Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman pörssit horjuvat – mistä se johtuu ja miten alamäki vaikuttaa Suomeen?

HS kokosi vastauksia kysymyksiin pörssimyllerryksestä

Talous
 
Kiinan pörssiromahdus selitettynä minuutissa
Kiinan pörssiromahdus selitettynä minuutissa
Video selittää, mistä Kiinan pörssin alamäki johtuu. Toimittaja ja leikkaaja: Hannes Nissinen.

Talousviikko alkoi "mustalla maanantailla", kun Shanghain pörssi-indeksi syöksyi liki yhdeksän prosenttia ja veti muut maailman pörssit perässään. Tiistaina alamäki Kiinassa jatkui. HS etsi vastauksia rajun pudotuksen herättämiin kysymyksiin.

 

Mistä hurja pudotus Kiinassa johtuu?

Kiinassa pörssi on monella tapaa erilainen markkinapaikka kuin länsimaiset pörssit, sillä kotimaisilla kotitalouksilla on iso rooli kurssien liikuttelussa. Hurjia nousuja ja laskuja on nähty ennenkin.

reuters
Sijoittajat seurasivat tiistaina kursseja osakkeiden kauppapaikassa Hangzhoun kaupungissa Kiinassa. Kiinan pörsseissä vihreä väri tarkoittaa kurssien laskua ja punainen nousua, toisin kuin länsimaissa.
Sijoittajat seurasivat tiistaina kursseja osakkeiden kauppapaikassa Hangzhoun kaupungissa Kiinassa. Kiinan pörsseissä vihreä väri tarkoittaa kurssien laskua ja punainen nousua, toisin kuin länsimaissa.

Kiinalaiset eivät luota yhteiskunnan eläketurvaan, joten he säästävät itse vanhuuden varalle. Uutistoimisto Bloombergin mukaan kotitaloudet panevat säästöön noin 30 prosenttia käytettävissä olevista tuloistaan.

Pankkitalletuksille maksettava korko on jäänyt Kiinassa usein alle inflaation, joten kansalaiset ovat yrittäneet löytää tuottoa esimerkiksi osakkeista. Kokemattomien piensijoittajien takia Kiinan pörssiä leimaa lyhytaikainen keinottelu, jota on tehty entistä enemmän velkarahalla.

Uhkapelin luonnetta on korostanut se, ettei sijoituskohteista ole välttämättä saatavissa luotettavia tietoja. Tosin näyttää siltä, ettei sijoittajia suuremmin aina edes kiinnosta liiketoiminnan todellinen luonne.

Talouslehti The Economist kertoi toukokuussa, kuinka lattialautoja valmistava Kemian Wood Industry -niminen kiinalaisyhtiö päätti vaihtaa alaa pelibisnekseen ja nimesi itsensä uudelleen Zeus Entertainmentiksi.

Yhtiön osakkeen kurssi kaksinkertaistui lyhyessä ajassa, vaikka epäselväksi jäi, missä määrin toimialan vaihto oli totta ja missä määrin kuvitelmaa.

Kaiken lisäksi valtion roolin ja yritysten ristiinomistusten takia osakkeista on markkinoilla kaupan pienempi osuus kuin länsimaisissa pörsseissä.

Kun osakkeita liikkuu vähän, myynti- ja ostoinnon vaikutukset ovat rajumpia.

 

Miksi kurssit ovat pudonneet myös muualla maailmassa?

Kaksi selitystä näyttää nousevan ylitse muiden.

Ensinnäkin Kiinan kasvun mahdollinen hidastuminen heijastuu koko maailmantalouteen, jolloin kaikkien yritysten näkymät ja siten myös pörssikurssit heikkenevät.

Toiseksi finanssikriisin jäljiltä keskuspankkien rahapolitiikka on ollut löyhää. Kun esimerkiksi korkosijoitukset ovat tarjonneet erityisen huonoa tuottoa, monet ovat päätyneet hankkimaan osakkeita. Hinnan ja tuoton välisen suhteen perusteella osakkeet ovat olleet historiaan verrattuna melko kalliita.

Tällaisessa tilanteessa sijoittajat saattavat olla tavallista alttiimpia säikähtämään, kun talouden uutiset pettävät odotukset. Näin näyttää käyneen Kiinan tapauksessa.

 

Mitä kurssien heittely tarkoittaa tavalliselle suomalaiselle?

Jos ei sijoita omia rahojaan markkinoille, seuraukset tulevat mutkan kautta. Maailman talouskasvun hyytyminen vaikuttaisi myös suomalaisiin vientiyrityksiin ja sitä kautta tavallisten ihmisten talouteen.

Kasvun hidastuminen voi tarkoittaa myös sitä, että keskuspankit pitävät korot alhaalla odotettua pidempään. Tämä vaikuttaa suoraan suomalaisiin asuntovelallisiin, joiden velat on yleensä sidottu vaihtuviin viitekorkoihin.

Euroopassa ja Yhdysvalloissa näkymät ovat edelleen melko valoisat. Saksan talouselämän tunnelmia kuvaava Ifo-indeksi kohosi tiistaina enemmän kuin odotettiin.

 

Pitäisikö pudotuksesta olla huolissaan?

Maailmantalouden yskähtely antaa entistä vähemmän vetoapua Suomen heikossa kunnossa olevalle taloudelle.

Kiinan ulkopuolella pörssikurssien putoamista ei voi vielä luonnehtia romahdukseksi, eikä kehitystä voi rinnastaa – ainakaan vielä – finanssikriisin alkuvaiheen romahdukseen.

Jos markkinoita katsoo sijoittajan näkökulmasta, kannattaa pitää mielessä, että piensijoittajien tyypillisin virhe on herätä myöhässä nousukauteen ja toisaalta myydä osakkeita juuri silloin, kun ne ovat halventuneet.

Jos tällainen kurssien lasku nostattaa otsalle kylmän hien, piensijoittajan voi olla syytä miettiä, onko tullut ottaneeksi liikaa riskiä.

 

Juttua varten on haastateltu Suomen Pankin tutkimuspäällikköä Iikka Korhosta, Seligson & Co -rahastoyhtiön toimitusjohtajaa Ari Kaaroa ja Danske Bankin pääekonomistia Pasi Kuoppamäkeä.

HSTV:n studiokeskustelu: Onko Kiina jättimäinen Kreikka?
HSTV:n studiokeskustelu: Onko Kiina jättimäinen Kreikka?
Kiinalta on opittu odottamaan, että sen talous täyttää valtion asettamat kasvutavoitteet – tavalla tai toisella. Kiinan talouslukujen taustoista on kuitenkin vaihtelevasti tietoa. Onko Kiina mahdollisesti jättimäinen Kreikka? HS:n taloustoimittaja Anni Lassilan vieraana HSTV:n suorassa keskustelussa eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.

HSTV:n studiokeskustelu: Viekö Kiina maailmatalouden lamaan?
HSTV:n studiokeskustelu: Viekö Kiina maailmatalouden lamaan?
Shanghain pörssin lähes yhdeksän prosentin romahdus maanantaina jatkui tiistaina vielä seitsemän prosentin syöksyllä. Miksi markkinat ovat myllerryksessä? HS:n taloustoimittaja Anni Lassilan vieraana HSTV:n suorassa keskustelussa eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat