Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä kärsii öljyn ja metallien halpenemisesta

Huoli Kiinan taloudesta painoi myös raaka-aineita

Talous
 

Sijoittajien epäilyt Kiinan talouskasvun hidastumisesta aiheuttivat paniikkia osakemarkkinoiden lisäksi myös raaka-ainemarkkinoilla.

Kiina on maailman toiseksi suurin kansantalous, jonka teollisuus käyttää runsaasti erilaisia raaka-aineita tai niistä jalostettuja tuotteita.

Raakaöljy oli maanantaina halvimmillaan sitten alkuvuoden 2009. Silloin maailmantalous vajosi taantumaan rahoitusmarkkinoiden kriisin kärjistyttyä syyskuussa 2008 investointipankki Lehman Brothersin vararikkoon.

Pohjanmeren Brent-viitelaadun raakaöljyn hinta oli maanantaina illansuussa alle 44 dollaria barrelilta. Barreli on öljykaupan mittayksikkö. Sen tilavuus 159 litraa. Yhdysvaltalaisen WTI-viitelaadun raakaöljy halpeni alle tärkeän 40 dollarin barrelia kohti.

Raaka-aineista kuparin hinta oli maanantaina uutistoimisto Reutersin mukaan myös halvimmillaan kuuteen vuoteen. Myös nikkeli halpeni selvästi maanantaina.

Kiinan teollisuustuotanto supistui elokuussa nopeampaa vauhtia kuin kertaakaan runsaan kuuden vuoden kulussa, mistä ilmoitettiin jo perjantaina.

Öljyn halpeneminen aiheuttaa ongelmia valtioille, jotka ovat suuria öljyviejiä. Yksi niistä on Venäjä, jonka valuutta heikkeni maanantaina lähes kaksi prosenttia suhteessa dollariin, todennäköisesti juuri öljyn halpenemisen takia.

Yhden dollarin arvo oli maanantai-iltana Suomen aikaa 70,2 ruplaa ja yhden euron arvo 81,2 ruplaa. Venäjä on myös suuri metallien tuottaja.

Ruplan heikkeneminen johtuu siitä, että sijoittajat pelkäävät Venäjän jo entisestään hauraan talouden vaikeuksien pahenevan. Siksi sijoittajat siirsivät maanantaina pääomiaan pois ruplamääräisistä arvopapereista. Valuutan arvo heikennee, jos sen kysyntä vähenee. Kiina on myös Venäjälle hyvin tärkeä kauppakumppani.

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev ilmoitti jo viikonvaihteessa Reutersin mukaan, että Venäjä on valmis toimiin estääkseen ruplan heikkenemisen. Viime joulukuussa Venäjän keskuspankki asetti ohjauskorkonsa 10,5 prosentista 17 prosenttiin estääkseen ruplan heikkenemisen. Viime syksynä rupla heikkeni voimakkaasti juuri raakaöljyn halpenemisen takia. Alkuvuonna öljy kallistui, mutta ei läheskään kesän 2014 tasolle. Venäjä on laatinut budjettinsa sillä oletuksella, että raakaöljyn hinta on 50 dollaria barrelilta.

Euron arvo suhteessa dollariin vahvistui maanantaina vajaat kaksi prosenttia. Se on periaatteessa huono asia euroalueen taloudelle, koska euroalueen yritysten hintakilpailukyky heikkenee.

Yhden euron arvo oli maanantai-iltana 1,16 dollaria.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat