Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n pakotelistalle joutunut Kai Paananen: ”Näillä kriteereillä tulisi sanktioida tuhansia muita eurooppalaisia”

Yhdysvaltain pakotelistalle joutunut Kai Paananen on tuntenut Gennadi Timtšenkon jo 1980-luvulta lähtien

Talous
 
Sami Kilpiö
Liikemies Kai Paananen (kesk.) saapui kesäkuussa 2013 yhdessä Gennadi Timtšenkon (oik.) sekä Roman Rotenbergin kanssa Helsinki-Vantaan lentokentälle. Kaikki kolme ovat nykyisin Yhdysvaltain pakotelistalla. Taustalla näkyvää lentokonetta on käyttänyt Kai Paanasen enemmistöomistuksessa oleva lentoyhtiö Airfix Aviation.
Liikemies Kai Paananen (kesk.) saapui kesäkuussa 2013 yhdessä Gennadi Timtšenkon (oik.) sekä Roman Rotenbergin kanssa Helsinki-Vantaan lentokentälle. Kaikki kolme ovat nykyisin Yhdysvaltain pakotelistalla. Taustalla näkyvää lentokonetta on käyttänyt Kai Paanasen enemmistöomistuksessa oleva lentoyhtiö Airfix Aviation. Kuva: Sami Kilpiö

Yhdysvaltain pakotelistalle joutuneen suomalaisen liikemiehen Kai Paanasen toiminta liike-elämässä kytkeytyy monin tavoin venäläis-suomalaiseen miljardööriin Gennadi Timtšenkoon.

Kai Paananen
Kai Paananen

Paananen on mukana useissa yrityksissä, joiden entinen tai nykyinen omistaja Timtšenko on. Lappeenrannasta kotoisin oleva Paananen aloitti yhteistyön Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriläiseksi väitetyn Timtšenkon kanssa jo 1980-luvulla.

"Olen tuntenut Gennadi Timtšenkon jo paljon ennen kuin hänestä tuli merkittävä talousvaikuttaja Venäjällä. Olemme tehneet yhteistyötä monissa hankkeissa, jotka ovat hyödyttäneet vuosien saatossa merkittävissä määrin myös Suomen talouselämää ja urheilua", Paananen kertoo Helsingin Sanomille lähettämässään sähköpostissa.

Timtšenko omisti vuoteen 2007 asti yli 50 prosenttia suomalaisesta öljynvienti- ja kauppayhtiö Southeast Tradingstä.

Timtšenkon omistukset suomalaisyhtiössä oli järjestetty luxemburgilaisen holding- eli omaisuudenhoitoyhtiö Maplesin kautta. Timtšenko käyttää laajasti toiminnassaan Luxemburgin, Sveitsin ja Kyproksen veroparatiiseihin rekisteröityjä yhtiöitä.

Southeast Trading kuuluu SET Group -konserniin, jonka Paananen omistaa nykyisin kokonaisuudessaan. Yhdysvallat asetti kaksi konserniin kuuluvaa yhtiötä pakotelistalle heinäkuussa.

Yhdysvaltojen valtiovarainministeriön tiedotteen mukaan Paananen ja tämän yritykset on lisätty pakotelistalle Gennadi Timtšenkolle annetun "materiaalituen takia".

Tausta

Jääkiekkoa, idänkauppaa, konsultointia ja tilauslentoja

SET Group -konserni

Liikemies Kai Paanasen omistama konserni, johon kuuluu viisi yhtiötä. Konserni toimii muun muassa öljyn- ja kaasunvälityksessä, cleantech-alalla sekä konsultoinnissa.

SET Petrochemicals

Kai Paanasen omistama öljy- ja kaasutuotteiden välitysyhtiö. Vuoteen 2007 asti Timtšenko omisti yhtiöstä yli 50 prosenttia luxemburgilaisen holdinginyhtiönsä Maplesin välityksellä. SET Petrochemicals on Yhdysvaltain pakotelistalla. Yhtiön kautta Paananen on tukenut muun muassa keskustan toimintaa sekä Sauli Niinistön presidentinvaalikampanjaa.

Southeast Trading

Kai Paanasen omistama konsultointia, suunnittelua ja huoltoa tekevä idänkauppaan keskittyvä yhtiö, jolla on konttorit Lappeenrannassa, Espoossa ja Vantaalla. Yhtiö on Yhdysvaltain pakotelistalla.

Arena Events

Yhtiö, joka omistaa Helsingissä sijaitsevan Hartwall Areenan sekä 49 prosenttia jääkiekkojoukkue Jokereista. Kai Paananen on yhtiön hallituksen jäsen. Gennadi Timtšenko omistaa 50 prosenttia Arena Eventsista luxemburgilaisen holdingyhtiönsä White Anchorin välityksellä. 

Jokerit

Paananen on jääkiekkojoukkue Jokereiden toiminnasta vastaavan Jokerit Hockey Club Oy:n hallituksen jäsen.

Airfix Aviation

Tilauslentoyhtiö, jonka yksi omistaja Gennadi Timtšenko oli vuoteen 2013 saakkaa. Kai Paananen on yhtiön hallituksen puheenjohtaja ja suurin omistaja SET Petrochemicalsin kautta. Airfix Aviation vuokraa leasingsopimuksilla lentokoneita etenkin veroparatiiseissa toimivilta yhtiöiltä.

 

Lähteet: Suomen ja Luxemburgin kaupparekisterit, SET Groupin verkkosivut, Yhdysvaltain valtiovarainministeriön tiedote pakotteiden laajentamisesta

Paananen kertoo HS:lle, ettei hän ole saanut edelleenkään lisätietoja syistä, joiden vuoksi hän on joutunut pakotelistalle.

"En tiedä [mitä materiaalisella tuella tarkoitetaan], joten en osaa tähän vastata. Sitä varmaan pitää kysyä Yhdysvalloista. Itsekin ihmettelen asiaa. Näillä kriteereillä tulisi sanktioida tuhansia muita eurooppalaisia", Paananen sanoo.

Euroopan unioni ja Yhdysvallat asettivat Venäjää vastaan pakotteita sen jälkeen, kun Venäjä oli miehittänyt ja liittänyt itseensä Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan.

Paanasen mukaan hän on joutunut aloittamaan pakotteiden takia yli sataa työntekijää koskevat yt-neuvottelut lentoyhtiö Airfix Aviatonissa, jonka suurin omistaja Paananen on muiden yhtiöittensä välityksellä.

Paanasen mukaan pakotelistalle joutuminen on vaikeuttanut merkittävästi hänen liiketoimiaan.

Vuonna 2011 Southeast Tradingin hallitus päätti ostaa yhtiön omia osakkeita sveitsiläiseltä Alpen Consulting and Management -yhtiöltä.

Suomen kaupparekisteriin toimitetun tilinsiirtoa koskevan kopion mukaan osakkeista maksettiin sveitsiläiselle yhtiölle 250 623 euroa.

Sveitsin kaupparekisterissä Alpen Consulting and Managementin hallituksen puheenjohtajaksi on merkitty Kai Paananen. Yhtiön hallituksen jäsenenä toimii Paanasen sukulainen.

Sveitsin lakien mukaan yhtiöiden omistajatietoja ei tarvitse julkistaa, joten Alpen Consulting and Managementin omistajia ei ole mahdollista selvittää.

"Yhtiö on perheen, ja asia liittyi Southeast Tradingin omistusjärjestelyyn eli sukupolven vaihdokseen", Paananen sanoo HS:lle.

Southeast Tradingin perusti Paanasen äiti, joka oli myös yhtiön pääomistaja. Sveitsin-yhtiön perusti Paanasen mukaan hänen tätinsä sekä tämän mies vuonna 1998.

Paananen edustaa Timtšenkoa jääkiekkojoukkue Jokereiden sekä Hartwall Areenan toimintaa pyörittävien yhtiöiden hallituksissa. Lisäksi Paananen on lentoyhtiö Airfix Aviationin hallituksen jäsen.

Timtšenko oli yksi lentoyhtiön omistajista vuoteen 2013 asti. Tilauslentoyhtiö Airfix Aviation toimii Helsinki-Vantaan lentoasemalta käsin, mutta se palvelee etenkin venäläisiä asiakkaita.

Yhtiön vuokraamat lentokoneet ovat pääasiassa eri veroparatiiseista toimivien holdingyhtiöiden omistamia.

Ainakin yksi Airfix Aviationin käyttämistä lentokoneista on venäläisen öljy- ja kaasuyhtiö Zarubezhneftin omistama, käy ilmi Liikenteen ja turvallisuuden viraston Trafin asiakirjoista. Venäjän valtio on Zarubezhneftin suurin osakkeenomistaja.

Useimpien koneiden todellisia omistaja on käytännössä mahdoton selvittää. Esimerkiksi Airfix Aviatonin käyttämän Cessna 750 -koneen omistaa kyproslainen holdingyhtiö, joka on Trafiin toimitettujen asiakirjojen mukaan ostettu liechtensteinilaiselta trustilta.

Trusti on Suomen laissa tuntematon omistusjärjestely, joka rakentuu kaksoisomistukselle. Trusteja käytetään esimerkiksi perinnönjaon yhteydessä, mutta myös verosuunnittelussa ja todellisten omistajien salaamisessa.

HS:lle Paananen ei halunnut kommentoida Airfix Aviationin käyttämien koneiden omistuksia.

"Noudatamme alan kansainvälistä sopimuskäytäntöä ja tehtyjä sopimuksia, jotka ovat luottamuksellisia eli emme voi kommentoida asiaa", Paananen sanoo.

Airfix Aviationin suurin omistaja on SET Petrochemicals. Yhtiön toiseksi suurin omistaja on International Petroleum Products (IPP) -yhtiö.

IPP:llä on toimintaa useissa maissa, kuten Suomessa, Kyproksella ja Hollannissa.

Timtšenko toimi pitkään IPP:n Suomen-yhtiön hallituksen jäsenenä.

Airfix Aviation sekä IPP:n kyproslainen yhtiö on asetettu Yhdysvaltain pakotelistalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat