Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

IMF:n mukaantulo Kreikka-tukeen ratkeaa vasta lokakuussa

Isot väännöt velkahelpotuksista ovat vielä edessä, arvioivat ekonomistit

Talous
 
Stephen Jaffe AFP
IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde haluaa euromaiden helpottavan Kreikan velkataakkaa.
IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde haluaa euromaiden helpottavan Kreikan velkataakkaa.

Seuraava iso vääntö Kreikan uudesta hätälainasta käydään lokakuussa. Tällöin ratkaistavaksi tulevat velkahelpotukset ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n osuus.

Perjantaina euromaat sopivat periaatteessa myöntävänsä lainan, mutta nämä kaksi keskeistä kysymystä jäivät vielä auki. Etenkin Saksassa lainan myöntäminen ilman IMF:n mukaantuloa voi osoittautua hankalaksi.

Suomen valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sanoi perjantaina Brysselissä luottavansa siihen, että IMF olisi 86 miljardin euron uudessa paketissa mukana 15–20 miljardin euron osuudella.

Mitään takuita IMF:n mukanaolosta ei ole saatu, sanoo Aktia-pankin pääekonomisti Anssi Rantala.

IMF:n pääjohtaja Christina Lagarde tyytyi viime viikolla toistamaan IMF:n toivovan euromaiden suostuvan aiempaa paljon pidemmälle menevien velkahelpotusten tekemiseen Kreikalle.

Lagarde ei tällä kertaa sanonut IMF:n edellyttävän suoria velkaleikkauksia, koska Saksan ja monen muun maan tiedetään vastustavan niitä lähes ehdottomasti.

Portti jäi täten auki sille, että IMF voi harkita mukaantuloa myös ilman leikkauksia, jos velkahelpotukset muuten ovat riittävän tuntuvia.

Tämän IMF lupaa ratkaista lokakuussa, kun on saatu ensimmäiset arviot Kreikan tällä kertaa päättämistä uudistushankkeista.

Euromaat joka tapauksessa varautuivat Rantalan mukaan myös siihen, että valuuttarahastoa ei saada nyt mukaan.

Sopimustekstissä mainitaan, että koko nyt kyseessä oleva 86 miljardin euron summa voi tarvittaessa tulla kokonaan euromaiden EVM:ltä eli Euroopan vakausmekanismilta.

Nordea-pankin pääanalyytikon Jan von Gerichin mukaan uuden sopimuksen merkittävä kohta on se, että Kreikan pitkään suljettuna ollut pankkilaitos aiotaan saada jaloilleen pikaisesti.

Ensimmäisen noin 26 miljardin euron maksuerän pitäisi lähteä Kreikkaan jo ensi viikolla. Siitä kymmenen miljardia suuntautuu pankkien pääomitukseen.

Kaikkiaan 86 miljardin summasta lähes kolmannes menee pankkien vahvistamiseen kolmen vuoden laina-aikana.

Kun pankit on saatu auki, toiveissa on, että paniikin karkottama käteinen raha palaa pankkitileille. Tätä käteistä patjojen alle kätkettyä rahaa on maassa arviolta liikkeellä kymmeniä miljardeja euroja.

Pankkipääomituksen käytännön toteutus on vielä hakusessa. Siihen liittyvät parhaillaan tehtävät pankkien stressitestit.

Heinäkuussa sai suurta huomiota velkojamaiden vaatimus laittaa Kreikan valtion omaisuutta myyntiin yhteensä 50 miljardin euron arvosta.

Summa asettuu suhteisiinsa, kun huomataan, että se on tarkoitus kerätä koko laina-aikana. Aika on nyt noin 30 vuotta.

Nyt sovittavan kolmen vuoden jaksolla myynneillä on tarkoitus kerätä kuusi miljardia.

"Sekin on paljon, jos katsotaan Kreikan saavutuksia tällä alalla", von Gerich sanoo.

Von Gerich katsoo, että suurimmat riskit ohjelman toteutukselle tulevat nyt Kreikan sisältä. Pääministerin puolue on jakaantunut. Seuraavissa vaaleissa sen vasen siipi kampanjoi luultavasti itsenäisenä euroeron puolesta.

"Kreikan eron eurosta toi vaihtoehdoksi Saksa. Nyt kun se on mainittu, ollaan tilanteessa, että sitä ryhdytään ajamaan myös Kreikassa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat