Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Affectolta huijattiin miljoona euroa

Tapaus on jo toinen suomalaisyritykseen kohdistunut petos lyhyessä ajassa

Talous
 

Tiedolla johtamiseen erikoistunut Affecto on joutunut petoksen kohteeksi. Affecton tytäryhtiötä on huijattu ilmeisesti identiteettivarkautta hyödyntäen maksamaan petoksen tekijöille noin 960000 euron suuruinen maksu.

Affecto on ilmoittanut tapauksesta poliisille ja työskentelee nyt viranomaisten kanssa saadakseen menetetyn summa takaisin.

Petoksesta aiheutuvat mahdolliset kulunmenetykset eivät vaikuta Affecton liikevoittoon ennen kertaluonteisia eriä.

Tapaus on jo toinen suomalaisyritykseen kohdistunut petos lyhyen ajan sisään. Nostolaitevalmistaja Konecranes tiedotti viikko sitten perjantaina, että yksi sen ulkomaisista tytäryhtiöistä on joutunut petoksen uhriksi.

Rikoksentekijä olivat "identiteettivarkaudella ja muilla petollisilla toimilla" saaneet tytäryhtiön suorittamaan aiheettomia maksuja yhteensä noin 17,2 miljoonalla eurolla.

Konecranes kertoi tehneensä asiasta rikosilmoituksen. Yhtiö mukaan sillä on rikosvakuutus, joka kattaa 10 miljoonaa euroa.

Affecto ja Konecranes eivät anna lisätietoa tapauksista keskeneräisiin poliisitutkimuksiin vedoten.

Keskuskauppakamari ja Helsingin seudun kauppakamari selvittivät yrityksiin kohdistuneiden rikosten yleisyyttä vuonna 2012. Selvityksen mukaan identiteettivarkauden tai sen yrityksen uhriksi oli joutunut noin neljä prosenttia suomalaisista yrityksistä. Tämä jälkeen Suomessa ei ole tehty valtakunnallista kyselyä asiasta.

"Vuoden 2012 kyselyssä osuus oli hieman keskimääräistä korkeampi kaupan ja rakentamisen toimialoilla. Seitsemän prosenttia suurista yrityksistä kertoi niitä kohdanneesta identiteetin kaappaamisesta tai kaappausyrityksestä. Identiteettivarkaudet olivat selvästi harvinaisempaa pienissä ja keskisuurissa yrityksissä, joissa vastaava luku oli kolmesta neljään prosenttia", kertoo asiantuntija Kaisa Saario Keskuskauppakamarista.

Saarion mukaan identiteettivarkauksien määrän arvioimista vaikeuttaa kuitenkin se, että yritykset eivät aina tunnista tapauksia identiteettivarkauksiksi. Jos esimerkiksi identiteettiin liittyvä tieto tai tiedot kaapataan tietoverkosta, yritykset voivat katsoa tapausta tietomurtona.

"Identiteettivarkauksia tulee ilmi toisinaan. On aika yleistä, että yrityksille yritetään lähettää laskuja ja sopimuksia jonkin yrityksen nimellä, mutta laskun saajan tilinumero on muutettu", kertoo rikostarkastaja Ismo Siltamäki Helsingin poliisista.

Yksi keino taas on lähettää yrityksen taloushallintoon sähköpostia jonkun yhtiön johtajista nimellä ja pyytää rahasumman maksamista.

Saario antaa esimerkin toisentyyppisestä identiteettivarkaudesta.

"Sosiaalisessa mediassa tapahtuva identiteettivarkaus voi olla myös tapaus, jossa toisen henkilön profiililla mustamaalataan toista. Kyselyissä yritykset ovat toistuvasti raportoineet internetissä tapahtuvasta mustamaalauksesta tai perättömän tiedon levittämisestä, mutta vain osaa tapauksista voisi pitää identiteettivarkauksina."

Poliisin mukaan yrityksiltä identiteettivarkauksien avulla huijatut rahat onnistutaan toisinaan palauttamaan. "Tämä riippuu usein siitä, missä vaiheessa identiteettivarkaus tulee ilmi ja kuinka nopeasti tekijöiden perään päästään", Siltamäki sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat