Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pörssit sukelsivat kaikkialla

Epävarmuus Kiinan talouden tilasta käynnisti maailmalle levinneen osakkeiden myyntivimman

Talous
 
Ralph Orlowski Reuters
Meklari seurasi maanantaina kurssien liikkeitä Frankfurtin pörssissä Saksassa.
Meklari seurasi maanantaina kurssien liikkeitä Frankfurtin pörssissä Saksassa. Kuva: Ralph Orlowski Reuters

Musta maanantai. Näin Kiinan uutistoimisto Xinhua nimesi eilispäivän, jolloin Shanghain pörssi-indeksi laski lähes yhdeksän prosenttia. Romahdus tarttui maanantain kuluessa ensin muihin Aasian pörsseihin. Tokion pörssin Nikkei-indeksi laski lähes viisi prosenttia. Sitten aukesivat Euroopan pörssit.

Iltapäivällä laajat eurooppalaisia teollisuusosakkeita sisältävät indeksit olivat pahimmillaan yli kuuden prosentin romahduksessa verrattuna perjantain päätöskursseihin. Päivän loppua kohden lasku loiveni viiden prosentin tuntumaan.

Yhdysvalloissa pörssipäivä muistutti vuoristorataa ja päätyi noin neljä prosenttia pakkasen puolelle.

Näin suuret liikkeet yhden päivän aikana ovat harvinaisia etenkin, kun osakkeet halpenivat selvästi jo viime viikon lopulla.

Helsingin pörssissä osakkeet halpenivat maanantaina keskimäärin 5,2 prosenttia. Eniten kärsivät isot vientiyritykset. Nokia, YIT ja SSAB halpenivat yli seitsemän prosenttia. Outokummun markkina-arvosta haihtui yli kahdeksan prosenttia.

Päivän ainut nousija suuryrityksissä oli muun muassa Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma, jonka osake kallistui 1,7 prosenttia.

Helsingin pörssin arvosta on hävinnyt viikossa yli 11 prosenttia.

Eläkeyhtiö Varman sijoitusjohtajan Reima Rytsölän mielestä pörsseissä voidaan edelleen puhua korjausliikkeestä eikä suuremmasta romahduksesta.

Eurooppalaiset osakkeet ovat kallistuneet tämän vuoden aikana voimakkaasti. Syynä on ollut suurelta osin Euroopan keskuspankin tammikuussa ilmoittama jättimäinen arvopaperien osto-ohjelma. Itse asiassa Helsingin pörssi-indeksi on melko tarkkaan tasolla, jolla se oli tammikuun puolivälissä, ennen kuin ohjelma julkistettiin.

"Sen aiheuttama euforia on nyt pyyhkiytynyt pois osakkeiden arvosta. Mutta kuukauden päästä olemme viisaampia sen suhteen, onko tämä korjausliike, joka kääntyy pian taas nousuksi vai onko kyse pysyvämmästä ilmiöstä", Rytsölä sanoo.

Ekonomistit näkevät levottoman myllerryksen takana aitoa epävarmuutta erityisesti Kiinan talouskehityksestä. Kiinan pörssit ovat niin pieniä, ettei niiden romahduksilla ole suoraa vaikutusta oikein mihinkään. Ei, vaikka kiinalaisosakkeiden arvosta on hävinnyt lähes 40 prosenttia kesäkuun puolivälin jälkeen.

Kiina on maailman toiseksi suurin kansantalous, eli yksi maailmantalouden merkittävimmistä moottoreista.

Runsaasti raaka-aineita tuottavat kehittyvät taloudet kärsivät heti, kun Kiinan talouskone alkaa yskiä. Nopeasti tilanne vaikuttaa myös länsimaiden teollisuusyrityksiin, jotka vievät Kiinaan tai pyörittävät tuotantoa Kiinassa. Niiden tulosodotukset heikkenevät, mikä saa niiden osakkeet näyttämään kalliilta.

Kiinan hallinto on arvioinut, että maan bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna seitsemän prosenttia. Monet talousluvut kuitenkin viittaavat siihen, etteivät asiat ole hyvällä tolalla.

"Kiinan talous on monilta osin musta laatikko, josta tiedetään hyvin vähän. Emme esimerkiksi tiedä, mikä on oikea työttömyysaste, mikä on pankkien tila tai miten paljon Kiinan paikallishallinto on todellisuudessa velkaantunut", sanoo Handelsbankenin ekonomisti Tiina Helenius.

Yksityisen kulutuksen heikentymisestä kertoo se, että autokaupan kasvu seisahtui viime keväänä käytännössä kokonaan. Heleniuksen mukaan myös kehittyvien maiden ulkomaankaupan kasvu näyttää pysähtyneen. Se kertoo Kiinan vaikeuksista.

Halutessaan Kiinan keskushallinnolla on mahdollisuus tukea taloutta monin tavoin.

Aktian pääekonomisti Anssi Rantala uskoo, että tulossa on koronlaskuja ja perinteistä elvytystä eli valtion rahalla rahoitettuja rakennushankkeita.

"Hallinto todennäköisesti järjestää asiat niin, että luvattuun seitsemän prosentin talouskasvuun päästään", Rantala sanoo.

Luottamus Kiinan kykyyn hoitaa ongelmiaan keskusjohtoisella politiikalla on tosin horjunut sen jälkeen, kun hallinto on pyrkinyt tukiostoin estämään pörssejä laskemasta.

"Se on ollut vähän epätoivoista toimintaa", Rantala sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat