Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etlan johtaja Vihriälä leikkaisi työnantajamaksuja

Hallitus kertoo maanantaina askelmerkit kilpailukyvyn parantamiseksi

Talous
 

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) yrittää keksiä uusia keinoja suomalaisyritysten hintakilpailukyvyn kohentamiseksi. Hallitus kertoo prosessin etenemisestä tänään maanantaina.

Yritysten kilpailukykyä voi parantaa laskemalla työn hintaa tai nostamalla tuottavuutta.

Tuottavuuteen hallitus ei voi juuri vaikuttaa. Mahdollisuus palkkojen leikkaukseen taas kaatui niin sanotun yhteiskuntasopimuksen mukana.

Ainoa nopea ja merkittävä keino parantaa kilpailukykyä on työnantajamaksujen lasku, sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.

Hallitus edistää myös paikallista sopimista, mutta se on erillinen ja pitkäkestoisempi prosessi. Palkaton sairauspäivä ja arkipyhien siirto viikonlopulle taas ovat vaikutuksiltaan pienempiä.

Fiskaaliseksi devalvaatioksi kutsutussa toimessa työnantajan sivukuluja laskettaisiin, mikä alentaisi samalla työn hintaa. Käytännössä se tarkoittaisi joko eläkemaksuja tai sairaus- ja työttömyysvakuutusmaksuja.

"Sanoisin, että tämä on jäljellä olevista vaihtoehdoista paras. Ja mikään ei estä sitä, että maksuja leikataan jo vaikka ensi vuoden alusta", Vihriälä sanoo.

Toimenpide rahoitettaisiin leikkaamalla menoja, korottamalla veroja tai niin sanotulla Emu-puskurilla. Siinä työnantajan sivukulut katettaisiin työeläkejärjestelmään kootusta rahastosta.

Emu-puskurin käyttö kasvattaisi kuitenkin alijäämää ja leikkauksia on vaikea löytää. Vihriälän mukaan rahoitus tulisikin todennäköisesti arvonlisäveron korotuksesta. Hän arvioi, että se tulisi kohtaamaan vastustusta.

"Kyllä varmaan, koska alennuksen rahoittaminen kurittaisi kotitalouksia, jotakuinkin perinteisen devalvaation tavoin. Ei ole helppoa tapaa parantaa kilpailukykyä, koska kyse on siitä että työn hinnan täytyy laskea."

Suomessa työnantajamaksujen määräaikaista alentamista on kokeiltu pariin otteeseen. Myös Ruotsista on paljon näyttöä.

Kokeilut ovat olleet työllisyyden kannalta melko tehottomia, kirjoitti Jyväskylän yliopiston taloustieteen professori Roope Uusitalo viime vuonna Akateemisessa talousblogissa.

Toisaalta esimerkiksi Euroopan komission tutkimuksen mukaan fiskaalisella devalvaatiolla olisi todennäköisesti lyhytaikaisia positiivisia vaikutuksia työllisyyteen ja talouskasvuun.

Vihriälän mukaan keskeinen ongelma on usein ollut alennettujen maksujen siirtyminen palkkoihin. Hän on toiveikas, että Suomessa fiskaalisen devalvaation vaikutukset eivät vesittyisi.

"Nykyisessä työttömyystilanteessa voidaan olettaa, että palkat eivät nousisi kovin nopeasti."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat