Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entä jos suomalaiset nuoret lähtevät maasta?

Talous
 
Erja Yläjärvi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.
Huippuekonomistin kolme neuvoa Suomen talouden kohentamiseksi
Huippuekonomistin kolme neuvoa Suomen talouden kohentamiseksi
Yhdysvaltalaisen huippuyliopiston MIT:n taloustieteen professorin Bengt Holmströmin mielestä Suomessa pitäisi kiinnittää enemmän huomiota maailmantalouden muutoksiin ja uudistaa rohkeasti työmarkkinoita. Toimittaja: Petri Sajari, kuvaus: Sirpa Räihä

Professori Bengt Holmström sanoi tällä viikolla ääneen sen, mitä moni nuori aikuinen on pohtinut. Työmarkkinoilla pitäisi kiinnittää enemmän huomiota nuoriin. Muuten he eivät välttämättä jää tänne.

"Jos Suomessa ei ole fiksuja nuoria, jotka tekevät tuottavaa työtä, ei kukaan pysty maksamaan ikääntyvän väestön eläkkeitä", Holmström sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa (HS 19. 8.).

Ulkomaille lähtemisen, sieltä palaamisen ja sinne uudestaan lähtemisen kynnys on nykyisin matala. Lähtö ei ole enää koko elämän muuttava siirto vaan koulutetuille nuorille yhä arkisempi valinta.

Alle 40-vuotiaista moni tuntee jo usean maan palkka- ja verotason sekä tietää, mitä vaikkapa asuminen muualla maksaa. He ovat aloittaneet ulkomailla pyörimisen jo korkeakoulujen Erasmus-vaihdoissa ja kasvaneet maailmassa, jossa heillä on ystäviä ja sukulaisia ulkomailla.

Tämä on maailma, joka monelta työmarkkinapomolta on jäänyt kokematta.

Tilastoista ei saa helposti kuvaa siitä, ketkä juuri nyt lähtevät Suomesta. Vielä vähemmän tilastot kertovat, kuinka moni harkitsee lähtöä. Viime vuonna Suomesta muutti Tilastokeskuksen mukaan runsaat kymmenentuhatta 15–45-vuotiasta. Vuonna 2010 heitä oli kaksituhatta vähemmän.

Megatrendistä ei siis voi puhua, mutta signaaleja on ilmassa. Svenska Dagbladet esimerkiksi kertoi heinäkuussa, että nuorten korkeakoulutettujen suomenruotsalaisten muutto Ruotsiin kiihtyi viime vuonna selvästi. Kielen ohella Ruotsiin vetää dynaamisempi työmarkkina ja avoin ilmapiiri.

Signaaleihin törmää myös arjessa. Ei ole harvinaista kuulla nuorten ammattilaisten pohtivan vakavasti ääneen, pitäisikö täältä hakeutua muualle.

Ilmiö olisi sinänsä hyvin tyypillinen talouskriisimaalle. Espanjasta lähti kriisin aikaan tuhansia nuoria aikuisia. Samoin on käynyt Kreikassa ja jo aiemmin Itä-Euroopassa. Suomi ei ole ilmiöltä automaattisesti suojassa.

Nuoria huomioidaan talouden uudistuskeskusteluissa silti erittäin vähän. Tutkimuksesta ja opetuksesta leikataan. Yhteiskuntasopimusta puuhattiin raskaiden rakenteiden palkkatyömarkkinaan, joka tuntuu nuoremmille etäiseltä. Maan henkinen tunnelma on hiljainen ja totinen, ei ainakaan kovin nuorekas.

Vaikkei itse olisi enää uraansa aloittava nuori, kannattaa miettiä Suomea hetki myös nuorten näkökulmasta. Maan taloudelle juuri nuorten leipääntyminen ja maasta häipyminen olisi täyttä myrkkyä.

Erja Yläjärvi erja.ylajarvi@hs.fi
Twitter: EYlajarvi
Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat