Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Raha ei ole paha, raha on hyvä"

Netissä toimiva osuuskunta matkii suursijoittajia – mutta voittoja sijoitetaan hyväntekeväisyyteen

Suomalaiset ratkovat tulonjaon ongelmaa sijoitus-osuuskunnalla

Talous
 
Dermot Tatlow
Sari Stenfors on asunut osittain San Franciscossa 1990-luvulta alkaen. Akseli Virtanen on vieraileva professori Kalifornian yliopistossa Santa Cruzissa. Stenfors ja Virtanen kävivät teollisuushallissa Dogpatchissä, San Franciscon Kalliossa.
Sari Stenfors on asunut osittain San Franciscossa 1990-luvulta alkaen. Akseli Virtanen on vieraileva professori Kalifornian yliopistossa Santa Cruzissa. Stenfors ja Virtanen kävivät teollisuushallissa Dogpatchissä, San Franciscon Kalliossa. Kuva: Dermot Tatlow

Kalifornian Piilaakso on tulevaisuuden laboratorio, josta innovaatiot leviävät kaikkialle maailmaan. Se on myös äärikilpailullinen ja yltiöyksilöllinen paikka, jossa uusi idea voi tehdä keksijästään satumaisen rikkaan.

Kaksi Piilaakson suomalaista kulkee toiseen suuntaan. He etsivät ratkaisua maailman epätasa-arvoiseen tulonjakoon.

"Ei siinä ole mitään ristiriitaa", sanoo San Franciscossa asuva kauppatieteiden tohtori Sari Stenfors.

"Ellei olisi ollut hippiliikettä, ei olisi syntynyt Piilaaksoa. Internet lähti ajatuksesta, että annetaan kaikille."

Dermot Tatlow
Sari Stenfors
Sari Stenfors

Kauppatieteiden tohtori Akseli Virtanen perusti sijoitusosuuskunta Robin Hoodin Helsingissä vuonna 2012. Osuuskunta alkoi matkia menestyvien sijoittajien liikkeitä Yhdysvaltain osakemarkkinoilla.

Nyt Virtanen ja Stenfors etsivät tiiminsä kanssa Piilaaksossa rahoitusta, jotta osuuskunta voisi hankkia muodolliset toimintaluvat Yhdysvalloissa. Tuore lakimuutos tekee osuuskuntaan sijoittamisesta helpompaa, ja parivaljakko toivoo muutoksen moninkertaistavan osuuskuntalaisten määrän nykyisestä 600:sta.

Robin Hood toimii näin: it-ammattilainen Sakari Virkki kehitti algoritmin, joka seuraa Yhdysvaltain pörsseissä yli sadan miljoonan dollarin siirtoja tekevien sijoittajien liikkeitä. Robin Hood on siis eräänlainen vipurahasto, joka ostaa ja myy osakkeita finanssieliitin esimerkin mukaan.

Virtasen mukaan osuuskunnan johto maksaa pientä palkkaa Virkille, mutta ei ota itse välistä. Jäsenet saavat päättää, pitävätkö voitot vai sijoittavatko ne Robin Hoodin projekteihin, kuten kouluremonttiin Kurdistanissa.

Osuuskunnan jäseniltä kerätty puolen miljoonan alkupääoma on tuottanut kahdessa vuodessa noin 100 000 euroa voittoa. Saman voi todeta Interactive Brokers -välittäjäyhtiön raportista. Virtanen vetoaa raporttiin, jos epäluuloiset kysyvät, onko kyse pyramidihuijauksesta.

"Me teemme tavallisten ihmisten rahalle saman, mitä Airbnb tekee heidän asunnoilleen ja Uber heidän autolleen: muutamme sen tuotantovälineeksi. Erotuksena on se, että alustamme on toimijoidensa omistama ja kaikki hyöty tulee heille", Virtanen sanoo.

Dermot Tatlow
Akseli Virtanen
Akseli Virtanen

Kuulostaako vallankumoukselliselta? Sitä Robin Hood haluaakin olla.

Taustalla on huoli siitä, että palkkatyöllä on vaikea enää tulla toimeen. Kuten taloustieteilijä Thomas Piketty kirjoitti, perijöiden yhteiskunta on palaamassa.

Kun pääoman tuotot ylittävät talouskasvun, rikkaat vaurastuvat muuta kansaa nopeammin. Suurin osa rahasta tekee uutta rahaa jo valmiiksi vauraille ihmisille finanssimarkkinoilla, ja palkansaajan ostovoima heikkenee.

Samalla demokratian keinot vaikuttaa ovat heikentyneet: lakoilla ja äänestämisellä ei tunnu olevan väliä, koska valtiot eivät voi ohjailla kansainvälisen pääoman liikkeitä.

Keskiluokka katkeroituu, mikä näkyy Yhdysvalloissa sosialisti Bernie Sandersin ja miljardööri Donald Trumpin kaltaisten vaihtoehtoehdokkaiden suosiona.

"Raha ei ole paha, raha on hyvä. Meidän pitää vain kääntää finanssijärjestelmä toimimaan meidän hyväksi", Virtanen sanoo.

Tähän pyrki myös perinteinen osuuskuntaliike, joka ajoi työväen etuja. Robin Hood on sen nettiaikaan ja pätkätyöläisten tarpeisiin päivitetty versio.

Seuraavaksi robinhoodilaiset haluavat muuttaa osuuskunnan digitaaliseksi niin, että ihmiset voisivat liittyä siihen kännykän kautta kaikkialta maailmassa ja ostaa digiosakkeita.

Osuuskunnan on tarkoitus toimia blockchainissa (lohkoketjussa), joka on eräänlainen internetin julkinen kirjanpito. Sen kautta voidaan tehdä rahasiirtoja ja erilaisia sopimuksia valtionrajoista välittämättä

Nyt täytyy tietysti sanoa, ettei Robin Hoodin menestyksestä ole takeita. Ensimmäisenä vuonna voittoa tuli enemmän, toisena vähemmän. Tappiotkin maksetaan tietysti omasta pussista.

Myös blockchain on alkuvaiheessa. Vielä ei ole tarkkaa tietoa, miten siellä tehdyt sopimukset pätevät reaalimaailman oikeusistuimissa. Mutta yhtä lailla internetiä pidettiin aikoinaan mahdottomana, jopa vaarallisena, Stenfors muistuttaa.

Piilaakson hengessä Virtanen ja Stenfors haluavat kokeilla. Muuten mikään ei ainakaan muutu.

"Finanssitalous on kuin mieletön laiva, ja me ollaan liikkeellä pienellä soutuveneellä", Stenfors sanoo. "Mutta meille riittää, että näytämme, että sitä laivaa on mahdollista keikuttaa. Täytyy vain olla vähän itsepäinen suomalainen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat