio olivat neuvotelleet tiukat ehdot Kreikan lainapaketeille. Myös talouskurin keulakuvaksi nimetty Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble oli Stubbin mukaan sovinnollinen.

Hän esitti myönteisiä kommentteja sopimuksen syntymisestä jo saapuessaan kokoukseen iltapäivällä. Saksan parlamentti tosin äänestää päätöksestä vasta myöhemmin. Tällä kertaa Suomi ei profiloitunut tiukkana talouskurittajana. Tähän vaikutti myös se, että eduskunnan suuri valiokunta siunasi torstaina Suomen osallistumisen tukipakettiin.

"Keskustelin pitkään Kreikan valtiovarainministerin kanssa. Hän oli tietoinen suuren valiokunnan äänestystuloksesta, jopa siitä, miten äänet jakautuivat."

Keskeinen kysymys oli kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukaantulo. IMF teki ennen kokousta selväksi, että se osallistuu pakettiin vain, jos Kreikka saa velkahuojennuksia. IMF ei saa sääntöjensä mukaan antaa hätälainaa maalle, jonka velkataakka on kestämätön.

IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde oli kokouksessa mukana puhelimitse.

"Neuvottelimme sanamuodoista. IMF tullee mukaan loka-marraskuun vaihteessa, kun on saanut omat asiansa järjestettyä. Olen luottavainen siitä, että IMF on mukana noin 15–20 miljardin osuudella. Se antaa lisää uskottavuutta ja lisää rahaa", Stubb sanoi. Varsinaisen päätöksen IMF:n osallistumisesta Kreikan tukemiseen tekee rahaston johtokunta myöhemmin syksyllä.

Euromaat eivät IMF:n vaatimuksesta huolimatta ole valmiita leikkaamaan Kreikan aiempien velkojen nimellisarvoa. Velkojen anteeksiannon esteenä ovat juridiset syyt – Saksan perustuslakituomioistuin tuskin hyväksyisi niitä. Juridista ongelmaa voidaan kuitenkin kiertää pidentämällä Kreikan lainojen maksuaikoja.

Euromaiden ja Kreikan oli päästävä ratkaisuun Kreikan uudesta hätälainasta ennen elokuun 20. päivää, jolloin Kreikan täytyy maksaa 3,4 miljardin euron lainaerä.

"Ensimmäinen lainaerä maksetaan kutakuinkin ajoissa ja asiaan palataan seuraavan kerran loka-marraskuussa", Stubb sanoi.

IMF-ongelman lisäksi asialistalla oli myös Kreikan lainaohjelman ehkä ankarin ehto – Kreikalta vaadittu 50 miljardin euron yksityistämisrahasto. Stubbin mukaan siihen tehtiin pieniä viilauksia, mutta se pysyi pääasiassa ennallaan.

Summan kokoon saaminen saattaa edellyttää Kreikalta esimerkiksi satamien, paikallisten lentokenttien ja valtion sähköyhtiön myyntiä.

Kreikalta vaaditaan vuonna 2016 puolen prosentin perusylijäämää. Vuonna 2018 sen pitäisi olla jo kolme ja puoli prosenttia. Perusylijäämä tarkoittaa valtion tuloista ja menoista jäävää ylijäämää, kun velanhoitokuluja ei oteta huomioon.

Hankalinta on, että Kreikan pitäisi pystyä säästäessään samalla luomaan talouskasvua, jotta verotulot kasvaisivat. Säästöt eivät auta, jos tulopuoli laskee entisestään.

 

Työryhmä: Marko Junkkari HS, Petja Pelli HS, Maria Pettersson HS ja Jani Timonen HS

Arttu Luhtala HS
Alexander Stubb
Alexander Stubb
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat