Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lehti: Ruotsi aikoo suojella kiistanalaisen kaivosalueen

Suomalainen Nordkalk on halunnut avata kalkkikaivoksen Gotlannissa

Talous
 

Ruotsin hallitus halua suojella kiistellyn Ojnaren metsän Gotlannin saaren pohjoisosassa, kertoi päivälehti Dagens Nyheter (DN) tiistaina.

Lehden lähteiden mukaan vuosia kiistellystä asiasta olisi syntynyt sopu hallituspuolueiden välillä.

Suomalaisyritys Nordkalk haluaisi avata alueella uuden kalkkilouhoksen ja toinen kaivosyhtiö SMA Mineral haluaisi laajentaa olemassa olevaa kaivostaan.

Suojelupäätös tarkoittaisi, että alue jäisi luonnonsuojelualueen sisälle. Virallinen päätös asiasta on määrä tehdä tällä tai ensi viikolla.

Tämän jälkeen kiistan käsittely jatkuu silti oikeudessa, sillä Ruotsin maa- ja ympäristötuomioistuimen on määrä ottaa kiistaan kantaa. Se jätti asian lepäämään keväällä, koska se halusi odottaa hallituksen linjausta.

Kiistaa kaivostoiminnasta alueella on käyty nyt kymmenen vuotta. Nordkalk haki lupaa noin 170 hehtaarin louhokselle Bungessa vuonna 2005.

Kaivosta vastustavat joukko paikallisia asukkaita ja useat ympäristöjärjestöt, jotka ovat valittaneet kaikista uuteen louhokseen liittyvistä tuomioista. Ympäristöjärjestöjen mukaan louhos vahingoittaa alueen luontoa.

Viime keväänä Ruotsin luonnonsuojeluvirasto Naturvårdsverket ehdotti, että alue, jolla Nordkalk haluaisi toimia, muutettaisiin Natura 2000 -suojelualueeksi. Natura 2000 on EU:n yhteinen suojeluverkosto.

Hallitus otti luonnonsuojeluviraston linjauksen jälkeen asian pöydälleen.

DN:n lähteiden mukaan hallituksen päätös on viivästynyt ulkoisten paineiden vuoksi. Kaivoskiista on jakanut myös hallituspuolueita.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat