Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Pankkijärjestelmä kestää seuraavan kriisin"

Talous
 

Casper von Koskullin mielestä pankkialalta kesti aika pitkään vuonna 2008 alkaneen finanssikriisin jälkeen tajuta, ettei ala tulisi enää olemaan entisensä.

"Ehkä vasta 2010, 2011 alettiin tajuta, että meillä ei voi olla sellaista finanssisektoria, jossa veronmaksajat joutuvat pelastamaan pankit. Kuplia tulee aina syntymään, mutta ei voi olla niin, että kun kupla puhkeaa ja se iskee pankkiin, niin veronmaksajat maksavat viulut", von Koskull sanoo.

Hän uskoo, että rahoitusalan uudet säännöt eli pankkien pääomien vahvistaminen ja riskinoton rajoittaminen sekä uudet kriisinratkaisuvälineet toimivat, kunhan järjestelmä saadaan rakennettua valmiiksi.

"Pitää olla vahvemmat pankit ja koko järjestelmä niin, että se kestää, kun kupla puhkeaa. Pitää myös olla mekanismi, jolla pankin keskeiset toiminnot voidaan pelastaa ja laittaa tappiot omistajien ja institutionaalisten velkojien maksettaviksi", von Koskull sanoo.

Pankit ovat joutuneet moninkertaistamaan oman pääomansa määrän uusien määräysten vuoksi. Rahoitusjärjestelmän kannalta merkittävimmät pankit ovat myös joutuneet laatimaan suunnitelman siitä, miten ne hoitavat mahdolliset ongelmatilanteet.

Tämän lisäksi pankit rahoittavat EU:n kriisinratkaisurahaston, josta pankkien uudelleenjärjestelyt voidaan rahoittaa, elleivät omistusten ja velkojen nollaaminen riitä.

Nordeassa ja muissakin Suomen suurimmissa pankeissa vakavaraisuusasteet ovat jo selvästi yli kiristyneiden vaatimusten. Kaikilla eurooppalaispankeilla tilanne ei ole yhtä ruusuinen.

Pankkisektorinkaan vahvistaminen ei silti tarkoita sitä, ettei kriisejä syntyisi. Ne vain vaikuttavat talouteen toista kautta.

"Ei ole mahdollista luoda sellaista järjestelmää, ettei kuplia voisi muodostua tai sitten häviävät markkinat. Mutta tärkeätä on, että kriisit eivät kaada koko rahoitusjärjestelmää niin kuin vuonna 2008 uhkasi käydä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat