Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi-brändi on kiinalaisille tuntematon – Kiinan yritysmaailmassa pätevät eri säännöt

Yritysjuristi Jari Vepsäläinen on jo 30 vuotta opastanut yrityksiä Kiinan markkinoilla

Talous
 
Juhani Niiranen HS
Konsulttina Hongkongissa toimivan Jari Vepsäläisen mielestä suomalaisilla on yltiöoptimistiset odotukset Kiinan markkinoista.
Konsulttina Hongkongissa toimivan Jari Vepsäläisen mielestä suomalaisilla on yltiöoptimistiset odotukset Kiinan markkinoista. Kuva: Juhani Niiranen HS

Kolmen vuosikymmenen aikana Kiinassa on tapahtunut historiallinen mullistus. Rutiköyhästa kehitysmaasta on tullut maailman toiseksi suurin talousmahti – ostovoimakorjattuna kaikkein suurin.

Sadat miljoonat kiinalaiset ovat keskiluokkaistuneet, vaikka köyhyydestä kärsii yhä moni.

Kuka?

Kiina-veteraani Jari Vepsäläinen

 Syntynyt Kuopiossa vuonna 1960.

 Muutti Kiinaan vuonna 1985 opiskelemaan paikallista lainsäädäntöä Kiinan kansanyliopistossa Pekingissä.

 Hongkongissa sijaitsevan konsulttiyrityksen Fintrade-Mercerin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja.

 Erikoistunut auttamaan länsimaisia yrityksiä pärjäämään Kiinan markkinoilla.

 Kiinalainen vaimo ja 14-vuotias tytär.

Yritysjuristi Jari Vepsäläinen on todistanut Kiinan huimaa kehitystä ja ottanut siihen osaa.

"Kun tulin, Kiinassa ei ollut mitään. On aivan uskomatonta, miten Kiina on pystynyt selviämään näin isosta murroksesta, joka jatkuu edelleen."

Kun hän muutti Pekingiin vuonna 1985 täydentääkseen lakiopintojaan, Kiinan bruttokansantuote oli vain hieman yli 560 miljardia dollaria. 30 vuotta myöhemmin kansantalous on lähes 15 kertaa suurempi.

Ihmisiäkin on tupsahtanut lisää, vaikka kaupungistuminen, koulutustason nousu ja vasta viime vuosina höllennetty yhden lapsen politiikka ovat jarruttaneet väestönkasvua.

Kiinassa asuu nyt noin 1,38 miljardia ihmistä eli yli 300 miljoonaa enemmän kuin Vepsäläisen saapuessa.

Vepsäläinen opastaa työkseen länsimaisia yrityksiä toimimaan Kiinassa. Hänen liiketoimistaan julkaistaan maanantaina toimittaja Björn Ådahlin kirjoittama kirja Vääntöä Kiinassa.

Kiinassa toimivat yritykset, kuten Jolla, Switch ja Lifa puhuvat kirjassa kokemuksistaan valtavilla ja vaikeilla markkinoilla.

Vepsäläinen kertoi HS:lle, miten Kiinassa voi pärjätä.

1.  Tuotteen pitää erottua
"Jos suomalaisyritys tähtää Kiinan markkinoille, vaihtoehtoja on kaksi: Joko tulet hirveiden rahakassien kanssa tai sitten sinulla on jotakin, mitä kiinalaiset todella haluavat, jokin niche-tuote. Esimerkiksi kodinkoneet eivät enää mene kaupaksi. Kiinalaiset tekevät niitä jo itse."

"Suomalainen asenne, että hyvä tuote myy itse itsensä, ei toimi Kiinassa. Kiina on myyntimiesten unelmamaa. Asiakassuhteiden hoitaminen on erittäin tärkeää, eikä se ole suomalaisten vahvuus. Pitää olla koko ajan asiakkaiden kanssa ja pitää heistä huolta."

"Ei kannata edes yrittää tuoda sellaista tuotetta Kiinaan, jolla ei ole referenssejä kotimarkkinoilta. Suomalainen tuote ei myöskään ikinä kelpaa sellaisenaan Kiinan markkinoille. Sitä pitää aina muokata."

2.  Suomi-brändiä ei ole
"On pelkkää harhaa, että on olemassa jokin puhtaalle luonnolle perustuva Suomi-brändi, joka tunnetaan Kiinassa. Ei tunneta. Jokaiselle tuotteelle pitää rakentaa oma brändi. Esimerkiksi elintarvikkeet myyvät paremmin, jos korostetaan, että ne ovat luomua."

"Toisaalta kiinalaiset eivät vielä luota omiin tuotteisiinsa. Tästä syystä ulkomaisuutta kannattaa korostaa."

"Kannattaa pitää mielessä, että Kiinassa ovat jo kaikki muutkin. Monien muiden maiden suuryrityksillä on valtavat pr-budjetit. Ne tulevat maahan tyylillä."

3.  Puolue on ystäväsi
"Suomessa ei puhuta juuri muiden viranomaisten kuin verottajan kanssa. Kiinassa tulee sitä vähemmän hankaluuksia, mitä paremmin tuntee päättäjät, etenkin paikallisen puoluejohtajan. Kiinassa yritykset ja viranomaiset pelaavat yhteen maaliin, eli kehittävät Kiinaa."

"Paikan päällä pitää olla omia luottohenkilöitä: joko kiinalaisia tai pitkään maassa asuneita ulkomaalaisia. Markkinoille pääsyn kynnys on hyvin korkea, minkä vuoksi tarvitaan asiaan vihkiytyneitä myyntimiehiä ja -naisia. Markkinoille pääsee helpoimmin Hongkongin kautta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat