Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pörssin uusien yritysten kurssit polkevat paikallaan

Parhaiten on pärjännyt terveydenhoitoyritys Pihlajalinna. Muilla tulijoilla on ollut vaisumpaa.

Talous
 
Pihlajalinnan toimitusjohtaja Mikko Wirén.
Pihlajalinnan toimitusjohtaja Mikko Wirén.

Tämän vuoden aikana Helsingin pörssiin tulleiden uusien yritysten kurssikehitys ei ole ollut huikaiseva.

Enimmäkseen on pörssilistautumisen jälkeen nähty paikallaan pysyvää tai laskevaa kurssikehitystä.

Enää ei ole nähty joskus takavuosina koettua ilmiötä, että ne onnekkaat, jotka ovat onnistuneet merkinnöissä saamaan osakkeita haltuunsa, ovat nopealla myynnillä pystyneet kuittaamaan hyviä voittoja.

Uusia yhtiöitä on tämän vuoden aikana tosin tullut listoille kohtalaisen runsaasti, mutta joukossa ei ole varsinaisia kasvuyhtiöitä, joiden liiketoiminnan uskottaisiin pääsevän tuntuvaan kasvuun lähivuosina.

Helsingin pörssiin on tänä vuonna tullut yhdeksän yhtiötä, jos mukaan otetaan pienten yhtiöiden First North -listalle tulleet yritykset.

First North ei ole varsinainen pörssilista, vaan arvopaperipörssi Nasdaqomx:n ylläpitämä sivulista. Pörssin päälistalle on tänä vuonna tullut kolme yhtiötä, First Northiin kuusi.

Parhaiten tämän vuoden tulokkaista on osakekehityksessä pärjännyt terveydenhuoltoalan ulkoistajayhtiö Pihlajalinna, joka tuli pörssiin kesäkuussa.

Pihlajalinnan pörssitaival alkoi noin 11 euron noteerauksella. Tiistaina osavuosikatsaus nosti osakkeen arvoa parilla prosentilla ja sitä myytiin noin 13 euron hinnalla.

Nousua on täten koitunut ensimmäisten kuukausien aikana, mutta sijoittajien riehaantumisesta ei voi puhua.

Pihlajalinna tekee parhaansa korostaakseen kasvuyrityksen luonnettaan.

Tiistain osavuosikatsauksessa toimitusjohtaja Mikko Wirén kirjoittaa yhtiön olevan "toimintahistoriansa voimakkaimmassa kasvuvaiheessa" liikevaihdon kohentuessa 55 prosenttia alkuvuonna.

Wirén korostaa suurimman liikevaihdon kasvun tulevan lähiaikoina kuntien sote-ulkoistuksista, joita yhtiö on äskettäin saanut Parkanolta ja Kihniöltä.

Monenlaista terveydenhuollon palvelua tarjoavan yhtiön markkina-arvo on sunnilleen 250 miljoonaa euroa, jolla se asettuu pörssin keskisuuriin yhtiöihin. Markkina-arvo saadaan, kun osakkeiden lukumäärällä kerrotaan osakekurssi.

Maaliskuun lopulla pörssin päälistalle tuli Asiakastieto, joka on vuoden tulokkaista toinen keskisuuren sarjan yritys.

Hieman päälle 15 eurolla pörssitiensä aloittaneen osakkeen kurssi on liukunut hitaasti alaspäin.

Sijoittajat eivät ole tämän enempää innostuneet yhtiöstä, vaikka se myy yritysten ja yksityishenkilöiden luotto- ja varallisuustietoja, joilla oletettavasti pitäisi olla tulevaisuudessa kasvavaa kysyntää.

Laskevaa käyrää löytyy myös Kotipizzan, Robitin ja Talenomin osakkeiden kohdalla.

Kotipizza on katukuvasta tuttu pizzaketju. Robit Rocktools on lempääläinen maa- ja kallioporauksen tuotteisiin erikoistunut yhtiö. Talenom on tilitoimistoketju, josta siivun omistaa valtionyhtiö Suomen Teollisuussijoitus.

Viime vuoden tulokkaista mentyksekkäin on Verkkokauppa.com, jonka arvo on kasvanut kolmanneksen viime vuoden huhtikuusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat