Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asumisen osuus menoista kasvaa

Talous
 

Pellervon taloustutkimus (PTT) ennustaa, että asuminen haukkaa lähivuosina entistä suuremman palan nettotuloista.

Asumiskustannusten kasvu on hidasta vuosina 2015–2019, mutta samalla nettotulojen kehitys hyytyy. Keskimäärin kotitalouksien asumismenot nousevat tällä aikajaksolla PTT:n mukaan 3,5 prosenttia vuodessa.

Vuokralla asuvien asumismenot kasvavat noin kolme prosenttia, omistusasujien 3,8 prosenttia ja lapsiperheiden 3,4 prosenttia vuodessa, jos PTT:n ennuste toteutuu. Velattomien eläkeläistalouksien asumismenot kasvavat peräti neljä prosenttia. Ennustuksessa on monia epävarmuustekijöitä, kuten korkotason nousu.

Samana aikana palkansaajien nettotulot kasvavat vain noin kaksi prosenttia ja eläkeläisten 1,6 prosenttia vuodessa.

Asuminen tyhjentää pankkitilejä etenkin pääkaupunkiseudulla. Asumismenot ovat siellä selvästi suuremmat kuin muualla Suomessa.

Myös Rakennusteollisuus julkaisi keskiviikkona suhdannekatsauksen. Rakentaminen vähenee tänä vuonna 1,5 prosenttia viime vuoteen verrattuna, etujärjestö arvioi. Luvassa on jo neljäs perättäin miinusmerkkinen vuosi rakennusalalle.

RT kuitenkin uskoo, että loppuvuonna rakentaminen piristyy hieman. Ensi vuodelle järjestö ennustaa jo 2,5 prosentin kasvua.

Asuntojen heikko tarjonta kasvattaa entisestään yksiöiden hintoja ja vuokria kasvukeskuksissa. PTT arvioi, että asuntojen hinnat laskevat tänä vuonna, mutta kääntyvät ensi vuonna nousuun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat