Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myöhästyneet kylvöt, matalat tuottajahinnat ja tukien lykkääntyminen rasittavat

Maatilojen ahdinko kärjistyy syksyllä: "Rahat ovat loppu, eikä investointeja pystytä tekemään"

Talous
 
sirpa räihä hs
Maanviljelijä Elmeri Nieminen sanoo, että pimeä syksy näyttää elokuun poutasäiden ansiosta hieman valoisammalta. Luomusyysviljojen puintiin hän arvioi pääsevänsä maanantaina.
Maanviljelijä Elmeri Nieminen sanoo, että pimeä syksy näyttää elokuun poutasäiden ansiosta hieman valoisammalta. Luomusyysviljojen puintiin hän arvioi pääsevänsä maanantaina. Kuva: sirpa räihä hs

Heikot satonäkymät kasvattavat vaikeasta vuodesta kärsineiden maatilojen ahdinkoa. Maa- ja metsätaloustuottajien etujärjestön MTK:n mukaan maatilojen kannattavuus on ollut koetuksella jo ennen synkkiä satonäkymiä, joita tosin ovat kirkastaneet elokuun poutasäät.

Ongelmia aiheuttavat myös laskeneet tuottajahinnat ja Venäjän asettamat maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden tuontikiellot. Lisäksi osa tämän vuoden tuista maksetaan vasta ensi vuonna EU:n uudistetun maatalouspolitiikan seurauksena.

Fakta

Sato viikkoja myöhässä

 Viljelykasvien kasvukausi on kaksi viikkoa keskimääräisestä jäljessä. Pahimmilla alueilla kasvu on myöhässä kolme viikkoa.

 Rukiin puinnit ovat alkaneet, mutta useimmilla alueilla puinnit alkavat vasta elo–syyskuun vaihteessa.

 Aikaisemmin puinteja ovat viivästyttäneet syksyn sateet. Tässä vuodessa on poikkeuksellista, että monin paikoin kasvustot eivät ole vielä edes valmiit.

Lähde: Pro Agria

"Rahat ovat loppu, eikä investointeja pystytä tekemään. Tulot eivät riitä edes käytännön toiminnan pyörittämiseen", sanoo maatalousjohtaja Minna-Mari Kaila MTK:sta.

Samaa kertoo MTK:n tutkimuspäällikkö Juha Lappalainen, jonka mukaan eri tuotantosuunnilla on ollut aiemminkin ongelmia, mutta nyt ne ovat levinneet laajalle. "Näin vaikeaa tilannetta ei ole ollut 2000-luvulla", Lappalainen sanoo.

Kailan mukaan vuosina 2014–2015 on lopettanut joka päivä noin viisi tilaa. Kaila perustaa arvionsa tukien hakijoiden määrään.

Maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) kertoo, että ongelmia on ympäri Eurooppaa, minkä vuoksi maatalousministerit kokoontuvat pian keskustelemaan tilanteesta.

"Toivon, että tukia voitaisiin maksaa ennakolta, vaikka valvontoja ei ole vielä saatu loppuun. Se toisi helpotusta akuutteihin maksuvalmiusongelmiin", Tiilikainen sanoo.

Satonäkymät olivat yhtä heikot viimeksi viisi vuotta sitten. Tämän vuoden viljasadon arvioidaan kutistuvan jopa 20 prosenttia viime vuodesta.

"20 prosentin heikennys viljasadossa Suomessa ei näy meillä ruuan kuluttajahinnoissa mitenkään", sanoo maatalousekonomisti Kyösti Arovuori Pellervon taloustutkimuksesta. "Viljan hinta määräytyy maailmanmarkkinoilla, eikä siellä näy hintapiikkiä. Vaikka hinta kohoaisikin, viljan osuus esimerkiksi leivän hinnasta on vain noin viisi prosenttia, eli sen vaikutus leivän hintaan ei ole merkittävä."

Artikkeliin liittyvät

Arovuori huomauttaa, että vaikka viljan hinta ei nousisi, voi heikko sato lisätä kustannuksia lihantuotannossa, sillä viljaa käytetään rehuna. "Jos tilan oma rehuvilja ei riitä huonon sadon vuoksi, se joutuu ostamaan rehua ulkopuolelta, mikä lisää kustannuksia, mutta sekään ei välttämättä näy hinnoissa kuluttajalle asti."

MTK on kysellyt, missä päin Suomea satonäkymät ovat laihimpia.

"Lounais-Suomi, Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu, Lappi, Ylä-Savo ja Keski-Suomen pohjoisosa ovat pahiten kärsineitä alueita", Kaila kertoo.

Suuria eroja on tosin jo naapuritilojen välillä. Kylvötyöt venyivät sateiden takia alkukeväästä jopa keskikesään. Erityisesti maan viljellyin vilja ohra on kärsinyt märkyydestä. Pro Agria -keskusten liiton kehityspäällikkö Terhi Taulavuori kertoo, ettei muista työuraltaan yhtä poikkeuksellista vuotta.

"Myöhäisiä puinteja on ollut sateiden takia, mutta nyt puinti venyy sen takia, että kasvustojen kehitys on kesken", Taulavuori sanoo.

Rukiin, herneen ja härkäpavun satonäkymät ovat hyvät. Hernettä on tulossa enemmän kuin 20 vuoteen ja härkäpapua enemmän kuin koko sadan vuoden tilastointihistorian aikana.

"Niiden hyvät satonäkymät johtuvat kasvaneesta viljelypinta-alasta. Tarkoituksena on, että saataisiin enemmän kotimaista valkuaista ihmisille ja eläimille, eikä tarvitsisi tuoda niin paljon soijaa", Kaila sanoo.
Tuottajahintojen lasku on alentanut maatilojen kannattavuutta. Maatalouden tuottajahinnat laskivat 3,7 prosenttia vuoden toisella neljänneksellä edellisvuoteen verrattuna, kertoi Tilastokeskus elokuun puolivälissä. Jos turkistuotantoa ei oteta huomioon, tuottajahintojen lasku oli yli seitsemän prosenttia. Erityisesti halpenivat maito sekä naudan- ja sianliha.

Myös tuotantovälineiden sekä tuotantoon käytettävien tarvikkeiden ja palvelujen hinnat ovat laskeneet. MTK:n asiantuntija Marjukka Manninen sanoo, että tuotantovälineiden ostohinnat eivät ole laskeneet niin paljon, että ne auttaisivat tuottajahintojen laskuun.

"Tuottajahinnat ovat laskeneet rajusti pitkään. Maidon tuottajahinta on laskenut kesästä 2014 ja sianlihan hinta keväästä 2013 lähtien. Joillakin tiloilla joudutaan laskemaan, että missä vaiheessa menee niin paljon miinukselle, että on yksinkertaisesti laitettava pillit pussiin", kertoo Manninen.

Eniten tuottajahintojen lasku kouraisee vastikään investoineita tiloja. Näitä ovat esimerkiksi sukupolvenvaihdoksen tehneet nuoret tilalliset, jotka ovat ottaneet velkaa investointeihin. Juha Lappalainen laskee, että suurissa ongelmissa on 1 000–1 500 tilaa. Suomessa on yhteensä hieman yli 50 000 maatilaa.

Sika- ja viljatilat ovat olleet vaikeuksissa jo pitkään. Maitotilojen ongelmat ovat voimistuneet Venäjän tuontikieltojen myötä. Osa tiloista on pystynyt vahvistumaan erikoistumalla luomuun tai laajentamalla koneurakointiin. Kaikilla ei ole kuitenkaan vaihtoehtoja.

"Tämä on tilapäinen häiriö, vaikka esimerkiksi Venäjän osalta se voi kestää pitkään. Ei ole kenenkään edun mukaista, että investoineet tilat ajautuvat poikkeuksellisen tilanteen takia konkurssiin", Kaila kertoo.

Hankalan tilanteen pelätään hidastavan sukupolvenvaihdoksia. Tilastokeskus kertoi keväällä, että viljelijöiden keski-ikä vuonna 2013 oli 51 vuotta, ja lähes puolet viljelijöistä oli 50–64-vuotiaita. Samana vuonna alle 35-vuotiaiden viljelijöiden osuus laski 8 prosenttiin, kun luku vuonna 2000 oli 12 prosenttia.

Yksi este sukupolvenvaihdoksille on byrokratia. Tiilikainen lupaa helpotusta paperitöihin, ja tällä hetkellä selvitetäänkin maatiloja kiertämällä, miltä "eri tuuteista tuleva byrokratia näyttää tiloilta käsin".

"Meiltä on myös lähtenyt EU-komissioon 80-kohtainen ehdotus, miten EU-tasolla voitaisiin keventää hallinnollista taakkaa", Tiilikainen kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat