Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finnfundille uusi laina investointipankilta

Lainaohjelma on 36 miljoonan euron suuruinen

Talous
 

Pohjoismaiden investointipankki (NIB) ja teollisen yhteistyön rahasto Finnfund ovat sopineet uudesta lainasta. Lainaohjelma on 36 miljoonan euron suuruinen.

Finnfund on suomalainen kehitysrahoitusyhtiö, joka tarjoaa pitkäaikaista riskirahoitusta hankkeisiin kehitysmaissa ja Venäjällä.

Valtiovarainministeriön viime perjantaina julkaiseman talousarvioesityksen mukaan hallitus leikkaa kehitysyhteistyöstä 330 miljoonaa euroa. Summasta 130 miljoonaa käytetään Finnfundin pääomittamiseen. Hallitusohjelmassa arvio Finnfundin lainasta oli 100 miljoonaa euroa, mutta määrä kasvoi kesäkuussa pääministeri Juha Sipilän aloitteesta.

Finnfundin salkun ja riskienhallinnan johtajan Helena Arlander oli summan suuruudesta yllättynyt. Finnfundin hallintoneuvosto oli esittänyt, että Finnfundin vuosittainen pääomakorotus olisi 40 miljoonaa euroa.

"Se tuli meillekin suurena yllätyksenä. Mutta on totta, että hankkeillamme on suuria kehitysvaikutuksia ja raha kiertää vielä takaisin edelleen uusiin hankkeisiin", Arlander kertoo.

Pohjoismaiden investointipankki on Islannin, Latvian, Liettuan, Norjan, Ruotsin, Suomen, Tanskan ja Viron omistama kansainvälinen rahoituslaitos. Pankki rahoittaa yksityisiä ja julkisia investointihankkeita sekä jäsenmaissa että niiden ulkopuolella.

Arlanderin mukaan päätös uudesta NIB:n lainasta syntyi helposti, sillä NIB ja Finnfund ovat tehneet yhteistyötä jo pitkään.

"Tämä on kolmas laina Pohjoismaiden investointipankista, ja he ovat meille luontainen yhteistyökumppani. He pystyvät tarjoamaan dollarimääräistä rahoitusta. Se on meille tärkeää, sillä myös me rahoitamme hankkeita dollarimääräisesti. Lisäksi olemme kiinnostuneita samojen aihepiirien hankkeista."

Lainaohjelman avulla Finnfund pyrkii lisäämään rahoitusta kansainvälisille markkinoille tähtäävien suomalaisten yritysten investointeihin ja teknologioihin.

"Meillä on viime vuosina ollut agendalla paljon uusiutuvan energian hankkeita: sekä vesivoimaa, aurinkovoimaa että tuulivoimaa. Sijoituksemme ovat joko pääomaluonteisia tai sitten lainasijoituksia. NIB:in lainaa käytämme lainasijoitusten jälleenrahoittamiseen", Arlander kertoo.

Finnfund sijoittaa ensisijaisesti suomalaisyritysten ja niiden yhteistyökumppaneiden hankkeisiin. Se voi rahoittaa myös muita suomalaiseen osaamiseen perustuvia ympäristömyönteisiä tai kohdemaita kehittäviä hankkeita.

"Me emme siis rahoita suomalaisia yrityksiä vaan rahoitamme hankkeita kehitysmaissa. Niissä on usein merkittävässä roolissa suomalaisia yrityksiä, mutta ei kuitenkaan aina", Arlander sanoo.

"Suomi on ollut kansainvälisesti jäljessä kehityksestä, sillä globaalisti yksityisen sektorin merkitystä kehitysyhteistyössä on jatkuvasti korostettu."

Finnfundin rahoittamia uusiutuvaan energiaan liittyviä hankkeita on parhaillaan käynnissä esimerkiksi Latinalaisessa Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa.

"Esimerkiksi Hondurasissa on juuri aloittanut toimintansa 50 megawatin Valle Solar -aurinkovoimala. Suomen ABB vastaa laitoksen aurinkosähkötekniikasta. Aurinkopuisto tuo työpaikkoja köyhälle maaseudulle ja vähentää hiilidioksidipäästöjä verrattuna siihen, että vastaava sähkömäärä tehtäisiin fossiilisilla polttoaineilla", Arlander kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat