Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina raottaa markkinoiden ovea

Talousmahdilla on kaksi päämäärää: hallittu rakennemuutos ja kansainvälistyminen

Talous
 
Tyrone Siu Reuters
Keskikesän osakemarkkinoiden vuoristorataa seurasi yllätysdevalvaatioiden viikko. Keskuspankki haluaa antaa markkinavoimille valtaa kurssin määrittelyssä. Kiinan rahoitusmarkkinoiden avaaminen ei onnistu ilman kasvukipuja.
Keskikesän osakemarkkinoiden vuoristorataa seurasi yllätysdevalvaatioiden viikko. Keskuspankki haluaa antaa markkinavoimille valtaa kurssin määrittelyssä. Kiinan rahoitusmarkkinoiden avaaminen ei onnistu ilman kasvukipuja. Kuva: Tyrone Siu Reuters

Kiinan viekas valuuttatanssi säikäytti sijoittajat ympäri maailmaa. Kolmen peräkkäisen devalvaation viikko päättyi minirevalvaatioon, eli keskuspankki tyrkkäsi muutaman prosentin heikentyneen valuutan keskikurssia höyhenellä 0,05 prosenttia ylöspäin.

Keskuspankki myös vakuutti, että yuan seuraa jatkossa markkinoiden liikkeitä.

"Yuanin vapauttaminen on toki Kiinan agendalla, mutta valuuttaliikkeiden todellinen motivaatio on talouskasvun piristäminen. Kiinan keskushallinto on erittäin huolissaan nopeasti hidastuvasta kasvusta, vaikka he yrittävätkin peittää pelkojaan", arvioi Nordean Aasia-analyytikko Amy Yuan Zhuang.

Kiina kalasteli devalvaatiolla myös pisteitä Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä.

"Antamalla markkinoille enemmän painoarvoa valuutan arvonmäärittelyssä Kiina viestitti IMF:lle, että markkinoita vapautetaan tosissaan. Näin Kiina tappaa kaksi kärpästä yhdellä iskulla", Zhuang toteaa.

Maailman toiseksi suurin talous haluaa yuanin osaksi IMF:n varantovälinettä SDR:ää, jota järjestö käyttää kirjanpidossaan. SDR koostuu vaihdetuimmista valuutoista: dollarista, eurosta, jenistä ja punnasta.

Nämä valuutat ovat vapaasti kelluvia, eli niiden arvo määrittyy markkinoilla. Kiinan valuutta puolestaan saa poukkoilla vain kaksi prosenttia suuntaansa päivässä, ja keskuspankki määrittelee lähtökurssin.

Yuanin vaihteluväli on kiinnitetty valuuttakoriin, jossa ylivoimaisesti eniten painaa Yhdysvaltojen dollari.

Aasian markkinoiden päästrategi Sean Yokota SEB-pankista arvioi, että SDR:stä on tullut Kiinan keskuspankille pakkomielle.

"Keskuspankki haluaa näyttää hyvältä keskushallinnon silmissä. Taloudellista merkitystä sillä ei ole. Poliittisestikin SDR:llä on vain symbolista arvoa kansainvälisillä kentillä."

Viime vuodet Kiina on yrittänyt siirtyä investointi- ja vientivetoisesta yhteiskunnasta kulutusyhteiskunnaksi. Rakennemuutoksien vaikeuskerroin on monimuotoisessa 1,4 miljardin asukkaan maassa moninkertainen Suomeen verrattuna.

Yhä uudelleen Kiina on pelastanut konkurssikypsiä yrityksiä, pönkittänyt jo pöhöttyneitä osakemarkkinoita tai ruokkinut ylivelkaantuneita paikallishallintoja lisävelalla. Kaikki vain siksi, että liian nopea muutos karkaa helposti käsistä. Kuluvan viikon devalvaatiokin on osa tätä tarinaa.

Zhuang arvioi, että Kiinan johtajat yrittävät pitää talouskasvun hidastumisen noin 0,3 prosenttiyksikössä vuodessa. Äkkinäisempi jarrutus voi johtaa yhteiskunnan vakauden järkkymiseen.

Sekä SEB että Nordea ennustavat, että Kiinan kasvu jää tänä vuonna hieman alle seitsemään prosenttiin. Viimeksi vuosittainen kasvulukema on ollut pienempi vuonna 1990.

"Keskipitkällä aikavälillä Kiina tavoittelee vakavasti valuutan kelluttamista ja pääomamarkkinoiden avaamista. Samanaikaisesti mikään ei ole Kiinalle niin tärkeää kuin vakaa kasvu", Zhuang toteaa.

Kansainvälisen järjestelypankin BIS:n vuonna 2013 julkaistussa katsauksessa Yhdysvaltojen dollari oli suvereenisti valuuttamarkkinoiden käytetyin valuutta. Dollari oli toisena vaihdon välineenä 87 prosentissa kaikista valuuttakaupoista, kun euroa käytettiin 33 prosentissa ja jeniä 23 prosentissa. Yuanin osuus oli moninkertaistunut, mutta vain 2,2 prosenttiin. BIS tekee katsauksen kolmen vuoden välein.

Pankkien maksutietoja välittävä Swift-verkosto ilmoitti helmikuussa, että yuanilla hoidetaan maksuja jo viidenneksi eniten maailmassa. Yuan kurvasi samalla Kanadan ja Australian dollarien ohi.

Loppuvuodesta Kiina aikoo julkistaa oman haasteensa yli 10 000 rahoituslaitoksen käyttämälle Swiftille. Kiinan Cips-järjestelmän on tarkoitus avautua loppuvuodesta. Swiftin kanssa yhteensopiva järjestelmä todennäköisesti keskittyy aluksi vain välittämään yuan-pohjaisten tilisiirtojen tietoja.

Ennen pitkää Kiina voi saada Cipsistä kansainvälistä vipuvartta. Länsimaat ovat väläyttäneet Venäjän sulkemista Swiftin ulkopuolelle. Iranilaispankeille näin kävi jo vuonna 2012.

Jos yuan kasvaa dollarin rinnalle todelliseksi reservivaluutaksi ja Kiina onnistuu pystyttämään uskottavan vaihtoehtoisen maksujärjestelmän, länsimaisen sanktiopolitiikan aika saattaa olla ohi.

Kiinan markkinoiden liberalisointi vie ainakin 5–10 vuotta, Yokota ennustaa.

Karoliina Liimatainen HS

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat