Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asp-ehto on herättänyt kinaa

Jotkut pankit suhtautuvat nihkeästi asp-säästöjä siirtäviin asiakkaisiin lisäkoron vuoksi

Talous
 

Asp-tiliä koskeva uusi ohje voi vaikeuttaa asp-lainan kilpailuttamista, arvioi Nooa-säästöpankin toimitusjohtaja Tommi Rytkönen.
Järjestelmää hallinnoiva Valtiokonttori linjasi huhtikuussa, että asuntosäästöpalkkiotilin lisäkoron maksaa se pankki, josta säästäjä lopulta ottaa asuntolainan.

Asp-säästäjä saa säästöilleen koko säästöajalta prosentin koron. Lisäksi summalle maksetaan 2–4 prosentin lisäkorko siinä vaiheessa, kun asunto ostetaan.

Fakta

Asp-tilille maksettava lisäkorko

 OP Helsinki: 4 prosenttia

 Nordea 4

 Danske Bank 4

 Aktia 4

 Handelsbanken 3

 Nooa säästöpankki 4

(1.9. alkaen)

Säästäjä voi ottaa lainan eri pankista kuin siitä, mihin hän on alun perin säästänyt. Säästöt voi myös siirtää toiseen pankkiin koska tahansa säästöaikana.

Rytkösen mukaan yhtälö ei ole uudelle pankille houkutteleva, jos säästösummalle pitää maksaa neljän prosentin lisäkorko, vaikka talletus on ollut toisen pankin taseessa. Myönnettävästä asuntolainasta saadaan ehkä noin puolentoista prosentin kokonaiskorko.

"Asp-järjestelmän periaatteiden mukaan lainan tulisi olla ehdoiltaan edullisempi kuin samalle asiakkaalla myönnetty tavallinen laina. Voisin väittää, että toiseen pankkiin säästänyt asp-asiakas ei todellisuudessa ihan sitä parasta tarjousta saa", Rytkönen sanoo.

Hän kertoo kuullensa asiakkailta, että kaikista pankeista ei ole oltu halukkaita myöntämään asp-lainaa asiakkaalle, joka on tullut toisesta pankista.

Kilpailijat eivät myönnä toimineensa näin.

"Me olemme aina noudattaneet sitä periaatetta, että koron maksaa se pankki, joka lainan myöntää. Otamme kaikki uudet asiakkaat mielellään vastaan", Nordean johtaja Jussi Mekkonen sanoo.

Esimerkiksi 20 000 euron säästöistä neljän prosentin lisäkorko viideltä vuodelta voi tarkoittaa useiden tuhansien eurojen kulua.

Fakta

Vähintään 10 prosenttia säästettävä itse

 Asp-tilin voi avata 18–39-vuotias ensiasunnon ostamista suunnitteleva.

 Tilille pitää säästää vähintään 10 prosenttia asunnon hinnasta. Yksittäinen talletus on 150–3 000 euroa.

 Talletuksia pitää tehdä ainakin kahdeksan vuosineljänneksen aikana, mutta välissä voi olla taukoja. Tilin voi vaihtaa pankista toiseen.

 Säästöille saa prosentin verottoman koron. Asuntoa ostaessa saa pankista riippuen 2–4 prosentin lisäkoron ensimmäiseltä viideltä säästövuodelta.

 Jos asuntolainan korko nousee yli 3,8 prosentin, saa asuntovelallinen valtiolta korkotukea 70 prosenttia. Asp-lainan ottaja saa valtiolta lisäksi maksuttoman takauksen.

Tarkka summa riippuu siitä, missä ajassa ja rytmissä säästöt on kerätty.

"Voi olla, että jotkut pankit ovat kokeneet, että lisäkoron maksaminen on aika iso kustannus asiakashankinnalle", Mekkonen sanoo.

Valtiokonttori teki linjauksen sen jälkeen, kun rahoitus- ja vakuutusneuvonta Fineen tulvi viime vuonna valituksia siitä, että erityisesti Osuuspankit kieltäytyivät maksamasta muualta tulleille asp-asiakkaille lisäkorkoa.

"OP alkoi tulkita niin, että se ei maksanut muualta tulleille asp-lainanottajille lisäkorkoa. Siitä tuli sitten epäselvyyttä, että mistä säästäjät saavat lisäkoron, joka heille kuuluu", johtaja Erik Sirén Finestä sanoo.

Asia meni pankkilautakunnan käsittelyyn.

"Se linjasi, että koron maksaa se pankki, jonka kanssa säästäjä on tehnyt alun perin asp-sopimuksen ja johon säästöt on talletettu. Mutta Valtiokonttori otti nyt siis päinvastaisen kannan, jota pankkien on noudatettava", Sirén sanoo.

Myös OP:sta vakuutettiin keskiviikkona, että muidenkin pankkien asp-säästäjät ovat pankkiin tervetulleita.

"Otamme kaikki uudet asiakkaat avosylin vastaan. Uuden asiakkuuden kokonaisuudessa lisäkoron kustannus ei ole merkittävä", johtaja Jussi Huttunen Helsingin OP:sta sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat