Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sijoittajan ilmalämpöpumppu

Talous
 
Marko Erola

Vanhassa puutalossa on talvella kylmä ja kesällä kuuma. Sisälämpötila vaihtelee 14 asteesta 30 asteeseen. Keskilämpötila on ihanteellinen, mutta sitä ei juuri koskaan ole.

Osakesijoittaminen on samanlaista. Pitkän ajan laskennallinen keskituotto on varsin mainio, mutta tosielämässä tuotto tulee isoina plussina ja isoina miinuksina.

Vain harvoin vuosituotto on keskiarvoiset kymmenen prosenttia: harvemmin kuin kerran vuosikymmenessä. Tavallisimmin kurssit nousevat vuoden aikana 15–20 prosenttia.

Miinusvuosia on selvästi harvemmin kuin plusvuosia, mutta miinukset tunnetusti painavat enemmän. Kolmanneksen lasku vaatii 50 prosentin nousun ennen kuin ollaan lähtöruudussa, ja 50 prosentin lasku vaatii sadan prosentin nousun.

Vanhan talon lämpötilanvaihtelun saa kuriin ilmalämpöpumpulla. Kun ilmastointi puhaltaa kylmällä lämmintä ja lämpimällä kylmää, sisälämpötilan vaihteluväli kapenee.

Sijoittajan ilmalämpöpumppu on cost averaging -strategia. Siinä sijoittaja pistää säännöllisesti saman summan osakkeisiin, jolloin hän tulee ostaneeksi enemmän halpoja osakkeita ja vähemmän kalliita osakkeita. Keskihinta on edullinen.

Vielä pidemmälle menee value averaging. Siinä sijoittaja asettaa eurotavoitteen tietylle ajalle ja laatii tasaisen vauhdin taulukon 8–10 prosentin tuotolla. Taulukosta näkee, miten paljon säästöjä pitäisi kussakin kohtaa olla.

Jos tavoitteesta on jääty, sijoitetaan puuttuva summa. Jos ollaan edellä, kotiutetaan rahaa osakkeista ja jemmataan rahamarkkinarahastoon. Sieltä sijoitetaan takaisin osakkeisiin, kun pörssi taas vaihteeksi runtelee säästöohjelmaa.

Jälleen siis sijoitetaan paljon laskeviin kursseihin ja vähän nouseviin kursseihin.

Tämä on tällä erää viimeinen sijoituskolumnini. Kiitän lukijoitani tästä vajaasta kahdesta vuodesta ja kerron, että HS Kirjat julkaisee yhteisen matkamme kirjana Riski ja tuotto – opettavaisia kirjoituksia sijoittamisesta.

Syksyllä ilmestyvän kirjan kuvituksena on New Yorkerin sijoitusaiheisia pilakuvia.

Jäähyväisajatukseni näinä keskuspankkielvytyksen luvattuina aikoina on: kun omaisuusarvoja käytetään talouspolitiikan välineinä, ne eivät enää toimi talouden mittareina.

Marko Erola
Kirjoittaja on kirjailija
ja vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat