Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin Kiinan talousongelmat leviävät maailmalle

Talous
 
Shanghain pörssissä osakkeiden hinnat ovat laskeneet.
Shanghain pörssissä osakkeiden hinnat ovat laskeneet.

Maailmankauppa

Kiina on ohittanut Yhdysvallat maailman suurimpana kaupankäyjänä, kun mittarina käytetään tavaroiden yhteenlaskettua tuontia ja vientiä. Kiinan talouden hidastuminen söisi maailmankaupan ja maailmantalouden kehitystä.

Raaka-aineet

Kiina kuluttaa kaksi kolmannesta maailman rautamalmista, melkein puolet kuparista ja yli kymmenen prosenttia öljystä. Siksi Kiinan talouden hidastuminen on laskenut raaka-aineiden hintoja viime aikoina. Raaka-aineiden halpuus vähentää monia investointeja, mutta toisaalta se tekee esimerkiksi auton tankkaamisesta länsimaissa halvempaa.

Valuuttamarkkinat

Kiina säätelee valuuttansa yuanin arvoa keinotekoisesti. Viime aikojen merkit viittaavat siihen, että Kiina haluaa taas heikentää juania saadakseen vientisektorilleen kilpailuetua. Vaarana on kansainvälistä taloutta rasittava valuuttasota.

Velka- ja osakemarkkinat

Yhden maan talousongelmat leviävät muualle nopeasti velka- ja osakemarkkinoiden kautta. Kiinan markkinat eivät kuitenkaan ole täysin avoimet, mikä hidastaa leviämisvaikutuksia. Osoitus tästä nähtiin jo tänä kesänä, kun Kiinan pörssien romahdus ei kylvänyt tuhoa muualla maailmassa.

Suurvaltapolitiikka

Jos Kiinan talous hyytyisi odotettua nopeammin, seurauksena voi olla työttömyyttä ja poliittisen vakauden horjuntaa. Tällä voisi olla vaikutuksensa suurvaltasuhteisiin ja kansainväliseen turvallisuuspolitiikkaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat