Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euro hidasti talouksien uudistumista

Talous
 

Yhteisvaluutta euro ei ole edesauttanut rakenteellisia uudistuksia odotetulla tavalla, arvioi taloustieteen professori Bengt Holmström.

"Ruotsi ei ole eurossa, mutta siellä on tehty suuria muutoksia työmarkkinoihin, vaikka käytössä olisi myös valuutan devalvoiminen. Suomen työmarkkinat ovat huomattavasti jäykemmät, vaikka meillä ei ole käytössä valuutan heikkenemisestä tulevaa hyötyä."

Holmström arvioi, että kaiken kaikkiaan juuri eurovaltiot Saksaa lukuun ottamatta ovat tehneet työmarkkinoilla vähiten uudistuksia, vaikka niillä on suurin tarve uudistuksille.

Euroalueen talouskasvu on ollut vuoden 2008 kärjistyneen rahoitusmarkkinoiden kriisin jälkeen selvästi Yhdysvaltoja hitaampaa. Monien taloustieteilijöiden mielestä yhtenä syynä siihen ovat euron suunnitteluvirheet.

Holmström korostaa euroalueen vertaamisen Yhdysvaltoihin olevan siinä mielessä kohtuutonta, että talous- ja rahaliittoa on Yhdysvalloissa harjoiteltu yli 100 vuotta. Yhdysvalloissa voisi silti ottaa oppia.

"Yksi suuri ero on käsitys velasta. Yhdysvalloissa velka ei ole moraalinen asia, vaan sopimus, jossa velkoja ottaa sijoitusriskin."

Asuntovelallinen voi hoitaa velkansa luovuttamalla asuntonsa pankille. Kuvaavaa onkin se, että Yhdysvalloissa on arvosteltu eniten suuria pankkeja, jotka antoivat holtittomasti lainaa.

Euroopassa on puolestaan syyllistetty velkaa ottaneita.

Merkittävä ero on myös euroalueen ja Yhdysvaltojen pankkijärjestelmässä.

"Pankkijärjestelmä on Yhdysvalloissa toimivampi. Keskuspankki ei koskaan ryhdy rahoittamaan osavaltiota, mutta kantaa vastuun yksittäisistä pankeista riippumatta siitä missä osavaltiossa ne toimivat. Sitä vastuuta osavaltiolla ei ole."

Euroalueen velkakriisin aikana Euroopan keskuspankki on epäsuorasti rahoittanut eurovaltioita ostamalla niiden joukkolainoja markkinoita. Lisäksi eurovaltioiden rahoituslaitokset, Euroopan rahoitusvakausväline ja Euroopan vakausmekanismi, ovat antaneet hätärahoituksia eurovaltioille.

Hätärahoituksista suuri osa on mennyt siihen, että valtiot ovat lyhentäneet velkojaan pankeille ja muille sijoittajille.

"On parempi tukea pankkeja suoraan ja myös kontrolloida niitä kuin määrätä niiden pystyssä pitäminen valtioiden vastuulle."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat