Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Täällä taantuma ei pelota – matkailuala käyttää puoli miljardia uusiin investointeihin

Alan yritykset rakentavat palveluja kolmen vuoden aikana ainakin 550 miljoonalla eurolla

Talous
 
Sirpa Räihä HS
Helsingin Jätkäsaareen rakennetaan 16-kerroksista tornihotellia, jonka on määrä aueta ensi vuoden lokakuussa.
Helsingin Jätkäsaareen rakennetaan 16-kerroksista tornihotellia, jonka on määrä aueta ensi vuoden lokakuussa. Kuva: Sirpa Räihä HS

Suomen talouden heikot näkymät eivät pelota matkailualaa.

Matkailuyritykset aikovat investoida tämän ja seuraavan kahden vuoden aikana ainakin 550 miljoonaa euroa muun muassa hotelleihin ja loma-asuntoihin.

Artikkeliin liittyvät

Summa perustuu alan yrityksiä edustavan Matkailu- ja ravintolapalvelut Maran ja HS:n keräämiin tietoihin. Luku ei ole kattava, ja Maran toimitusjohtaja Timo Lappi uskoo, että alan investoinnit voivat nousta viidessä vuodessa jopa miljardiin euroon.

"Vireillä on todella paljon investointeja", Lappi sanoo. "Olen ollut tässä mukana vähän toistakymmentä vuotta, eikä minun aikanani tällaista investointibuumia ole ollut."

Viime aikoina matkailua on Suomessa kolhinut Venäjän talouskriisi. Hotelliketju Scandic Hotelsin toimitusjohtaja Aki Käyhkö kertoo, että alalla ollaan silti hyvin toiveikkaita.

"Vaikka Suomi on pyörinyt neljä vuotta taantumassa, niin logiikka sanoo, että pakkohan sen on joskus loppua", Käyhkö sanoo.

Pitkällä aikavälillä ala uskoo erityisesti vapaa-ajan matkustamisen kasvuun. Eläkkeelle jää yhä enemmän väkeä, jolla on varaa matkustaa.

Maailmalla matkailun arvioidaan kasvavan neljän prosentin vuosivauhtia, ja hyvien lentoyhteyksien uskotaan tuovan yhä enemmän ihmisiä Aasiasta Suomeen.

"Se on erittäin potentiaalinen asiakaskunta", Lappi sanoo.

Päättyvä kesäkausi on vapaa-ajan matkustuksen sesonkia, mutta vain kesän varaan suuria investointeja ei voi tehdä, koska kausi on niin lyhyt.

Viime vuosien suurin pelkkään kesään nojaava investointi lienee Timo Lapin mukaan ollut Kouvolan Tykkimäen huvipuiston runsaan vuoden ikäinen vesipuisto, joka maksoi 6,5 miljoonaa euroa.

Suurimmat investoinnit tehdään matkailijoita ympäri vuoden palveleviin hotelleihin. Esimerkiksi Helsingin Jätkäsaareen on rakenteilla Nordic Choice Hotels -ketjun Clarion-tornihotelli, joka maksaa jopa 120 miljoonaa euroa.

Helsingin investointeja on Lapin mukaan leimannut vaativille asiakkaille suunnatun tarjonnan kasvu. Hän arvioi, että turistikaupunkina Helsingin vahvuus on näppärä koko: ravintolat, luonto ja muut palvelut ovat "kämmenen kokoisella alueella".

Investoinnit painottuvat matkailussa pääkaupunkiseudulle, mutta uutta rakennetaan myös esimerkiksi Tampereelle, Pohjois-Suomen tuntureille ja Saimaan rannoille.

Hangossa Regatta Resorts -yhtiö aikoo rakentaa kylpylä- ja hyvinvointikeskuksen sekä loma-asuntoja.

Ensimmäinen vaihe maksaa 35 miljoonaa euroa, joskin rakentaminen ei ole vielä päässyt alkamaan, koska rakennusluvasta on valitettu.

Regatta Resortsin toimitusjohtajan Risto Kyhälän mukaan hanketta kohtaan on ollut paljon kiinnostusta. Hän uskoo matkailun kasvuun Etelä-Suomessa.

"Tulevaisuus näyttää todella valoisalta", Kyhälä sanoo. "Hyvinvointimatkailu on voimakkaassa kasvussa. Siihen liittyvien palveluiden lisääntyessä tarjonta myös luo kysyntää."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat