Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amazonissa itketään ja muuallakin purraan hammasta – USA:ssa kova työtahti ja kilpailu ovat lisääntyneet yrityksissä

Talous
 
Robert Galbraith reuters
Amazonin työntekijä valmisteli pakettien lähettämistä Tracyssa Kaliforniassa elokuun alussa.
Amazonin työntekijä valmisteli pakettien lähettämistä Tracyssa Kaliforniassa elokuun alussa. Kuva: Robert Galbraith reuters

The New York Times -lehden viime sunnuntaina julkaisema artikkeli verkkokauppa Amazonista on nostattanut Yhdysvalloissa keskustelun amerikkalaisesta työkulttuurista.

Amazonin omistaja Jeff Bezos on vakuuttanut, ettei Amazon ole sellainen sieluton taistelukenttä kuin kirjoituksessa kuvataan.

"Artikkeli ei kuvaa sitä Amazonia, jonka minä tunnen, eikä niitä välittäviä amazonilaisia, joiden kanssa teen päivittäin työtä", Bezos sanoi työntekijöille lähettämässään kirjeessä.

Toimitusjohtaja myös kannusti työntekijöitä ottamaan häneen henkilökohtaisesti yhteyttä, jos he törmäävät sellaiseen kohteluun, jota lehtikirjoituksessa esiteltiin.

Jeff Bezos saattaa uskoa omiin sanoihinsa, mutta The New York Timesin näyttö on poikkeuksellisen vankka.

Lehti haastatteli yli sataa entistä ja nykyistä amazonilaista, joista osa puhui nimellään, toiset nimettöminä.

Työntekijät kertoivat tapauksista, joissa syöpään sairastunut ja kuolleen lapsen synnyttänyt työntekijä oli kumpikin pantu riittämättömän työsuorituksen vuoksi potku-uhan alle. Yksittäisten kauhutarinoiden alta paljastui äärimmäisen vaativa työkulttuuri, jossa huippusuorituksia vaaditaan hinnalla millä hyvänsä.

Yhtiön perustajan Jeff Bezosin kerrotaan uskovan lujasti siihen, että yritykset kuolevat kalkkeutumalla. Bezos on sanonut tekevänsä kaikkensa, jotta Amazon pysyy vahvana ja nälkäisenä.

Bezos on kirjannut oppinsa 14 säännöksi, jotka amazonilaisten odotetaan opettelevan ulkoa. Numero 13 on "ole eri mieltä ja sitoudu". Se viittaa Bezosin haluun lietsoa jatkuvaa kilpailua, sillä pääpomon mielestä monissa firmoissa arvostetaan liikaa harmoniaa.

Amazonissa on kiintiöt siitä, kuinka monta työntekijää joka vuosi erotetaan. Ankaran darwinistiseksi kuvaillussa systeemissä työntekijöitä kehotetaan arvostelemaan toisiaan julkisesti, mutta myös selän takana esimiehille lähetetyissä viesteissä.

The New York Timesin haastattelemien amazonilaisten mukaan systeemi on johtanut jatkuvaan sotatilaan, jossa jokainen yrittää parantaa omaa asemaansa muita pudottamalla.

"Näin melkein jokaisen työtoverini itkevän työpöytänsä ääressä", entinen amazonilainen Bo Olson kertoi The New York Timesille.

Työkulttuurin sanotaan sopivan erityisen huonosti naisille. Amazonilla ei ole lainkaan palkallista äitiyslomaa, eikä poissaoloja vanhemmuuden vuoksi katsota hyvällä. Yhtiön korkeimmassa johdossa ei olekaan ainoatakaan naista.

The New York Timesin artikkeli toikin uusia sytykkeitä kiivaaseen keskusteluun amerikkalaisesta työelämästä ja keskiluokan ahdingosta. Presidentinvaalikampanjassa varsinkin demokraattiehdokkaat ovat lyöneet rumpua siitä, että Yhdysvallat on maailman ainoa kehittynyt maa, jossa työntekijälle ei tarvitse antaa palkallista vanhempainlomaa.

Globalisaatio kiristi työtahtia 1990-luvulla teollisuudessa, mutta 2000-luvulla tulilinjalle ovat joutuneet valkokaulustyöläiset. Yhä useampia työtehtäviä voidaan siirtää tietokoneille tai Intiaan, jossa työpäivät ovat vielä pitemmät ja palkat selvästi pienemmät.

Kun haalarityöläiset hikoilivat liukuhihnalla, valkokaulusväki saattoi suojautua erikoisasiantuntemuksensa taakse. Kehittyneen tietotekniikan aikana se ei enää onnistu. Nyt vaativatkin työtehtävät kyetään standardoimaan ja arvioimaan niin tarkasti, että valkokaulustyöläistä vahditaan usein kuin tehdasduunaria – paitsi, että kyyti on vielä kylmempää.

Duunari pääsee vapaalle, kun työaika tulee täyteen, mutta valkokaulustyöläisen työt eivät lopu koskaan. Esimerkiksi Amazonissa työntekijöiden odotetaan vastaavan työsähköposteihinsa iltaisin, viikonloppuisin ja lomalla. Samanlaista on meno yhä useammassa työpaikassa. Tutkijat kutsuvat ilmiötä nimellä "work spill" eli työn vuotaminen vapaa-aikaan.

The New York Timesin mukaan amazonilaisten todellinen työaika on tyypillisesti 80 tuntia viikossa. Oman tuttavapiirini akateemiset työntekijät Yhdysvalloissa viettävät vähintään kymmenen tuntia päivässä työpaikalla ja hoitavat lisäksi kotona rästihommia ja meilejä.

OECD:n tilastojen mukaan amerikkalaisten keskimääräinen vuosityöaika on 2000-luvulla lyhentynyt 1 789 tuntiin (Suomi: 1 645). Lyhennys on kuitenkin tapahtunut tavallisissa töissä, kun taas parhaiten koulutettujen työpäivät ovat samaan aikaan pidentyneet.

Miksi huippukoulutetut työntekijät sitten alistuvat moiseen komentoon? Siksi, että palkinnot ovat niin suuret, mutta myös siksi, ettei heillä oikein ole vaihtoehtoja.

Amazonin mankelista selviävät voivat toivoa nousevansa yhtiön huippupalkattuun eliittiin. Se houkuttelee kunnianhimoisia nuoria, jotka arvostavat sitä, että Amazonilla kilpailu on edes avointa ja läpinäkyvää toisin kuin monissa firmoissa, joissa eteneminen perustuu oikean takamuksen nuolemiseen.

Pahamaineisimpia ovat New Yorkin lakifirmat, joissa työntekijöitä karsitaan niin sanotulla "Cravathin-menetelmällä". Siinä firma palkkaa ison liudan vastavalmistuneita juristeja ja panee heidät taistelemaan keskenään. Lopulta hengissä selvinnyt kutsutaan firman osakkaaksi.

Vaikka amerikkalainen unelma on yhä vaikeampi saavuttaa, luottamus siihen on yhä kova. Kyselyjen mukaan noin 60 prosenttia amerikkalaisista uskoo, että kovalla työllä pääsee elämässä eteenpäin.

Kaikki akateemisesti koulutetutkaan eivät kuitenkaan välttämättä haluaisi omistaa koko elämäänsä työlle, mutta mitä tehdä? Mukavat ja turvalliset keskiluokkaiset ammatit ovat katoamassa, kun työelämä on yhä selvemmin jakautunut huippukilpailullisiin, hyvin palkattuihin työpaikkoihin ja lokoisempiin, mutta huonosti palkattuihin työpaikkoihin.

Esimerkiksi täällä Washingtonin alueella melkein jokainen kauppa ja kahvila hakee nyt työntekijöitä, mutta niillä palkoilla ei täällä elä.

Amazon toimii niin kuin se toimii, koska sillä on siihen varaa. Verkkokauppayhtiöllä menee paremmin kuin koskaan, eikä työntekijöiden voihke vauhtia hiljennä. The New York Timesin jutun ilmestymistä seuranneena maanantaina Amazonin kurssi nousi neljä dollaria.

Jotkut työntekijät saattavat karata kilpailijoille, mutta uusia ja entistä nälkäisempiä odottaa ovella.

Silti Bezosilla ei ole varaa kokonaan kohauttaa arvostelulle olkaansa. Vaikka miljardööri ei välittäisi työntekijöidensä tunteista, verkkokauppansa asiakkaista hänen on pakko välittää. Brändi on Amazonille kaikki kaikessa.

McDonalds ja Wal-Mart antoivat takavuosina kasvot huonosti palkatuille pätkätöille eli niin sanotuille roskatöille.

Amazon ei taatusti halua tulla tunnetuksi verkkomaailman julmana hikipajana, mutta juuri niin sille uhkaa käydä, ellei yhtiö vastaa arvosteluun muutenkin kuin tiedotteilla.

Saska Saarikoski
Washington
saska.saarikoski@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimittaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat