Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

OP ja Aktia heikensivät talousennusteitaan

Venäjän taantuma ja euroalueen näkymien huononeminen painavat Suomea

Talous
 
Kirsti Karttunen
Anssi Rantala
Anssi Rantala

OP-ryhmän ekonomistit arvioivat maanantaina suhdanne-ennusteessaan, ettei maailmantalous näytä lähiaikoina olennaisesti elpyvän vaan kasvu jää kuluvana vuonna hieman viime vuotta hitaammaksi.

OP:n mukaan maailmantalouden kasvu ei vauhditu myöskään ensi vuonna.

Taloudellisen katsauksensa maanantaina myös julkaissut Aktia on samoilla linjoilla. Aktian tiedotteen mukaan maailmantalouden kasvun hidastumiseen vaikuttavat Kiinan hidastuva talouskasvu, Venäjän talouden supistuminen sekä muiden raaka-aineiden viennistä riippuvaisten talouksien kasvuvauhdin hidastuminen.

OP ja Aktia heikensivät ennusteitaan Suomen talouskasvusta tänä ja ensi vuonna. Taustalla on Suomen talouden ensimmäisen vuosipuoliskon heikkous.

"Alkuvuoden talouskehitys on jäänyt Suomessa ennustettua heikommaksi. Suomen talouden ennustetaan supistuvan tänä vuonna jo neljättä vuotta", toteaa Aktian pääekonomisti Anssi Rantala tiedotteessa.

Reijo Heiskanen
Reijo Heiskanen

OP-ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen toteaa tiedotteessa, että Suomen talouteen ongelmia tuo etenkin Venäjän taantuma. Myös maailmankauppa kehittyy heikosti, mikä on myrkkyä Suomen viennille.

OP-ryhmän ekonomistit arvioivat Suomen bruttokansantuotteen supistuvan tänä vuonna 0,3 prosenttia, mutta talouden elpyvän ensi vuonna 0,8 prosentin kasvuun.

Aktian ennuste on vielä vähän synkempi: tänä vuonna –0,5 prosenttia ja ensi vuonna +0,5 prosenttia.

Euroalueelle Suomen vienti on tänä vuonna vetänyt hyvin. Euroalueen talouskasvu on kuitenkin jäämässä hieman keväällä odotettua heikommaksi, eikä sen odoteta juuri piristyvän myöskään vuonna 2016. Aktian talouskatsauksessa todetaan, että kehittyvien talouksien kasvun hidastuminen varjostaa loppuvuonna myös euroaluetta.

OP:n suhdanne-ennusteessa todetaan työttömyyden nousseen alkuvuonna yllättävän jyrkästi. Työllisyyden OP-ryhmän ekonomistit eivät usko juuri kasvavan vielä ensi vuonnakaan. Aktian näkemys on, että työttömyys tulee pysymään korkeana vielä vuosia.

Valopilkuksi OP-ryhmä nostaa ennusteessaan aavistuksen kasvaneen kulutuksen.

Kulutuksen lisäksi Suomea auttavat OP:n arvion mukaan investointien piristyminen ja Venäjän viennin suurimman kielteisen vaikutuksen poistuminen.

Aktian taloudellisessa katsauksessa puolestaan todetaan, ettei kulutuksesta tule tukea talouskasvulle. Aktia toteaa kotitalouksien rahoitustasapainon heikentymisen tarkoittavan sitä, että viennin merkitys Suomen talouden kasvulle korostuu.

"Kotitalouksien säästämisaste painui jo viime vuonna nollan tuntumaan. Lähivuosien kasvunäkymien kannalta kotitalouksien rahoitustasapainon heikkeneminen tarkoittaa sitä, että kulutuksen varaan uutta talouskasvua ei voi rakentaa", Rantala toteaa Aktian tiedotteessa.

Jos esimerkiksi Venäjän tai Kiinan talous heikentyisi, jäisi Suomen talouskehitys odotettua heikommaksi. OP-ryhmä uskoo, että myös yhteiskuntasopimuksen kaatumisesta seuraava talouspoliittinen epävarmuus voi heikentää suomalaisten luottamusta, mikä puolestaan heikentäisi kotimaista kysyntää.

"Talouspolitiikkaa tehdään jälleen hyvin vaikeassa ja muuttuvassa tilanteessa. Suomen heikko kehitys on jo laitettu merkille. Kyvyttömyys viedä talouspoliittisia hankkeita suunnitellusti eteenpäin näkyy niin kasvavana työttömyytenä kuin heikkenevänä luottamuksena ulkomailla. Lipsumiseen ei ole varaa", Heiskanen sanoo tiedotteessa.

Aktian Rantala sanoo tiedotteessa, että yhteiskuntasopimuksen kariutuminen korostaa hallituksen vastuuta uudistaa työmarkkinoita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat