Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupan sijainti merkitsee ruoan hintaa enemmän

Kolmannes kansasta kiinnittää hintoihin aiempaa enemmän huomiota

Talous
 
Asiakkaat kertovat, mikä ratkaisee kaupan valinnan
Asiakkaat kertovat, mikä ratkaisee kaupan valinnan
Ruokakaupan valinnassa painaa eniten sijainti. Ostokset halutaan tehdä vaivattoman yhteyden päässä mahdollisimman lähellä kotia. Toimittaja: Heikki Arola, Kuvaus ja editointi: Jani Viskari.

Suomalaiselle myymälän sijainti on edelleen tärkeämpi seikka kuin ruoan hinta. Hinnan merkitys on kuitenkin kasvanut, käy ilmi kyselystä, jonka TNS Gallup on tehnyt Helsingin Sanomille.

Kyselyssä haastateltaville esitettiin seuraavat kysymykset: Onko suhtautumisesi elintarvikkeiden hintaan muuttunut? Mitkä tekijät vaikuttavat eniten siihen, minkä ruokakaupan valitset?

Fakta

Näin kysely tehtiin

 TNS Gallup selvitti HS:n pyynnöstä suomalaisten näkemyksiä yhteiskunnallisista ja ajankohtaisista kysymyksistä.

 Haastatteluihin osallistui 1 010 suomalaista, jotka olivat 15–74-vuotiaita.

 Aineisto kerättiin kesäkuussa.

 Tutkimustulosten virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Vastaajia pyydettiin mainitsemaan kolme tärkeintä tekijää, jotka vaikuttavat ruokakaupan valintaan. Vastaajista 69 prosenttia ilmoitti tärkeimmäksi kriteeriksi kaupan sijainnin ja 57 prosenttia hintojen edullisuuden. Valikoiman laajuuden pani ensimmäiseksi kriteeriksi 41 prosenttia vastaajista.

Hintojen edullisuus on tärkeä peruste varsinkin monelle opiskelijalle ja eläkeläiselle, pohjois- ja itäsuomalaiselle sekä sosiaalidemokraatille. Keskimääräistä harvempi yrittäjä, akateemisesti koulutettu ja kokoomuksen kannattaja pitää edullista hintatasoa tärkeänä perusteena ruokakaupan valinnassa.

Valikoimien laajuus on tärkeätä keskimääräistä useammalle pääkaupunkiseudulla asuvalle, johtajalle ja ylemmälle toimihenkilölle.

Runsaat valikoimat merkitsevät keskimääräistä vähemmän 50 vuotta täyttäneille, ruuhka-Suomen ulkopuolella asuville sekä eläkeläisille. Myös keskimääräistä harvempi perussuomalainen ja keskustalainen kiinnittää erityistä huomiota elintarvikekauppansa valikoimien laajuuteen.

Tuotteiden laadukkuus on tärkeä asia kokoomuslaisille, akateemisesti koulutetuille, johtajille ja ylemmille toimihenkilöille sekä yrittäjille ja eläkeläisille. Alle 30-vuotiaat, opiskelijat ja työntekijät ovat esimerkkejä väestöryhmistä, joille laatu merkitsee tavallista vähemmän ruokakaupan valinnassa.

Kyselyn mukaan 63 prosenttia suomalaisista suhtautuu elintarvikkeiden hintoihin kuten aiemminkin. Melkein kolmannes kansasta kuitenkin kiinnittää hintoihin aikaisempaa enemmän huomiota.

Moni vasemmistoliittolainen ja perussuomalainen kiinnittää nyt enemmän huomiota ruokatarvikkeiden hintoihin kuin aiemmin.

Keskimääräistä harvempi johtaja ja ylempi toimihenkilö, akateemisesti koulutettu sekä kokoomuslainen ja vihreä on viime aikoina muuttanut suhtautumistaan ruoan hintaan.

Keskustelu ruoan hinnasta vilkastui sen jälkeen, kun S-ryhmä ilmoitti elintarvikkeiden hintojen halventamisesta. Tällä viikolla S-ryhmä kertoi sadan tuotteen hinnanlaskusta. Esimerkiksi grillinakin hintaa osuuskaupat alentavat 17 prosenttia.

S-ryhmän mukaan kysymys ei ole mistään kampanjasta vaan strategiasta.

S-ryhmän suurimpiin osuuskauppoihin kuuluva HOK-Elanto kertoi tällä viikolla, että sen ruokakaupan määrä kasvoi alkuvuonna prosentin. Halpuuttamisen takia ruokakaupan liikevaihto väheni 0,4 prosenttia.

Keskon pääjohtajan Mikko Helanderin mielestä halpuuttaminen on epätervettä ja vaarallista. Hänen mukaansa K-kauppiaat ovat laskeneet hintoja vastuullisesti.

Helanderin mukaan K-ryhmä vastaa kilpailijansa haasteeseen laadulla ja palvelulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat