Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virolaiset innostuivat talon ostoon Suomesta

Euroissa mitattuna ulkomaalaisten osuus Suomen kiinteistökaupoista on mitätön

Talous
 
Jukka Gröndahl HS
Gunnar ja Jana Selistemägi ostivat omakotitalon Hyvinkäältä kolme vuotta sitten. Suomesta on tullut perheelle pysyvä kotimaa.
Gunnar ja Jana Selistemägi ostivat omakotitalon Hyvinkäältä kolme vuotta sitten. Suomesta on tullut perheelle pysyvä kotimaa. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Autotallin liepeille on varastoitu ilmanvaihtoputkia, letkuja, styroksia ja monenlaisia muita rakennustarvikkeita. Tontin toista puolta koristavat kukkaistutukset ja pensaat, jotka puskevat punaisia viinimarjoja.

Gunnar ja Jana Selistemäen perhe remontoi vanhaa, lähes 60-vuotiasta omakotitaloa rauhallisella asuntokadulla lähellä Hyvinkään keskustaa. Seuraavaksi, ennen syyssateita katon kate pitäisi vaihtaa huovasta peltiin.

Fakta

Kiinteistö on maanomistuksen yksikkö

 Kiinteistöjen kauppaa säätelevästä laista eli maakaaresta ei löydy määritelmää kiinteistölle.

 Maanmittauslaitoksen mukaan kiinteistö on itsenäinen maanomistuksen yksikkö, joka on merkitty kiinteistörekisteriin. Kiinteistöllä tarkoitetaan esimerkiksi tiloja tai tontteja.

 Kiinteistö käsittää siihen kuuluvan alueen, osuudet yhteisiin alueisiin ja kiinteistölle kuuluvat rasiteoikeudet kuten tieoikeudet. Yleensä myös kiinteistöllä olevat rakennukset kuuluvat kiinteistöön.

 Kiinteistön tiedot löytyvät Maanmittauslaitoksesta kiinteistötunnuksen avulla.

Perhe muutti vuosikymmenen alussa Virosta Suomeen, ja talokaupan he tekivät kolme vuotta siten. Gunnar Selistemägi, 41, on ammatiltaan kirvesmies ja työskentelee rakennusliike YIT:n palveluksessa. Jana Selistemägi, 42, toimii palveluohjaajana ISS-kiinteistöpalveluyhtiössä.

Maanmittauslaitoksen tilastojen mukaan ulkomaalaiset ostivat viime vuonna Suomesta noin 500 kiinteistöä, joista joka toinen meni venäläiselle ostajalle. Toiseksi eniten kiinteistökauppoja tekivät virolaiset; heidän osuutensa ulkomaalaisten solmimista kaupoista oli 12 prosenttia.

Laitoksen pääjohtaja Arvo Kokkonen vertaa virolaisten innokkuutta Suomen tilanteeseen 1960- ja 1970-luvuilla. Silloin tuhannet suomalaiset muuttivat työn perässä Ruotsiin ja jäivät sinne.

Talon osto on varma merkki siitä, että uuteen kotimaahan asetutaan pysyvästi.

Maanmittauslaitoksen tilastoista selviää, että ulkomaalaisten maakaupoista syntynyt kohina ei perustu tosiasioihin. Viime vuonna Suomessa solmittiin 61 000 kiinteistökauppaa, joista ulkomaalaisten osuus oli vain 0,8 prosenttia.

Ulkomaalaisten osuus oli huipussaan seitsemän vuotta sitten, jolloin ulkomaalaisten osuus kiinteistökaupoista oli 1,4 prosenttia. Venäläisten osuus oli 1,1 prosenttia.

Euroissa mitattuna ulkomaalaisten osuus on mitätön. Viime vuonna kiinteistöjä myytiin ja ostettiin kahdeksan miljardin euron arvosta, ja siitä ulkomaalaisten osuus oli 52 miljoonaa euroa.

Venäläisten osuus oli korkeimmillaan vuonna 2008, jolloin he ostivat kiinteistöjä lähes sadalla miljoonalla eurolla. Samana vuonna kiinteistökauppoja tehtiin seitsemän miljardin euron arvosta.

Huippuvuodesta venäläisten osuus on romahtanut, sillä viime vuonna he ostivat kiinteistöjä enää 27 miljoonalla eurolla.

Tämän vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden tilasto osoittaa, että suunta ei ole kääntynyt. Ulkomaalaisten osuus kiinteistökaupoista on vain 0,6 prosenttia ja venäläisten osuus 0,2 prosenttia.

Alkuvuoden numeroiden perusteella Maanmittauslaitos ennustaa, että venäläiset ostavat tänä vuonna suomalaiskiinteistöjä vain 12 miljoonalla eurolla.

Pääjohtaja Kokkosen mukaan maan myyntiin liittyy usein voimakkaita tunteita.

"Urani alussa työskentelin maanmittarina Pohjanmaalla. Siellä huomasin, että maahan suhtaudutaan tunteella. Siellä sanotaan, että maata ei koskaan myydä, vaan sitä peritään tai ostetaan", Kokkonen kertoo.

Kiinteistökauppojen määrästä voi päätellä, että Suomen kansantalous ei ole virkeimmillään. Kymmenen vuotta sitten kauppoja tehtiin melkein 78 000 kappaletta eli viidenneksen enemmän kuin viime vuonna. Tänä vuonna laskeva suunta jatkuu.

Maakauppojen arvo on pysynyt melko tasaisena 7,5–8 miljardissa eurossa vuosittain. Omakotitalot ja kesämökit ovat halventuneet, mutta peltojen ja metsien arvo on noussut.

Kokkosen mielestä etenkin metsämaassa pääoman arvo säilyy.

"Jos maksaa asunto-osakkeesta liikaa, virhettä ei oikein paikkaa mikään. Jos ostaa metsää liian kalliilla, luonto, metsän kasvu, hoitaa usein erehdyksen", Kokkonen sanoo.

Muutamia tuhansia hehtaareja suomalaismetsiä on siirtynyt saksalaisille sijoittajille.

Kirvesmiehelle Hyvinkää on erinomainen paikka asua, sillä mille tahansa Etelä-Suomen työmaalle Gunnar Selistemägi ajaa kolmessa vartissa. "Näyttää siltä, että töitä riittää", hän sanoo.

Todennäköisesti Selistemäet jäävät pysyvästi Suomeen, ja he saattavat hakea Suomen kansalaisuutta.

"Emme käy kovin usein Virossa. Kun tulen tänne, tunnen olevani kotona", Jana Selistemägi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat