Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen on valittava omistajalinjansa – valtion aktiivinen omistus tarkoittaa myös riskejä

Valtion aktiivinen omistus tarkoittaa myös riskejä

Talous
 

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen pitää lähiviikkoina ottaa kantaa, miten valtion omaisuutta hoidetaan. Linjauksia on annettava valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosastolle, joka vyöryttää ohjeet valtion strategisille yhtiöille ja valtion erityisyhtiölle.

Onko valtio aktiivinen vai passiivinen omistaja? Se on avainkysymys.

Erityisyhtiöistä merkittävin on valtion kokonaan omistama Solidium, jonka hallussa on kahdentoista suuren pörssiyhtiön osakkeita. Niistä tunnetuimpia ovat Elisa, Sampo, Outokumpu, Talvivaara, Stora Enso ja Kemira. Omaisuuden arvo on noin kahdeksan miljardia euroa.

Valtion omistajaohjauksesta vastaa nyt pääministeri, kun aiemmin omistuksista huolehti hallituksen riviministeri. Omistajaohjaus on vaativa tehtävä eikä siitä kiitosta saa.

Sipilä on Suomen kiireisin mies, joten omistusten myynneissä ja ostoissa hänen on luotettava neuvonantajiinsa.

Sipilän vaalilause oli, että valtion tase on pantava töihin. Arvattavasti hän ajattelee niin, että valtion rahalle saisi paremman tuoton muissa kuin nykyisissä kohteissa.

Hän ei ole kertonut, miten tasetyöt käytännössä tehdään. Rahaa uusiin kohteisiin valtio saa ottamalla valtionyhtiöistä tai valtion osakkuusyhtiöistä nykyistä suuremmat osingot. Toinen vaihtoehto on myydä osakkeita valtion sijoitussalkusta. Eniten rahaa saisi myymällä Sammon osakkeet.

Entinen elinkeinoministeri, Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori (kok) ehdotti viime viikolla Talouselämä-lehden haastattelussa, että Solidiumin osakesalkku siirrettäisiin Valtion eläkerahaston (VER) hoidettavaksi. Hänen mielestään on epäselvää, mihin Solidiumia tarvitaan ja miten sen pitäisi toimia.

Hänen mukaansa VER on Solidiumiin verrattuna hyvin toimiva ja kustannuksiltaan kevyempi organisaatio.

Vapaavuoren ehdotus tarkoittaa sitä, että valtio olisi passiivinen omistaja. VER:llä on vain finanssisijoituksia, joiden tavoitteena on maksimoida rahaston tuotto. Se ei pyri vaikuttamaan yhtiöiden toimintaan.

Jos VER hallinnoisi Solidiumille nyt kuuluvaa osakesalkkua, rahasto voisi tarpeen tullen myydä vaikka kaikki Elisat, Outokummut ja Stora Ensot seurauksia pohtimatta.

Vapaavuori ei ole ensimmäinen, joka haukkuu Solidiumia. Edellisen omistajaohjausministerin Sirpa Paateron (sd) asettama virkamiestyöryhmä arvosteli ankarasti valtion erityisyhtiötä. Työryhmän raportissa moitittiin Solidiumia passiivisuudesta ja vaatimattomista saavutuksista.

Virkamiehet tekivät tukun toimenpide-ehdotuksia, joissa kehotettiin Solidiumia aktiivisuuteen.

Raportti suosittelee, että kansallisesti merkittävissä yhtiöissä Solidium pyrkisi kontrolloivaan asemaan. Se tarkoittaa osakepääomasta 15–20 prosentin siivua, kun nyt Solidiumilla on usein kymmenen prosentin osuus.

Viidenneksen omistusosuudella saa pörssiyhtiön hallituksesta pari paikkaa, joista toinen voi olla hallituksen puheenjohtajan tehtävä.

Jos Solidium menee tälle linjalle, se merkitsee huomattavaa muutosta yhtiön toimintatapaan. Hallitusten jäsenten pitää ottaa kantaa merkittäviin operatiivisiin asioihin, esimerkiksi toimitusjohtajan ja muiden avainjohtajien nimityksiin.

Suurissa päätöksissä Solidiumin nimittämät hallituksen jäsenet haluavat luonnollisesti varmistaa selustansa. Se tarkoittaa yhteydenottoja omistajaohjausministeriin eli pääministeri Sipilään.

Aktiivisuus ja kontrolloivan osakkeenomistajan asema merkitsevät myös riskejä. Sen Solidium on havainnut Talvivaaran ja Outokummun tapauksissa.

Ilman valtion väliintuloa Talvivaaran tarina olisi päättynyt kuukausia sitten. Jos Solidium ei olisi osallistunut Outokummun osakeanteihin, yhtiö olisi kaatunut velkoihinsa.

Outokumpu sähläsi itsensä rapakuntoon saksalaisen ThyssenKruppin kanssa tekemänsä Inoxum-kaupan takia.

Jos Solidium valitsee aktiivisen linjan, sen pitää ennalta estää Inoxumin kaltaiset hölmöilyt. Se vaatii Solidiumin valitsemilta hallituksen jäseniltä kovaa ammattitaitoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat