Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkekatto toisi hitusen luottamusta

Talous
 

Eläketurvakeskus julkaisi keväällä selvityksen, jonka mukaan luottamus työeläkejärjestelmään liikkuu pohjamudissa. Loppukesän uutisia olivat johtajien yhä nousevat palkat sekä korkeat työ- ja lisäeläkkeet, joita nauttimaan osa vuorineuvoksista muuttaa Portugaliin.

Siellä he voivat halutessaan hakea eläkkeelleen nollaveroa, vaikka Suomessa yritykset ovat vähentäneet eläkkeiden maksut verotuksessa.

Entinen valtiovarainministeri Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne puuttuisi tilanteeseen eläkekatolla. Sama eläkekatto nousi esille vuosi sitten, kun kansalaisia puhutti Nokian toimitusjohtajana käyneen Stephen Elopin eläke.

Elop saa lyhyen vierailunsa perusteella neljä kertaa suomalaisen keskieläkkeen eli 5 900 euroa kuukaudessa. Elop voi nostaa suomalaista työeläkettä riippumatta siitä, missä maassa hän asuu. Elopin lakisääteinen työeläke nousee poikkeuksellisen lyhyessä ajassa poikkeuksellisen suureksi, koska Suomessa ei ole eläkekattoa. Rinteen ehdotus eläkekatosta ei silti ole ihmelääke, joka korjaisi asian kerralla. Eläkekatto loisi kuitenkin periaatteen, joka lisäisi suomalaisten luottamusta.

Sitä tarvitaan nyt, kun neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta ovat käynnissä.

Perussuomalaiset kannattavat vanhastaan eläkekattoa ja myös useimmat keskustan kansanedustajat. Koko hallituksen kannattaisi nyt kuunnella Rinteen johtaman opposition ääntä. Eläkekaton avulla voisi korjata ilmeiset kohtuuttomuudet.

Yksi mahdollisuus on, että vuosiansion ylittäessä 166 000 euroa, jäisi työeläke karttumatta ylijäämän osalta.

Noin 166 000 euron vuosiraja on ollut yrittäjien eläkelaissa vuodesta 1970. Raja on korkea, jolloin eläkekatto ei käytännössä korottaisi lähiajan eläkemaksuja.

Jos johtaja kaipaa lisäeläkettä, hän voisi ostaa sen yksityisvakuutuksella eli lisäeläkkeellä. Lisäeläkkeen maksut ovat selvästi korkeampia kuin työeläkejärjestelmän perimä kustannus, mikä loisi myös lisäeläkkeelle käytännössä katon.

Työeläkejärjestelmän ylläpitäjät torjuvat muutosehdotukset usein mutkikkaaseen tekniikkaan vetoamalla. Eläketurvakeskuksen suunnittelujohtaja Ismo Risku sanoi Ylen haastattelussa Portugali-uutisten jälkeen, että eläkekatto voisi tulla harkittavaksi, jos järjestelmä perustettaisiin nyt.

Tuomo Pietiläinen HS
Kirjoittaja on HS:n taloustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat