Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apteekkimiljoonien leikkaus yllätti yliopistot

Lähes 30 miljoonan apteekkikorvausten poisto Helsingin yliopistolta edellyttää perustuslakiharkintaa

Talous
 
Aapo Huhta HS
Proviisori Laura Ahonen myi kosmetiikkaa Yliopiston Apteekissa Mannerheimintiellä kesäkuussa.
Proviisori Laura Ahonen myi kosmetiikkaa Yliopiston Apteekissa Mannerheimintiellä kesäkuussa. Kuva: Aapo Huhta HS

Niin sanottujen apteekkikompensaatioiden eli valtion yliopistoille maksamien verokorvausten poistaminen jo ensi vuodesta alkaen toi ikävän lisäyllätyksen Helsingin ja Itä-Suomen yliopistojen muutenkin tiukkenevaan talouteen. Leikkausten varhennus kävi ilmi valtiovarainministeriön budjettiesityksestä.

Yllätyksellisenä säästökeinona apteekkikorvausten leikkausta yliopistot pitivät jo toukokuussa, kun ne löysivät sen pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelmasta. Tuolloin sen kaavailtiin tulevan voimaan vasta 2017. Lisäsäästöjä jo ensi vuodelle jouduttiin hakemaan muualta, koska ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaus puolestaan lykättiin vuodelle 2017.

Helsingin yliopiston osuus poistuvasta apteekkikorvauksesta on valtaosa eli noin 29 miljoonaa ja Itä-Suomen yliopiston noin miljoona euroa.

HS
Vuonna 1955 Yliopiston Apteekki sijaitsi Mannerheimintien ja Kalevankadun kulmatalossa.
Vuonna 1955 Yliopiston Apteekki sijaitsi Mannerheimintien ja Kalevankadun kulmatalossa.

Helsingin yliopiston rehtorin Jukka Kolan mukaan leikkaus vastaa kooltaan kokonaisen pienehkön tiedekunnan vuosituottoja ja vienee koko yliopiston tuloksen jo tappiolle jo tänä vuonna. Vaikutus tuntuu jo tänä vuonna lähinnä korvausten kirjaustekniikan takia.

Apteekkikorvaukset ovat lähes yhtä suuri summa kuin Helsingin yliopiston viime vuoden tuloslaskelman ylijäämä, joka oli noin 35 miljoonaa euroa. Siitä puolet tuli sijoitustoiminnan tuotoista.

"Sehän vastaa noin kahden viikon kuluja, ja olisi huonoa taloudenhoitoa, jos ei ylijäämää olisi lainkaan", Kola suhteuttaa.

"Iso raha on sekin", arvioi miljoonan euron menetystä Itä-Suomen yliopiston hallintojohtaja Tuomo Meriläinen.

"Olemme rahoittaneet sillä farmasian koulutusta ja tutkimusta. Nyt pitää keksiä muita keinoja, mutta aikaistus tuottaa ongelmia", Meriläinen sanoo.

Itä-Suomen yliopiston kokonaisrahoitus on noin 240 miljoonaa ja Helsingin yliopiston noin 700 miljoonaa euroa.

Helsingin yliopiston laskelmien mukaan kaikki yliopistoon kohdistuvat säästöt olisivat hallituskauden loppupuolella yhteensä noin sata miljoonaa euroa vuodessa.

Poiminta

Perustuslakivaliokunnan linjaus 2009

"Valiokunnan käsityksen mukaan on asianmukaista, että tulojen menetyksen korvaamisesta säädetään lailla tai korvauksen jatkuvuus muutoin turvataan. Valiokunnan mukaan perustuslain 16 §:n 3 momentista ja 123 §:n 1 momentista johtuen on tärkeää, ettei valtio esimerkiksi lainsäädännöllisin toimin heikennä yliopistojen edellytyksiä toteuttaa yliopistolaissa säädettyjä tehtäviä."

Mikään läpihuutojuttu tai pelkkä budjettiasia ei apteekkikompensaatioiden lakkautus ole, vaan se vaatii yliopistolain muutoksen ja myös perustuslakiharkinnan.

"Onhan apteekkikorvauksilla pitkät perinteet, jotka ulottuvat aina 1700-luvulle. Voi tietysti ajatella, että sitä on aikakin muuttaa", Kola pohtii, mutta painottaa, että menetelmän laillisuus testattiin perusteellisesti EU:ta myöten yliopistolain uudistuksen yhteydessä viitisen vuotta sitten, kun yliopistojen verokäytäntöjä muutettiin.

Kola ja Meriläinen muistuttavat, ettei kyseessä ole mikään piilotuki, vaan osa vakiintunutta yliopiston perusrahoitusta.

Ennen yliopistolain muutosta apteekit maksoivat apteekkimaksun omalle yliopistolleen.

Nykyisin yliopistoapteekit maksavat liikevaihdon perusteella määräytyvän apteekkimaksun ja yhteisöveron suoraan valtiolle. Kummallakin yliopistolla on oikeus saada apteekkimaksusta ja verosta niiden summaa vastaava korvaus valtiolta. Oikeus on kirjattu yliopistolakiin ja tukee yliopistojen itsehallintoa.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan, kansanedustaja Annika Lapintien (vas) mukaan perustuslakivaliokunnan on syytä katsoa, vaarantuisiko perustuslaissa turvattu tieteen ja ylimmän opetuksen vapaus, jos korvaukset poistettaisiin.

"Jos sellainen lainmuutosesitys tulee, on selvää, että se vaatii perustusvaliokunnan käsittelyä, koska siitä on myös vanhat linjaukset", Lapintie arvioi.

Helsingin yliopiston apteekkioikeus perustuu kuninkaan Turun Akatemialle 1755 antamaan oikeuteen pitää apteekkia Turun kaupungissa. 1999 Kuopion yliopisto sai apteekkioikeuden.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat