Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat: Suomi vajosi talouden huipulta apatian suohon

Suomi on vajonnut globaalin talouden huipulta apatian suohon, sanoo moni HS:n haastattelema asiantuntija

Talous
 
Pääministeri Sipilä on huolissaan Suomen "apatian tilasta"
Pääministeri Sipilä on huolissaan Suomen "apatian tilasta"
Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mielestä Suomi on henkisessä lamassa. "Kutsun tätä apatian tilaksi", hän sanoo. Huonosta kierteestä on yritettävä irrottautua monin keinoin. Nyt on mietittävä, miltä arvopohjalta se tehdään, Sipilä sanoo. "Kun luottamus palautuu, hyvin nopeastikin voi lähteä investoinnit liikkeelle." Toimittaja: Anna-Liina Kauhanen HS Kuvaus: Vesa Moilanen Lehtikuva

Suomea vaivaa innottomuus ja neuvottomuus. Talous mataa seitsemättä vuotta ja näkymät ovat heikkoja. Positiiviset uutiset ovat harvassa. Suomi on ainoa EU-maa, jonka talous ei kasvanut koko alkuvuonna.

Suomen epäkiinnostavuudesta kertoo sekä ulkomaisten että suomalaisten yritysten haluttomuus investoida Suomeen. Vuoden 2000 jälkeen pääoman kuluminen on lähes joka vuosi ollut investointeja suurempaa. Se tarkoittaa, että suomalaisyritysten koneet rapautuvat käsiin.

Korkean arvonlisän Nokia-Suomesta näyttää kärjistäen tulleen alkutuotannon sellu-Suomi, jonka itseluottamus on kadonnut.

Elinkeinoministeri Olli Rehn pohtii talouden psykologiaa
Elinkeinoministeri Olli Rehn pohtii talouden psykologiaa
Suomen henkinen tila on synkkä, arvioi elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk). Toimittaja: Anna-Liina Kauhanen HS Kuvaus: Vesa Moilanen Lehtikuva

Tilanne on vaarallinen, sanoo Aalto-yliopiston taloustieteen professori Pertti Haaparanta.

Psykologialla ja taloudella on elimellinen yhteys. Haaparannan mukaan ihmisten käyttäytymistä tutkiva taloustiede kertoo, että heikko nykytilanne voi synnyttää noidankehän. Hän arvioikin, että Suomessa vallitsee jonkinlainen kollektiivinen henkinen taantuma.

"Huonot uutiset vaikuttavat ihmisten tulevaisuudennäkymiin ja sitä kautta riskinottohalukkuuteen. Kuluttajien pessimistisyys näkyy taloudessa."

Myös kaikenlaiset sopuli-ilmiöt ovat mahdollisia. Yleinen näkemys tarttuu.

"Ihminen, joka olisi muuten vähän optimistisempi, saattaa muuttaa omaa näkemystään. Näin ilmiö leviää."

Martti Kainulainen Lehtikuva
Lapset puhuivat helsinkiläisessä leikkipuistossa kännyköillä 1998. Nokian menestys siivitti Suomea kohti valoisaa tulevaisuutta.
Lapset puhuivat helsinkiläisessä leikkipuistossa kännyköillä 1998. Nokian menestys siivitti Suomea kohti valoisaa tulevaisuutta.

Filosofi Ilkka Niiniluoto näkee tilanteen pahempana kuin 1990-luvun laman. Niiniluoto laati vuonna 1993 Esko Ahon (kesk) hallitukselle raportin siitä, miten taloustaantuma aiheuttaa henkistä lamautumista.

Tuolloin syöksy oli jyrkkä, mutta niin oli nousukin. Nyt Suomessa vallitsee Niiniluodon mukaan "räjähdysherkkä" tilanne, kun taantuma on kestänyt niin pitkään.

"Ihmiset ovat kärsimättömiä. Meitä riivaa neuvottomuus: päättäjät ja ekonomistitkaan eivät osaa oikein antaa ratkaisua tilanteeseen."

Kun Suomi nousi edellisen laman tuhkista, filosofi Esa Saarinen seurasi kehitystä paraatipaikalta. Saarinen teki tuolloin tiivistä yhteistyötä matkapuhelinyhtiö Nokian kanssa. Hän kuvaa eroa nykyisen ja silloisen ilmapiirin välillä dramaattiseksi.

Neuvostoliiton romahdus, Nokian järisyttävä menestys, jääkiekon maailmanmestaruus, Kirsti Paakkasen Marimekko, Saarinen luettelee. Ne ovat asioita, jotka symboloivat hänelle Suomen kukoistusta.

"Syntyi eteenpäinmenoa ja itsevarmuutta, jollaista näkyy nyt lähinnä joissain startupeissa ja luovuuden saarekkeissa. Kollektiivisesti emme pyöritä toisiimme nähden sellaista kannustavuuden kierteiden syöttöpeliä, vaan pikemminkin jonkinlaista latistuksen mankelia."

Sami Kilpiö
Nokian puhelimet ostanut ohjelmistoyhtiö Microsoft lopetti heinäkuussa Salossa sijainneen, legendaarisen tuotekehitysyksikön.
Nokian puhelimet ostanut ohjelmistoyhtiö Microsoft lopetti heinäkuussa Salossa sijainneen, legendaarisen tuotekehitysyksikön.

Keskeinen ongelma nykytilanteessa on nimenomaan uudenlainen näköalattomuus, painottaa filosofi Maija-Riitta Ollila.

"Optimistien mielestä taantuma häipyy seitsemässä ja pessimistien mielestä 25 vuodessa. Se, että loppu ei häämötä, on valtava muutos ajattelussa."

Kriisitietoisuuden viljely on Suomessa epäonnistunut, Ollila sanoo.

"Tarkoitus oli muokata maaperää muutokselle. Sen sijaan syntyi itseään toteuttava ennuste: kansakunta kääntyi sisäänpäin ja laittoi valot pois."

Filosofin mielestä Suomi tarvitsee positiivisia päämääriä, joiden saavuttamiseksi voidaan ponnistella. Viralliset tavoitteet, kuten velkaantumisen taittaminen ja kilpailukyvyn parantaminen, eivät inspiroi.

Helsingin yliopiston historian professori Juha Siltala on samoilla linjoilla. Hänen mielestään kovaa työtä kyllä kestetään, kunhan näköalattomuus ei valtaa alaa.

"Nyt on sellainen ankara, kakun pienenemisen tunnelma. Jotain uutta pitäisi keksiä, ja ihmisen luovuus ei pelaa kovin hyvin uhattuna. Silloin päädytään taistelemaan jo saavutettujen asioiden puolesta."

Taloudellinen epävarmuus ja näköalattomuus näkyvät Siltalan mukaan siinä, että Suomi jakautuu arvokysymyksissä yhä enemmän.

Muutos voisi lähteä mediasta, sanoo historioitsija ja kirjailija Kaari Utrio. Hänen mielestään viestimet lietsovat joukkovimmalla tappiomielialaa.

"Joka tuutista kerrotaan, että tulevaisuus on kauhea. Ihmiset ovat kuin hautajaisissa, vaikka heidän elämänsä jatkuu niin kuin ennenkin."

Aalto-yliopiston neurotaloustutkija Marja-Liisa Halko yhtyy median arvosteluun.

"Onhan tämä tällaista maailmanlopun manaamista ollut jo pitkään. Meillä menee loppujen lopuksi tosi hyvin."

Hänen mielestään Suomi ei ole henkisessä taantumassa. Tulevaisuus on nuorten asenteissa, ja nuoriso ei tutkijan mukaan vaikuta näköalattomalta.

"Moni haluaa esimerkiksi yrittäjäksi. Nuoret kasvavat uuteen maailmaan, jonka mahdollisuuksia me vanhemmat emme osaa edes aavistella."

Henkinen kulttuurikeskus sijaitsi aikoinaan kirjastossa, mutta nykyään internetissä. Kehitys on nopeaa, ja kansakunnan muisti kovin lyhyt, Halko muistuttaa.

"Ajatus, että ennen kaikki oli paremmin, kertoo lähinnä keski-iän kriisistä. Ei oikeasti ollut. Jos Esa Saarinen pudotettaisiin aikaan ilman internetiä tai iPadia, hän haluaisi aika nopeasti takaisin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat