Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sitran yliasiamies patistaa päättäjiä reagoimaan muuttuvaan työelämään: "Nyt tarvitaan perustuloa"

Sitran yliasiamies Mikko Kosonen vaatii työpaikkojen katoamisen vuoksi mullistavia muutoksia

Talous
 
Vesa-Matti Väärä
Päättäjillä pitäisi olla kuva siitä, miltä maailma näyttää esimerkiksi vuosikymmenen kuluttua, sanoo Sitran yliasiamies Mikko Kosonen. Nykytilanteen ymmärrys ei riitä, hän sanoo.
Päättäjillä pitäisi olla kuva siitä, miltä maailma näyttää esimerkiksi vuosikymmenen kuluttua, sanoo Sitran yliasiamies Mikko Kosonen. Nykytilanteen ymmärrys ei riitä, hän sanoo. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran yliasiamies Mikko Kosonen patistaa päättäjiä reagoimaan nykyistä nopeammin jatkuvasti muuttuvan työelämän tarpeisiin.

"Kun keskiluokan työpaikat katoavat, myös rakenteiden on muututtava", sanoo Kosonen.

Rakenteilla hän tarkoittaa lainsäädäntöä, koulutusta ja työehtosopimuksia. "Työaikalaki esimerkiksi on 1940-luvulta."

Käsillä oleva muutos on niin suuri, että hallituksen esitys yhteiskuntasopimukseksi vaikutti Kososen mukaan näpertelyltä. Hänestä sopimuksen kaatuminen on "valitettavaa". "Iso kuva on silti, että massiiviset muutokset tulevat joka tapauksessa neuvottelupöydän ulkopuolelta."

Palkkatöitä on tulevaisuudessa entistä vähemmän, kun työn kirjo laajenee. Asiantuntija-arviot töiden häviämisen tahdista vaihtelevat, mutta suunta on kaikissa sama.

Kososen mukaan se ei kuitenkaan merkitse, että tekemättömät työt loppuisivat. Ihmisten on kyettävä luomaan työpaikkansa aiempaa useammin itse.

Siksi rakenteiden on joustettava.

Pitkään uskottiin, että globalisaatio ja digitalisoituminen koskettavat lähinnä teollisia työpaikkoja, jotka siirtyvät Suomen ulkopuolelle. Nyt myös keskiluokan asiantuntijatehtävät ovat uhattuina.

Kososen mielestä hallinnossa on paljon hyvää tarkoittavaa tekemistä, joka ei välttämättä ole kovin tähdellistä tulevan työelämän kannalta.

Kun uusia ongelmia pyritään ratkomaan vanhoilla käytännöillä, tuloksena voi Kososen mukaan olla entistä suurempia vaikeuksia.

Yhteiskunnan nopea muutos on saanut Kososen perustulon kannattajaksi.

"Olisi jokin pohja, jonka päälle toimeentuloa voi alkaa rakentaa."

Sitrassa ekonomisti Timo Lindholm vetää työelämäprojektia, jossa ratkaisuja haetaan yhtäältä koulutuksesta työelämään siirtymiseen ja toisaalta korkeasti koulutettujen 40–50 -vuotiaiden uudelleen työllistymiseen.

Kososen mukaan nopeasti kasvavalla jälkimmäisellä ryhmällä on osaamista, jolle varmasti on käyttöä, vaikka vakituista palkkatyötä ei löytyisikään.

Perustulo ja esimerkiksi reaaliaikainen tulorekisteri olisivat Kososen mielestä hyödyllisiä työkaluja. Tulorekisteristä jokainen voi saman tien tarkistaa, paljonko tarjolla olevasta hommasta jäisi verojen jälkeen käteen.

Kosonen uskoo, että kärkipoliitikot Suomessa ymmärtävät, kuinka suuresta muutoksesta on kyse. Toinen asia on, tietävätkö he, mitä asialle pitäisi tehdä. "Ja uskaltavatko ottaa riskin."

Poliitikkojen lisäksi myös virkamieshallinnon pitäisi olla ajan tasalla. Kosonen ottaisi mallia singaporelaisesta virkamiehille tarkoitetusta koulutuksesta, johon kaikkien on osallistuttava vuosittain. Lisäksi virkamiehet kiertävät kaikissa ministeriöissä ja välillä myös yksityisen sektorin töissä. Tavoite on välttää siiloutumista ja luutuneisuutta.

Talouslamasta kärsivässä Suomessa valiteltiin pitkään kriisitietoisuuden puutetta. Kososen mielestä pelkkä nykytilanteen ymmärrys ei riitä.

"Päättäjillä pitäisi olla myös tulevaisuuskuva eli arvioita siitä, miltä maailma näyttää esimerkiksi vuosikymmenen kuluttua."

Akateemiselta yhteisöltä Kosonen toivoo nykyistä aktiivisempaa osallistumista yhteiskunnalliseen tulevaisuuskeskusteluun, esimerkiksi ilmastonmuutosta koskien. "Tätä nykyä debatti rajoittuu helposti valitukseen yliopistojen määrärahoista."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat