Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulevaisuuden treenivaate saattaa tuottaa sähkövirtaa

Talous
 
Anu Vallinkoski

Sähkövirtaa tuottavaa kangasta, lämpötilan tai kosteusasteen mukaan väriä vaihtavia kuituja – tekniikan tohtori Marja Rissasen visiot tulevaisuuden urheiluvaatteiden materiaalien ominaisuuksista tuntuvat lähes utopistisilta.

"Tällaisia nyt tutkitaan, mutta toki tämmöisten kuitujen kaupalliseen soveltamiseen on vielä matkaa. Sen sijaan kosteutta iholta poistavien nanokuitujen muokkaaminen yhä pienemmiksi ja uusiokuitujen entistä tehokkaampi käyttö ovat jo aivan lähitulevaisuutta", Rissanen kertoo.

Monet nykyisten urheiluvaatteiden teknisistä ominaisuuksista juontavat 1970 ja -80-luvuille. Esimerkiksi hengittävä, vedeltä ja tuulelta suojaava kalvo Gore-Tex levisi markkinoille 1970-luvulla. Suunnilleen samaan aikaan otettiin käyttöön myös mikrokuidut, joiden tarkoituksena on siirtää kosteutta iholta tekstiilin ulkopinnalle.

Sittemmin materiaaleja on kehitetty tehokkaammiksi ja sekä ympäristön että ihmisen kannalta turvallisemmiksi.

Auringon uv-säteiltä suojaavia kankaita on valmistettu 1990- ja 2000-lukujen vaihteesta. Viimeisimpiä ideoita on elastaanin hyödyntäminen urheilusuorituksen parantamisessa. Niin sanotut kompressiovaatteet puristavat tietyistä paikoista, jolloin urheilijan asento- ja liikeaisti tehostuu.

Myös materiaalien kestävyyteen on satsattu.

"Esimerkiksi polyesteri on ihmisen näkökulmasta ikuista. Kaatopaikalla se ei hajoa minnekään", Rissanen sanoo.

Toistaiseksi hylätyille urheiluvaatteille ei juuri ole Suomessa kaupallista uusiokäyttöä. Muutamat vaatevalmistajat hyödyntävät vanhoja tekstiilejä ja niistä tehdään myös öljynimeytysmattoja. Jätteenpolttolaitoksissa vanhoista tekstiileistä syntyy energiaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat