Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nordean ruoriin tarttuva von Koskull: "Raha tuo turvallisuutta, mutta loppujen lopuksi rikastuminen ei ole muuttanut mitään"

Talous
 
Laura Mendelin HS
Casper von Koskull aloittaa syksyllä Nordean konsernijohtajana. Ennen Nordeaa hän teki menestyksekkään uran kansainvälisissä pankeissa, viimeksi Goldman Sachsissa Lontoossa.
Casper von Koskull aloittaa syksyllä Nordean konsernijohtajana. Ennen Nordeaa hän teki menestyksekkään uran kansainvälisissä pankeissa, viimeksi Goldman Sachsissa Lontoossa. Kuva: Laura Mendelin HS

Joka toisen lokakuun lopulla on päivä, jolloin investointipankki Goldman Sachsin toimistoissa ympäri maailman vallitsee aivan erityinen jännitys. Kahden vuoden välein pankki nimittää uusia partnereita eli osakkaita. Valituille kerrotaan uutinen puhelimitse.

Vuonna 2006 lokakuussa odottajien joukossa oli suomalainen Casper von Koskull. Odotus palkittiin.

Kuka

Casper von Koskull

 Aloittaa Nordean uutena konsernijohtajana marraskuun alussa.

 Syntynyt 1960.

 Helsingin kauppakorkeakoulun ekonomi 1984.

 1984–1994 Citibankissa eri tehtävissä Helsingissä, Lontoossa, New Yorkissa ja Frankfurtissa.

 1994–1998 UBS:llä Lontoossa.

 1998–2010 Goldman Sachsin partneri Lontoossa. Vastuulla mm. Euroopan teknologiayhtiöiden rahoitus ja Pohjoismaiden investointipankkitoiminta.

 2010–2015 Nordean suuryritysasiakkaista ja pääomamarkkinoista vastaava johtaja.

 Naimisissa, kaksi lasta.

 Asuu Tukholmassa, asunto myös Helsingissä.

Goldman Sachsin pääjohtaja Lloyd Blankfein soitti ja kertoi von Koskullille, että tämä oli osakkaaksi valittujen joukossa. Se tarkoitti erityistä asemaa pankin päätöksenteossa ja satumaisia tuloja. Osakkaat saavat ison osan pankin vuotuisista bonuksista, mikä voi tarkoittaa useiden miljoonien eurojen vuosipalkkaa.

Pankin yli 30 000 työntekijästä vain runsaat 400 on kerrallaan tässä asemassa.

Goldman Sachsin osakkaaksi pääseminen on yksi rahamaailman arvostetuimmista asemista. Miltä sellainen nimitys tuntui?

"Symbolisella tasolla sen merkitys oli suuri. Se oli tärkeä ja arvostettu tavoite. Toisaalta kun sen oli saavuttanut, ei sitä enää miettinyt päivääkään", von Koskull sanoo yhdeksän vuotta myöhemmin.

Hän jatkoi Goldman Sachsissa vielä neljä vuotta. Sitten Nordean konsernijohtaja Christian Clausen sai pitkien keskustelujen jälkeen hänet houkuteltua vetämään Nordean suuryritys- ja pääomamarkkinaliiketoimintaa.

Runsas viikko sitten von Koskull nimitettiin lopulta koko Nordean konsernijohtajaksi.

Nyt hän istuu SYP:n vanhoissa edustustiloissa Aleksanterinkadulla ja kertoo, mistä huippupankkiirit on tehty.

Aateliselta kuulostavasta nimestään huolimatta von Koskullia ei ole merkitty Suomen aateliskalenteriin. Suku on peräisin Baltiasta. Yksi haara tuli Viipurin kautta Suomeen, toinen haara päätyi jo paljon varhemmin Ruotsiin. Suomessa ruotsinkielinen suku tunnetaan purjehtijoistaan.

Casper von Koskull vietti nuoruutensa kuitenkin suomenruotsalaisen ankkalammikon ulkopuolella. Metsä- ja konepajayhtiöissä insinöörinä työskennelleen isän työ vei perheen paikkakunnalta toiselle. Kesäkuukaudet vietettiin tiiviisti Kotkan edustalla saaressa.

1970-luvulla isä meni töihin Kymi-yhtiön valimolle poliittisesti hyvin punaiseen Karkkilaan.

"Siellä oli kunnallispolitiikassa varmasti 75 prosenttia Skdl:stä ja loput sosiaalidemokraatteja. Kun menit sinne ruotsinkielisenä ja tällä nimellä, joko sopeuduit tai et. Minä tykkäsin siitä lopulta kuin hullu puurosta. Viihdyin tosi hyvin ja olin harmissani, kun muutimme sitten Tampereelle."

Sielläkin oli lopulta hauskaa. Casper meni Sammon lukioon, jossa luokkatoverina oli Ari Kaperi, joka on Nordean johtokunnan toinen suomalaisjäsen. Tampereella kaikki pelasivat jääkiekkoa.

Kaperi oli lajissa ikäluokkansa huippuja. Hän voitti vuonna 1978 nuorten EM-kultaa samassa joukkueessa Jari Kurrin kanssa. Von Koskull ei pelannut yhtä hyvin, mutta hänelle löytyi lukioluokalta vaimo, Päivi.

Von Koskull valmistui Helsingin kauppakorkeakoulusta 1984 ja pääsi seuraavana syksynä töihin amerikkalaisen Citibankin kaksi vuotta aiemmin avattuun Helsingin-konttoriin. Konttoria veti Jorma Ollila, josta tuli sittemmin Nokian pääjohtaja.

"Kape oli hyvinkin epäsuomalaisella tavalla myyntihenkinen. Hän erottui positiivisuudella ja analyyttisyydellä ja hallitsi helposti vaikeita käsitteellisiä rakenteita", Ollila sanoo.

Konttorin kakkosmiehenä oli Kari Jordan, josta tuli myöhemmin Nordean johtokunnan jäsen ja Metsä Groupin pääjohtaja. Eläkeyhtiö Elon nykyinen toimitusjohtaja Satu Huber oli von Koskullin lailla asiakasvastaavana. Huber muistaa von Koskullin suorana, fiksuna ja avuliaana. "Hän oli erittäin hyvä asiakkaiden kanssa."

Suomessa valmisteltiin pääomamarkkinoiden vapauttamista. Ruotsinkielisellä Hankenilla monet innostuivat perustamaan omia pankkiiriliikkeitä, kuten hyvin menestyneen Evlin. Von Koskullin ura jatkui kuitenkin nopeasti Lontooseen, New Yorkiin ja Frankfurtiin. "Lontoossa paikka vapautui, kun Kari [Jordan] palasi Suomeen OKO:n johtajaksi."

Von Koskull oli eri tehtävissä Citibankilla, neljä vuotta myös sveitsiläisessä UBS:ssä.

Goldman Sachsille hän päätyi 1998 juuri sopivasti rakentamaan Euroopan nousevien teknologiayhtiöiden rahoitusasioita hoitavaa tiimiä. Ryhmän koko kasvoi samaa tahtia teknologiakuplan kanssa, kunnes vuonna 2000 kupla puhkesi. Teknologiaosakkeiden kurssit romahtivat.

"Silloin koko tiimi purettiin. Osa lähti pois, osa siirtyi pankin sisällä muihin hommiin. Minun tehtäväksi annettiin lopulta John Lindforsin kanssa rakentaa uudelleen sitä teknologia-alan toimintaa. John jatkoi sen johdossa, kun minä siirryin vetämään Pohjoismaiden yritysliiketoimintaa", von Koskull sanoo.

Mikä sai hänet jättämään Lontoon vuonna 2010 ja tulemaan töihin Nordeaan?

"Olin oikeastaan ajatellut jatkaa siellä vielä muutaman vuoden, mutta lopulta ymmärsin, että tähän tilaisuuteen on tartuttava nyt. En voinut sanoa Christianille [Clausen], että tulkaa takaisin neljän vuoden kuluttua, vaikka se olisi ollut tyttären koulunkin kannalta parempi ajankohta."

Nordean hallituksen puheenjohtajan Björn Wahlroosin mukaan von Koskull on viidessä vuodessa nostanut Nordean pohjoismaiden tärkeimmäksi suuryritys- ja investointipankiksi. Muualla kuin Suomessa pankin asema ei aiemmin ollut näillä alueilla kovin vahva.

Von Koskullin täytyy olla pitkän pankkiuran jälkeen upporikas. Tukholmassa asunto on Östermalmin hienostokaupunginosassa samassa korttelissa Björn Wahlroosin kanssa. Mutta von Koskull asuu sivukadulla, Wahlroos meren puolella. Ja von Koskull osti asuntonsa ensin.

Hän vakuuttaa, että raha ei ole ollut se, mikä häntä on ajanut eteenpäin.

"Jos sanoo, että rahalla ei ole merkitystä, se ei pidä paikkaansa. Se antaa taloudellisen turvallisuuden niin itselle kuin perheelle. Mutta ei se loppujen lopuksi ole muuttanut mitään."

Rikkaan ihmisen suusta tällainen kuulostaa helposti epäaidolta, mutta von Koskull näyttää siltä, että hän tarkoittaa mitä sanoo. Purjevenekin on yhteinen ystävien kanssa.

Rahoitusala kuitenkin tunnetaan ahneudesta. Von Koskull ei ihmettele, että kuva ei ole kovin mairitteleva.

"Rahamaailma on aika jännä. Tällä alalla ihmisten skaala on ehkä poikkeuksellisen laaja. On mitä briljanteimpia sekä moraaliltaan että älykkyydeltään ja sitten täysin eettis-moraalisesti puolirikollisia ihmisiä", hän sanoo.

Nordean konsernijohtajan pesti on sovittu viideksi vuodeksi, sen vuoden loppuun jolloin von Koskull täyttää 60 vuotta. Suunnitelmissa ei ole jäädä sen jälkeen eläkkeelle, vaan tehdä jälleen jotain uutta.

"Se riippuu tietysti terveydestä, mutta minullahan ehtii olla vaikka kolme uraa vielä sen jälkeen. Olisi ollut helppoa, jos olisi vaikka aina halunnut sikafarmariksi niin sitten voisi olla tyytyväinen siinä. Mutta minulla ei ole koskaan ollut mitään varsinaista urahaavetta. Sen näkee sitten. Jotain sellaista, mihin on paloa ja missä oppii uutta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat