Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Riittävätkö rahat, kun eläkkeelle pääsy joskus koittaa?

Eläkesäästämisessä aika on rahaa – ajoissa aloittaminen tärkeää

Jos rahaa ryhtyy laittamaan kuukausittain sivuun hyvissä ajoin, voi itselleen kerryttää ison eläkepotin. Asiantuntijoiden suosittelemien osakerahastojen kulut kannattaa syynätä tarkkaan.

Talous
 
Jussi Miettinen
Pekka Elomaa
Eläkesäästämisessä aika on rahaa, sillä korkoa korolle -ilmiö palkitsee pitkäjänteisen säästäjän.
Eläkesäästämisessä aika on rahaa, sillä korkoa korolle -ilmiö palkitsee pitkäjänteisen säästäjän. Kuva: Pekka Elomaa

Riittävätkö rahat, kun eläkkeelle pääsy joskus koittaa?

Tätä pohtii moni. Esimerkiksi Eläketurvakeskuksen keväällä julkaistun tutkimuksen mukaan enää vain hieman yli puolet suomalaisista uskoo eläkkeen takaavan kohtuullisen toimeentulon.

Kolme vinkkiä

Summaa tärkeämpää on aloittaminen

1.  Tärkeintä on aloittaminen, sillä säästämisessä aika on kirjaimellisesti rahaa. Mitä pidempään säästät, sitä pidempään korko ehtii hyödyttää.

2.  On kannattavampaa ryhtyä laittamaan säästöön pieni summa rahaa heti kuin odottaa aikaa, jolloin säästöön voisi laittaa enemmän. Säästämisen alkuun pääsee vaikka muutamalla kympillä kuukaudessa. Sivuun laitettavan summan suuruutta voi halutessaan korottaa myöhemmin.

3.  Hyviä vaihtoehtoja säästämisen aloittamiseen ovat erilaiset rahastot. Rahastojen palkkioprosentit kannattaa kuitenkin syynätä tarkkaan, sillä myös palkkioiden vaikutus säästettyyn summaan kasvaa.

Jos toimeentulo vanhoilla päivillä huolestuttaa, mieltä voi rauhoittaa aloittamalla eläkesäästämisen.

Vaihtoehtoja säästämiseen ovat esimerkiksi osake- ja korkorahastot tai niiden yhdistelmät eli yhdistelmärahastot. Eläkesäästäjä voi sijoittaa myös suoraan osakkeisiin tai sijoitusasuntoon.

Sijoitusasunnon hankkiminen velkarahalla vaatii kuitenkin jonkin verran säästöjä tai omistusasunnon, jonka voi asettaa lainan vakuudeksi. Suoria osakesijoituksia ei puolestaan kannata tehdä pienillä summilla, sillä osakkeiden välityspalkkiot syövät suuren osuuden pääomasta. Lisäksi suorien osakesijoitusten tekeminen vaatii perehtymistä.

Tyhjästä eläkesäästämisen aloittavan kannattaa kohdistaa katse rahastoihin, joissa on pieni merkintäpalkkio. Niihin voi säästää säännöllisesti esimerkiksi kuukausittain palkkapäivänä tai halutessaan harvemminkin.

Näin säästämisen alkuun pääsee pienellä summalla, ja määrää voi korottaa myöhemmin, jos taloustilanne antaa myöten.

Erilaisia rahastoja on lukuisia, mutta millaiseen rahastoon eläkesäästäjän kannattaa sijoittaa?

Nordnet-pankin talousasiantuntijan Martin Paasin mukaan kannattavin sijoitusvaihtoehto pitkäaikaisessa, yli 10 vuoden säästämisessä ovat aina osakkeet, koska historiallisesti ne ovat tuottaneet parhaiten.

Artikkeliin liittyvät

"Sijoita kolmesta viiteen prosenttia nettopalkastasi kuukausittain ja aloita säästäminen ajoissa", Paasi neuvoo.

Eläkesäästämisessä aika on rahaa, sillä korkoa korolle -ilmiö palkitsee pitkäjänteisen säästäjän.

Suorien osakesijoitusten sijaan Paasi suosittelee aloittelevaa sijoittajaa laittamaan rahat kiinni indeksirahastojen kasvuosuuksiin. Kasvuosuuksiin siksi, että ne sijoittavat osinkotuotot uudestaan osakkeisiin, jolloin osingoista ei tarvitse maksaa veroa.

Indeksirahastot sijoittavat rahat eri yhtiöiden osakkeisiin etukäteen määritetyin painotuksin, kuten 25:een vaihdetuimpaan suomalaiseen pörssiyhtiöön tai 500 suurimpaan yhdysvaltalaiseen yritykseen.

Ne eivät siis pyri löytämään markkinoilta osakkeita, jotka menestyvät muita paremmin, vaan seuraavat melko tarkasti jonkin tietyn pörssin, toimialan tai alueen vertailuindeksiä, joka kerrotaan rahaston esitteissä.

Kokematonta osakesäästäjää Paasi neuvoo hankkimaan jonkin suuren ja vakiintuneen pörssin vaihdetuimpien tai suurimpien yrityksien osakkeisiin sijoittavaa indeksirahastoa. Tällöin säästäjä hajauttaa omistuksensa rahaston avulla useisiin eri toimialoilla toimiviin pörssiyhtiöihin.

"Jos ei ole vahvaa näkemystä osakkeiden kehittymisestä, niin kannattaa keskittyä siihen, että rahasto on mahdollisimman hyvin hajautettu. Vahva näkemys kostautuu yleensä pitkän ajan kuluessa, usein myös ammattilaisilla", Paasi sanoo.

Rahastoyhtiöiden myymien indeksirahastojen etu tavallisiin osakerahastoihin nähden ovat niiden pienet hallinnointipalkkiot.

Pienet palkkiot selittyvät sillä, että indeksirahaston salkkuun tehdään muutoksia harvoin. Perinteisissä osakerahastoissa salkunhoitajat taas ostavat ja myyvät osakkeita aktiivisesti sen mukaan, kuinka he uskovat kunkin osakkeen kehittyvän, kuitenkin aina kunkin rahaston sääntöjen rajoissa.

Aktiivinen kaupankäynti kasvattaa rahaston kuluja, jotka asiakkaat lopulta maksavat.

Paasin mukaan indeksirahastoissa yli puolen prosentin hallinnointipalkkioita voidaan pitää jo melko suurina. Perinteisten osakerahastojen palkkiot huitelevat parissa kolmessa prosentissa.

Rahastojen palkkioprosentteja, kuten hallinnointi-, merkintä- ja lunastuspalkkioita, kannattaa katsoa suurennuslasin läpi, sillä pieneltä tuntuvien kuluerojen vaikutus kasvaa pitkän ajan kuluessa korkoa korolle -vaikutuksen vuoksi suureksi.

Pienten palkkioiden vuoksi indeksirahastot peittoavat vertailussa usein tavalliset sijoitusrahastot. Tämä kertoo siitä, että jopa sijoitusalan ammattilaisten on usein vaikea ennustaa osakemarkkinoiden suuntaa.

Vaikka indeksirahastojen hallinnointipalkkiot ovat yleisesti ottaen pienet verrattuna tavallisiin osakerahastoihin, kannattaa myös eri tahojen tarjoamien indeksirahastojen palkkioita vertailla keskenään.

Myös OP-ryhmän henkilöasiakkaista vastaava johtaja Jarmo Kuisma suosittelee osakerahastoja säännöllisille säästäjille, jotka säästävät rahaa yli 10 vuoden päähän ja jotka ovat valmiita sietämään kurssien vaihtelujen aiheuttamaa ajoittaista epämukavaa oloa.

Kuisma puhuu kuitenkin yleisellä tasolla, sillä OP tekee asiakkailleen aina sijoittajakuvakartoituksen ennen pitkäaikaissäästämisen aloittamista.

Kuisman mukaan suomalaiset voisivat ottaa enemmän riskiä. Varovaisuudesta kertoo esimerkiksi se, että pankin suosituimpia sijoitustuotteita ovat sellaiset yhdistelmärahastot, joissa on melko pieni osuus osakkeissa.

"Valitettavan moni valitsee OP Varovaisen, jossa on vain 20–30 prosentin osakepaino", Kuisma kertoo.

Osakepainolla tarkoitetaan sitä, kuinka iso osuus yhdistelmärahaston varoista on sijoitettu pörssiosakkeisiin. Loput ovat kiinni turvallisissa korkosijoituksissa eli esimerkiksi joukkolainoissa, joilla suuret yritykset ja valtiot rahoittavat toimintaansa.

Varsinkin monet päälle 70-vuotiaat suosivat sellaisia yhdistelmärahastoja, joissa osakesijoitusten osuus on pieni. Tällöin niiden arvo vaihtelee vähemmän kuin osakerahastoissa, mutta toisaalta ne tuottavat vähemmän.

Sen sijaan nuorempi sukupolvi uskaltaa ottaa enemmän riskiä sijoittamalla sekä osakerahastoihin että suoraan osakkeisiin. Ja mikä ettei, sillä pitkäaikaissäästämisessä riskit ovat Kuisman mukaan melko pienet, mikäli osakesalkku on hyvin hajautettu.

Säännölliselle säästäjälle ajoitusriski on sitäkin pienempi, koska hän pistää rahaa sivuun tasaisesti niin huonoina kuin hyvinä aikoina.

"Jos 20 vuoden aikana pistät esimerkiksi 100 euroa kuukaudessa sivuun osakerahastoihin, sijoittamisessa ei ole juuri lainkaan ajoitukseen tuomaa riskiä", Kuisma sanoo.

Rahastosäästösopimuksen voi tehdä pankissa tai nettipankissa. Samalla voi päättää, laittaako rahaa sivuun esimerkiksi kerran kuukaudessa tai harvemmin.

OP-ryhmä perii osakerahastoistaan noin kahden prosentin vuosipalkkion, joka vähennetään sijoituksen pääomasta. Kuisman mukaan rahastoyhtiön asiakas maksaa helppoudesta, eli siitä että joku tekee sijoituspäätöksiä hänen puolestaan.

Joidenkin mielestä suuret pankit eivät halua myydä asiakkailleen halpoja indeksirahastoja, koska niiden on kannattavampaa myydä omia sijoitustuotteitaan. Kuisma ei tätä allekirjoita.

Kuismalta ei ole jäänyt huomaamatta, että indeksirahastot ovat menestyneet hyvin, kun niitä vertaa aktiivisesti hoidettuihin osakerahastoihin.

"Kyllähän indeksirahastot tuppaavat hyvin pärjäämään", hän sanoo.

Siitä huolimatta OP ei tarjoa asiakkailleen ensisijaisesti indeksirahastoja. Kuisma perustelee tätä sillä, että indeksirahastot on tarkoitettu aktiivisille ja osaaville sijoittajille, vaikka indeksirahastojen kysyntä on selvästi lisääntynyt.

"On paljon ihmisiä, jotka haluavat ostaa niitä", Kuisma myöntää.

Suurista pankeista myös Nordea tarjoaa indeksirahastoja, jotka sopivat säännöllisesti pieniä summia säästöön pistävälle, Danske Bank ei.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat