Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian valtiovarainministeri George Osborne syventäisi rahaliittoa

Britannian valtiovarainministerin George Osbornen mielestä koko EU:n asemaa maailmantaloudessa on vahvistettava

Talous
 
Sirpa Räihä HS
Britannian valtiovarainministeri George Osborne vieraili Suomessa sunnuntaina ja maanantaina.
Britannian valtiovarainministeri George Osborne vieraili Suomessa sunnuntaina ja maanantaina. Kuva: Sirpa Räihä HS

Britannian valtiovarainministerin George Osbornen mielestä EU:n pitäisi puhaltaa enemmän yhteen hiileen taloudellisten ongelmiensa ratkaisemiseksi.

"Meillä pitää olla Euroopan unioni, joka työskentelee kaikkien 28 jäsenvaltioiden puolesta eikä vain euroalueen puolesta."

Yli viisi vuotta kestäneen euroalueen velkakriisin aikana huomio EU:ssa on kiinnittynyt pääasiassa siihen, miten talous- ja rahaliiton suunnitteluvirheet korjataan. Britannia on yksi niistä euroon kuulumattomista valtioista, joille on todennäköisesti ollut hyötyä omasta valuutasta.

"Britannia ei halua jäseneksi euroon, mutta haluamme euron menestyvän. Viime vuosina on tehty joitain uudistuksia euron vakauttamiseksi, mutta niitä tarvitaan vielä lisää. Perimmäinen kysymys euron menestymisessä on se, että pitää olla riittävästi poliittista ja taloudellista yhdentymistä. Vaikka emme halua olla siinä mukana, se ei tarkoita, että emme voisi tukea prosessia euron kehittämiseksi."

Osbornen ministerikaudella konservatiivihallitus on tehnyt Britanniassa talouden rakenteellisia uudistuksia ja julkisen talouden menoja supistettiin. Euroopan tilastokeskuksen Eurostatin mukaan Britannian kokonaistuotanto on vuoden 2013 alusta kasvanut selvästi nopeammin kuin euroalueella keskimäärin ja nopeammin kuin Euroopan suurimmassa kansantaloudessa Saksassa.

Valtiovarainministerin mukaan kaikissa länsimaissa joudutaan kohtaamaan lähivuosina se, miten luodaan uusia työpaikkoja ja hyvinvointia.

"Yksi keino on elää varojensa mukaan. Jos talous on pitkään alijäämäinen, epäonnistuneesta talouspolitiikasta kärsivät ajan mittaan pienituloisimmat. Viisi vuotta sitten Britannian valtiotalous oli pahasti alijäämäinen. Teimme vaikeita päätöksiä, joiden seurauksena syntyi uusia työpaikkoja ja taloutemme on kasvanut enemmän kuin muissa länsivaltioissa. Siksi ymmärrän oikein hyvin sen, mitä Suomen hallitus yrittää saada aikaan."

Viime vuosina EU:sta eroamisen kannatus Britanniassa on kasvanut. Siksi pääministeri David Cameron on luvannut järjestää EU-jäsenyydestä kansanäänestyksen, joka pidetään ensi vuonna. Jos Britannia eroaisi EU:sta, seurauksena voisi olla koko unionin romahtaminen.

Osborne tapasi Helsingissä sunnuntaina ja maanantaina poliitikkoja ja virkamiehiä kertoakseen, millaisia muutoksia Britannia EU:hun haluaa. Yksi pääviesteistä oli, että Eurooppa on jäänyt liikeideoissa, talouskasvussa ja uusien työpaikkojen luomisessa jälkeen.

"Olen ollut viisi vuotta valtiovarainministerinä. Koko sen ajan Euroopassa on puhuttu digitaalisten sisämarkkinoiden ja palveluiden sisämarkkinoiden loppuunsaattamisesta, energiamarkkinoiden yhtenäistämisestä ja vapaakauppasopimuksesta Yhdysvaltojen kanssa. Samaan aikaan työttömyys on lisääntynyt. Puhumisen asemesta pitäisi alkaa tehdä muutoksia."

Yksi suurista asioista on myös se, miten ratkaistaan EU:n sisäinen siirtolaisliike.

"Meillä pitää olla unioni, jossa ihmiset voivat liikkua vapaasti tehdäkseen työtä ja tuoda panoksensa kansantalouksiin. EU:ssa ei pidä olla mahdollista se, että ihmiset voivat liikkua vain hyvinvointipalvelujen perässä ja olla taakkana kansantalouksille."

Valtiovarainministeri kannattaa myös kansallisten parlamenttien päätösvallan lisäämisestä. Britanniassa on keskusteltu pitkään Euroopan ihmisoikeussopimuksesta irtautumisesta. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisun mukaan Britannia ei voi evätä äänioikeutta kaikilta vangeilta.

"Britanniassa on käsitys, että toisinaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on kumonnut kansallista lainsäädäntöä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat