Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työeläkeyhtiö Elon toimitusjohtaja ei usko palkan perässä juoksemiseen

"Tavallisiin ihmisiin verrattuna minulla on tosi hyvä palkka", sanoo eläkeyhtiö Elon Satu Huber

Talous
 
Juhani Niiranen / HS
Työeläkeyhtiö Elon toimitusjohtajan Satu Huberin mielestä Suomen eläkejärjestelmä toimii, kunhan talous saadaan kasvuun ja työllisyys paranemaan.
Työeläkeyhtiö Elon toimitusjohtajan Satu Huberin mielestä Suomen eläkejärjestelmä toimii, kunhan talous saadaan kasvuun ja työllisyys paranemaan. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Suomeen syntyi puolitoista vuotta sitten kolmas iso työeläkevakuuttaja, kun Lähi-Tapiolan eläkeyhtiö ja Eläke-Fennia yhdistyivät Eloksi. Kesäkuussa sen toimitusjohtajana aloitti Satu Huber, joka ennen fuusiota ehti johtaa runsaat viisi vuotta Lähi-Tapiolan eläkeyhtiötä.

"Suomeen tarvittiin kolmas iso eläkeyhtiö", Huber kertoo nyt fuusion taustoista.

Kuka?

Satu Huber

 Kauppatieteen maisteri Svenska Handelshögskolanista.

 16 vuotta töissä rahoitusalalla Citibankissa ja Yhdyspankki/Meritassa.

 Johti Valtiokonttorin rahoitustoimialaa eli vastasi Suomen valtion velanotosta 1997–2006.

 Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja 2006–2008.

 Eläke-Tapiolan toimitusjohtajaksi 2008.

 Työeläkeyhtiö Elon toimitusjohtaja 2015–.

 Naimisissa, kolme aikuista lasta.

Aloitteen keskusteluun teki Eläke-Fenniaa johtanut Lasse Heiniö keväällä 2012. Ensin Huber ei innostunut, koska Eläke-Tapiolalla oli asiat hyvin. Mutta syksyyn mennessä ajatus oli kypsynyt. Alan jäteille tarvittiin kilpailija.

"Yhdistyminen oli tärkeä järjestelmän kannalta, vaikka me emme sitä omalta kannalta tarvinneetkaan."

Suomen työeläkemarkkinaa ovat hallinneet kaksi jättiä: Varma (sijoitusvarallisuus 42 miljardia euroa) ja Ilmarinen (36 miljardia euroa). Elo lähti kisaan puolet Varmaa pienempänä (sijoitusvarallisuus 20 miljardia euroa).

"Meillä on silti lukumääräisesti eniten asiakkaita. Yritykset ovat toki pienempiä kuin kahdella suurella, jotka historiallisista syistä ovat olleet suuryritysten eläkevakuuttajia", Huber sanoo.

Työeläkeyhtiö ei ole normaali liikeyritys. Lainsäädäntö asettaa tiukat reunaehdot toiminnalle, kuten hinnoittelulle ja sijoitusten riskinotolle.

Järjestelmä myös perustuu keskinäiseen yhteisvastuuseen. Jos joku yhtiö ajautuu vaikeuksiin, muut joutuvat ottamaan sen vastuut kantaakseen. Sen vuoksi alan kilpailu on lopulta hieman näennäistä.

Kilpailua kuitenkin on, ja sitä on käyty myös epäreiluin keinoin, koska lailliset keinot ovat vähissä. Finanssivalvonta selvittää paraikaa, onko työkyvyn ylläpitämiseen (tyky) tarkoitettuja rahoja käytetty asiakkaiden kalasteluun ja sopimusten voiteluun. Varat pitäisi jakaa yrityksille tasapuolisesti.

Huberin mielestä on tuntuu selvältä, että "ylilyöntejä" on tapahtunut.

"Erityisesti eläkesäätiöiden purkamisen yhteydessä vuosina 2009–2010 joillekin asiakkaille tarjottu tyky-summa ainakin näytti olevan suurempi kuin mitä sille yritykselle olisi pitänyt suhteessa tarjota. On hienoa, että tämä selvitetään koska pelisäännöt eivät ole olleet selviä", Huber sanoo.

Hänen mielestään kilpailun pitäisi tapahtua ennen kaikkea palvelun laadulla ja toiminnan kustannustehokkuudella. Alalla on keskusteltu pitkään siitä, pitäisikö yhtiöiden saada vapaasti kilpailla myös asiakkailta perittävällä hoitokustannuksella. Silloin yhtiöillä olisi nykyistä suurempi kannustin kilpailla tehokkuudella. Huber ei innostu.

"Pelkään, että jo ennestään hyvin monimutkaisten tarjousten vertailtavuus heikkenisi tällöin entisestään. Jo nykyäänkin tehokkuushyödyistä puolet palautetaan asiakkaille hyvityksenä. Tätä voisi nostaa vaikka 90 prosenttiin", Huber sanoo.

Kyseenalaisten kilpailukeinojen lisäksi työeläkeyhtiöiden hallintokulttuuri on ollut muiltakin osin luupin alla viime vuosina. Eläkevarat ovat puolijulkista rahaa, jota on ollut houkutus käyttää muun muassa johdon turhan avokätiseen palkitsemiseen tai muihin epätarkoituksenmukaisiin kohteisiin.

Huber joutui itse Finanssivalvonnan tutkinnan kohteeksi viime syksynä. Fiva epäili, että Eläke-Tapiola oli ostanut Lähi-Tapiolalta palveluita mahdollisesti ylihintaisilla sopimuksilla ja lisäksi pimittänyt sopimustietoja fuusion käsittelyvaiheessa.

Lopulta Fiva päätyi antamaan Huberille ja yhtiön hallitukselle moitteet puutteista menettelytavoissa ja tiedottamisessa. Vakavinta moitetta eläkevarojen lainvastaisesta kanavoinnista palvelusopimusten kautta Lähi-Tapiolalle ei lopulta annettu.

"Alkuperäinen epäily perustui useisiin väärinkäsityksiin muun muassa siitä, että olisin neuvotellut fuusion alla uuden palvelusopimuksen", Huber sanoo.

Ylisuuresta palkasta Huberia ei voi moittia. 28 000 euron kuukausipalkka kalpenee esimerkiksi Varman Risto Murron 43 000 euron rinnalla. Murrolla on myös antelias työnantajan maksama lisäeläke, Huberilla samanlainen vaatimaton lisäeläke kuin kaikilla entisen Eläke-Tapiolan työntekijöillä.

"Ei tämä minua kehtaa harmittaa. Tavallisiin ihmisiin verrattuna minulla on tosi hyvä palkka ja tykkään työstäni", Huber sanoo.

Hän ei usko ylipäätään palkan perässä juoksemiseen. Huber vastasi yhdeksän vuotta Suomen valtion velanotosta Valtiokonttorissa, vaikka uran jatkaminen pankkialalla olisi varmasti tuottanut paremmin.

"Sanon aina kaikille, että palkan perässä ei kannata juosta. Työn merkittävyys ja vaikuttavuus itselle, ja mitä siinä oppii, on tärkeintä. Minulle merkitsee sekin, että työeläkepuolella tehdään jollain tavalla yhteiskunnallista työtä", Huber sanoo.

Tänäkin viikonloppuna Huber hurautti tunnin matkan mantereelta perheen veneellä mökille Nauvon saaristoon.

Miehen puolelta peritylle vajaan kahden hehtaarin saarelle on vuosikymmenten kuluessa rakennettu runsaasti terasseja. Niillä pyörätuolilla liikkuvan miehen on helppo kulkea.

"Viimeksi rakensimme systeemin, jolla vene saadaan vedettyä kiskoja pitkin terassin tasolle. Se paikka on minulle paratiisi, josta en mielelläni lähde. Tänä kesänä kävin viiden viikon aikana kerran kaupassa", Huber sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat