Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuori isäntä purkaisi normeja

Talous
 

Maanviljelijä Elmeri Nieminen näyttää päivettyneeltä. Hyvä niin, sillä alkukesä oli pilvinen. Syksyllä 30 vuotta täyttävä Nieminen kertoo, että elokuun aurinko on nostanut mielialaa.

Hän aloitti vaimonsa vanhempien maatilalla Myrskylässä viisi vuotta sitten. Vuosi 2010 oli hankala, vuosi 2013 loistava ja tämä vuosi paperien täyttämä.

"Hommassa sinänsä ei ole vikaa, mutta hallinto syö motivaatiota. Aikaisemmin on voinut luottaa siihen, että sovitut asiat pitävät."

Nieminen kertoo tehneensä lokakuusta lähtien kolme budjettia, koska tilanne on muuttunut koko ajan. Hän toivoo säännöksiin ja käytäntöihin selkeyttä.

"Esimerkiksi rakennusluvan jättämiseen tulee seitsemän täytettävää paperia. Tällä alalla odotetaan jännityksellä, miten normeja puretaan. Jos tämä hallitus ei siihen pysty, niin sitten ei pysty kukaan."

Tilan tärkeimmät viljelykasvit ovat härkäpapu, kaura ja vehnä. Hidastavien normien purkaminen auttaisi tilan kehittämisessä.

"Luonnon kanssa kaikki pitää suunnitella   pitkällä   aikavälillä. Keväällä   meidän piti hankkia luomuviljelyssä tärkeä rikkaäes, mutta näin epävarmassa tilanteessa emme uskalla investoida."

Nieminen tapasi vaimonsa lukiossa, jonka jälkeen hän perehtyi maanviljelyyn iltaisin ja viikonloppuisin opiskellessaan samalla metsätalousinsinööriksi. Päätös maanviljelijäksi ryhtymisestä kypsyi hiljalleen. Luomuviljelyn hän valitsi, koska siinä oli "haastetta" ja luomusta maksettiin hyvin.

"Vuosi 2013 oli valoisa. Satoa tuli ja hinnat olivat luomussa paremmat kuin koskaan. Sen jälkeen markkinat alkoivat laskea."

Viljeltävä pinta-ala on kasvanut kolmessa vuodessa yli kaksinkertaiseksi, Nieminen kertoo.

"On uskottu [entistä pääministeriä] Jyrki Kataista, kun hän sanoi, että kasvattakaa tilakokoa. Totta kai se auttaa vähän, mutta lisää rahoitus- ja sääriskiä."

Nieminen sanoo, että vaikeista ajoista selviää parhaiten suunnitelmallisuudella.

"Kun rahat tulevat isoissa, mutta harvoissa erissä ja menot tasaisesti koko ajan, pitää olla tosi suunnitelmallinen."

Kolmen lapsen isä ei ole "maatilan poika", ja hän pitääkin itseään yrittäjänä. Nieminen sanoo, ettei kannata ajatella liian raskaasti, koska kaikille asioille, kuten säälle, ei voi mitään.

Jani Timonen HS
Myrskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat