Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen yleisimmät tuloluokat jäävät alle 3 000 euron

Suomalaisten suurin tuloluokka on kaukana keskiansioista

Talous
 

Tyypillisen suomalaisen palkka heittelee huomattavasti laskutavasta riippuen. Tilastokeskuksen torstaina julkaistun palkkatutkimuksen mukaan yksityisellä sektorilla työntekijän keskiansio on 3 538 euroa säännöllisellä työajalla ja kuukausipalkalla. Luvut perustuvat pääosin vuoden 2014 lopun ansioihin.

Keskiarvo palkkaa vähemmän ansaitsee noin 60 prosenttia suomalaisista. Mediaaniansio onkin nelisensataa euroa keskiansiota pienempi, 3 135 euroa. Mediaani on luvuista keskimmäinen. Puolet työntekijöistä siis ansaitsee yhtä paljon tai enemmän kuin 3 135 euroa ja puolet työntekijöistä yhtä paljon tai vähemmän.

Kun palkat lajitellaan sadan euron välein eri tuloluokkiin, paljastuu, että suurin tuloluokka jää kauas keskiansioista. Eniten yksityisen sektorin palkansaajia on 2 500–2 600 euron palkkatasolla. Toiseksi ruuhkaisin tuloluokka ansaitsee 2 300–2 400 euroa.

Yksityisen sektorin säännöllisten ansioiden indeksi nousi viime vuoden loka–joulukuussa 1,7 prosenttia vuoden takaisesta.

Ammattinimikkeen sisäiset palkkaerot ovat suurimmat johtajilla, mutta myös asiantuntijoiden palkat heittelevät merkittävästi työpaikkojen välillä.

Johtajien eniten tienaava kymmenys ansaitsee yli 160 prosenttia enemmän kuin vähiten tienaava kymmenys.

Matalapalkkaisemmilla aloilla, kuten myynti-, metsä- ja rakennustöissä vaihtelut ovat pienempiä.

Iällä on merkittävä vaikutus palkan kokoon. Keskiansiot ovat suurimmat 40–44-vuotiailla. He ansaitsevat keskimäärin 3 860 euroa. Yksityisen sektorin kuukausipalkkaisten keski-ikä on 42 vuotta ja kokoaikaisten palkansaajien 43 vuotta.

Suurimmassa osassa ikäluokista sukupuolella ei ollut juuri merkitystä palkkakehitykselle.

Otollisin lastenhankintakausi näkyy kuitenkin tilastoissa. 25–29-vuotiaiden miesten ansiot kasvoivat huomattavasti saman ikäisiä naisia nopeammin. Tilastokeskus arvioi, että perhevapaat hidastavat naisten palkkakehitystä.

Terveyden ja hyvinvointilaitoksen THL:n mukaan työmarkkinoille alle kahden vuoden perhevapaan jälkeen palaavat äidit ansaitsevat keskimäärin 8–11 prosenttia vähemmän kuin lapsettomat naiset.

Koulutus on edelleen toimiva tapa turvata tasaisesti kohoava kuukausipalkka.

Säännölliseltä työajalta saa sitä suurempaa palkkaa, mitä korkeampi koulutus työntekijällä on.

Ylemmän korkeakouluasteen tutkinnon suorittaneiden mediaaniansio oli 4 269 euroa, mikä on yli kolmanneksen suurempi kuin koko yksityisen sektorin mediaaniansio.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat