Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fennovoiman emoyhtiö vaihtaa toimitusjohtajaa

Voimaosakeyhtiö SF:n johtoon tulee Jussi Lehto

Talous
 
pasi autio lehtikuva
Uusi toimitusjohtaja Jussi Lehto toimii SF:n hallituksessa ja Keravan Energian toimitusjohtajana.
Uusi toimitusjohtaja Jussi Lehto toimii SF:n hallituksessa ja Keravan Energian toimitusjohtajana. Kuva: pasi autio lehtikuva

Voimaosakeyhtiö SF vaihtaa toimitusjohtajaansa.

Nykyinen toimitusjohtaja Elina Engman joutuu lähtemään ja hänen tilalleen nousee SF:n hallituksen jäsen Jussi Lehto. SF on ydinvoimayhtiö Fennovoiman pääomistaja ja emoyhtiö.

Voimaosakeyhtiö SF:n hallituksen puheenjohtaja Pertti Laukkanen myöntää kiertäen, että Engman sai potkut.

"Minkälaisia sanoja sitä nyt käytetäänkään. Hänen työsuhteensa päätettiin Voimaosakeyhtiö SF:n hallituksen aloitteesta. Sanotaan niin."

Laukkanen kieltäytyy kommentoimasta Engmanin pätevyyttä.

SF omistaa Fennovoimasta 66 prosenttia ja venäläisen ydinvoimayhtiön Rosatomin tytäryhtiö Raos Voima 34 prosenttia.

Engman ehti toimia SF:n johdossa vain noin vuoden. Hänen aikanaan SF yritti vimmaisesti hankkia Fennovoimalle Suomesta ja muualta Euroopan talousalueelta omistajia.

Suomen hallitus vaati, että vähintään 60 prosenttia voimalan omistuksesta pitäisi tulla Eta-alueelta. Mukaan hyppäsi keskikesällä pieni kroatialaisyhtiö Migrit Solarna Energija, jonka taustalta löytyi kuitenkin venäläisomistusta. Suomen hallitus ei pitänyt Migritiä ehtoja täyttävänä omistajana.

Fennovoima pelastui kuitenkin elokuun alussa, kun energiayhtiö Fortum ja rakennusyhtiö SRV lähtivät hankkeeseen mukaan, ja teräsyhtiö Outokumpu kasvatti osuuttaan.

Laukkasen mukaan Migritin aiheuttama kohu ei vaikuttanut Engmanin asemaan.

"En sanoisi niin. Tässä asiassa Voimaosakeyhtiö SF:n hallitus oli vahvasti Elina Engmanin takana, ja hän teki mitä piti. Emme olleet asiasta eri mieltä."

Uusi toimitusjohtaja Lehto toimii SF:n hallituksessa ja Keravan Energian toimitusjohtajana. Hän aikoo jatkaa Keravan Energian johtamista SF:n ohella.

"Fennovoiman painopiste siirtyy osakkaiden hankinnasta varsinaisen hankkeen valvontaan. Samalla Voimaosakeyhtiö SF:n työrooli pienenee, minkä vuoksi uusi toimitusjohtaja johtaakin Voimaosakeyhtiötä oman päätoimisen työnsä ohella", Laukkanen kertoo.

SF:stä tulee yhä selvemmin pelkkä hallintayhtiö.

"Näkemyksemme on, että Voimaosakeyhtiön johtaminen ei enää vaadi kokopäiväistä työpanosta. Menemme nyt tällä tavalla eteenpäin."

Laukkasen mukaan Lehdon valinnassa painoi kokemus.

"Hän on pitkään ollut hankkeessa mukana hallituksen jäsenenä. Valinta oli selkeä ja helppo. Hänellä on resursseja ja kiinnostusta hoitaa tehtävää. Pätevä mies."

Laukkanen itse on päätoimisesti Vantaan Energian toimitusjohtaja. SF on vastedes kunnallisten energiayhtiöiden ohjauksessa. Enemmistö SF:n omistajista on juuri kunnallisia toimijoita.

Laukkasen mielestä Fennovoimaa ei kuitenkaan voi pitää kuntavetoisena energiahankkeena.

Elina Engman
Elina Engman
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat