Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori Uusitalo: Työaikaa tutkittu vähän

Taloustieteilijöiden mukaan Suomen talouden kapea pohja selittää tuottavuuden heikkenemisen

Talous
 

Työajan pidennyksen vaikutuksia on tutkittu hyvin vähän. Tämä tuli Talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtajan, taloustieteen professorin Roope Uusitalon mieleen, kun hän luki keskiviikkona professori Bengt Holmströmin haastattelua (HS 19.8.).

Työmarkkinajärjestöt neuvottelevat parhaillaan yhteiskuntasopimuksesta, jolla yritetään alentaa palkkakustannuksia tuotettua yksikköä kohti. Hallitus tavoittelee tuottavuusloikkaa, ja työnantajat tarjoavat keinoksi työajan pidentämistä.

Uusitalo huomauttaa, että vientiteollisuudessa palkkojen osuus kustannuksista on suhteellisen pieni.

"Ei ole olemassa hyviä arvioita siitä, miten voimakkaasti palkkakustannusten muutos vaikuttaa suomalaisten yritysten vientiin ja millä aikavälillä. On vaikea nähdä, että työajan pidentämisen ansiosta alentuneet yksikkötyökustannukset korjaisivat nopealla aikataululla vientimenestystä. Työajan pidentämisessä on monta epävarmaa palikkaa."

Holmströmin mukaan talousongelmien takia Suomen työmarkkinat pitää uudistaa. Hän toimii taloustieteen professorina yhdysvaltalaisessa MIT-yliopistossa. Holmström haluaa luopua yleissitovista palkkaratkaisuista ja lisätä paikallista sopimista työnantajien ja työntekijöiden välillä. Hänen mielestään tuottavuutta voidaan parantaa työmarkkinoiden uusilla pelisäännöillä.

Uusitalon mukaan tuottavuuden heikentymistä selittää Suomen elinkeinoelämän kapea pohja Ruotsiin verrattuna.

"Elektroniikkateollisuuden vaikutus tuottavuuden kasvuun oli valtava 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa. Kun sektori on kääntynyt laskuun, on ymmärrettävää, että Suomen talous kärsii paljon enemmän kuin Ruotsin talous."

Toimihenkilöiden keskusjärjestön STTK:n pääekonomistin Ralf Sundin mielestä työn tuottavuuden kasvusta aiemmin vastannut Nokia jätti perinnökseen huonoa käytäntöä.

"Palkitsemisjärjestelmä kytkettiin huonosti todelliseen tekemiseen. Oli yksi keksintö, matkapuhelin, joka toimi. Se toi rahaa ovista ja ikkunoista, ja sen jälkeen ei tehty mitään", Sund sanoo.

Hänen mielestään Suomen talous on yhä "ei tehdä yhtään mitään" -asennossa.

"Se on heijastunut muillekin toimialoilla."

Holmström oli Nokian hallituksen jäsen vuosina 1999–2012.

Sundia häiritsee, että talouskeskustelussa puhutaan tuottavuuden käsitteestä. "Kysymys on työtunnin hinnan alentamisesta tavalla tai toisella. Kysymys ei ole mistään muusta kuin sisäisestä devalvaatiosta. Se on se juttu."

Hänen mielestään yleissitovuus pitää ehdottomasti säilyttää. "Se soveltuu nykymaailmaan."

SAK:n pääekonomistin Olli Kosken mielestä Holmströmin kuva heikosta tuottavuuskehityksestä on oikea.

"Mutta se ei ole ongelma vain Suomessa vaan kaikissa länsimaissa."

Kosken mukaan työelämän sopimusjärjestelmään kohdistuu muutospaineita, mutta koordinaatiosta ei pidä luopua. "Se on hyvä talouspolitiikan väline, jota pitää hyödyntää."

Työmarkkinoiden jäykkyyksistä Holmströmin mielestä hyvä esimerkki on rakennusala, jossa on paljon ulkomaisia työntekijöitä.

"Miksi ne työpaikat eivät kelpaa suomalaisille tai mikä on järjestelmässä oleva syy, että suomalaisia ei palkata?" professori kysyi.

Rakennusteollisuus RT:n pääekonomistin Sami Pakarisen mielestä rakentamisalalla työvoima voisi liikkua innokkaammin. "Jos Kainuussa 30 prosenttia rakentajista on työttömiä, työn perässä voisi liikkua näppärämmin", hän sanoo.

Pakarisen mukaan ulkomaisen työvoiman tuominen Suomeen on helpottunut paljon.

"Suhdanneheilahtelut ovat voimakkaita. Kun suuria hankkeita lähtee liikkeelle, esimerkiksi Helsingissä Kalasatama, äkillinen tarve on suuri. Silloin suomalainen työvoima ei riitä, ja käsipareja otetaan jostain muualta", Pakarinen sanoo.

"Kun tulee urakka, ja se pitää tehdä, silloin miehiä tarvitaan nopeasti. Rakentaminen on edelleen työvoimavaltaista."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat