Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sanoma hakee säästöillä kannattavaa kasvu-uraa

Mediayhtiö Sanoma Media Finland aloittaa laajat yt-neuvottelut

Talous
 
Katarina Sällylä HS
Sanoman toimitusjohtaja Harri-Pekka Kaukonen kertoo yt-neuvottelujen lähtökohtana olevan, etteivät laatu ja lukijan kokemus kärsi.
Sanoman toimitusjohtaja Harri-Pekka Kaukonen kertoo yt-neuvottelujen lähtökohtana olevan, etteivät laatu ja lukijan kokemus kärsi. Kuva: Katarina Sällylä HS

Toimitusjohtaja Harri-Pekka Kaukosen mukaan Sanomalla on yksi päämäärä yli muiden: löytää uusi kannattava kasvu-ura.

Se on hänen mukaansa myös syy, miksi yhtiö ilmoitti tiistaina aloittavansa yhteistoimintaneuvottelut Sanoma Media Finlandissa.

Irtisanominen uhkaa enintään 220:tä työntekijää. Neuvottelujen piirissä on 1 600, joista enimmillään noin 14 prosenttia saatetaan irtisanoa. Lisäksi yhtiö suunnittelee vähentävänsä konsernin laajuisesti 60 työntekijää Sanoman tukitoiminnoista.

Suunnitelmat ovat osa Sanoman uutta 50 miljoonan euron säästö- ja muutosohjelmaa. Sanoma Media Finlandin liiketoimintoihin kuuluvat Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat, aikakauslehtiä kustantava Sanoma Lifestyle, lastenkirjoja ja sarjakuvia kustantava Kids Media sekä televisio- ja radiotoimintaa harjoittava Nelonen Media.

Muutosohjelmaan kuuluu suunniteltujen säästöjen lisäksi muita toimia, joista merkittävä osa toteutunee vuoden 2015 loppuun mennessä.

Säästöistä suurimman osan arvioidaan realisoituvan vuoden 2016 loppuun mennessä, yhtiö kertoi.

Kaukosen mukaan säästöt itsessään eivät tarkoita kasvua vaan yhtiö hakee niillä "tuottavuusloikkaa".

"Syy yt-prosessin aloittamiseen on kannattavuuden ja kilpailukyvyn parantaminen sekä sitä kautta investointikyvyn varmistaminen tulevaisuudessa, mikä on taas kasvun edellytys."

Kaukonen sanoo, että Sanoman ongelmien keskeinen syy on Suomen karu taloustilanne, jonka takia mainosmarkkinat ovat kehittyneet odotettua heikommin.

Lisäksi kansainvälinen kilpailu on kiristynyt Suomen mediamarkkinoilla: esimerkiksi Google vie ison siivun Suomen mainosmarkkinasta.

"Olemme Suomen mainosrahoitteisin printtimediatalo. Toiminnasta yli 50 prosenttia on mainosrahoitteista. Tähän on pakko ryhtyä, jotta saamme kannattavuutta ja sitä kautta voimme investoida tuotteiden kehittämiseen ja turvata vahvan mediayhtiön Suomessa."

Kaukonen kertoo, että uutta tehoa ja säästöjä haetaan rakenteiden yksinkertaistamisesta, yksiköiden välisestä yhteistyöstä ja "ketteryyden" lisäämisestä. Hän sanoo, ettei tuotteiden tai sisältöjen lopettamisesta ole tehty mitään päätöksiä.

"Me emme vain tee tätä oikealla kustannustasolla, eikä meidän pidä tuudittautua siihen, mitä on saavutettu. Valtava matka meillä on edessä", Kaukonen arvioi.

Tutkimuksissa lukijoiden tyytyväisyys esimerkiksi Helsingin Sanomiin on kasvanut. Sen johdosta lehti on menestynyt hyvin levikkituotoissa vaikeilla markkinoilla. Myös Ilta-Sanomat on pärjännyt Kaukosen mukaan erittäin hyvin kaikissa kanavissa.

"Lähtökohta tässä on, etteivät sisältöjen laatu ja lukijan kokemus kärsi", Kaukonen toteaa.

Sanoma Media Finlandin toimitusjohtaja Pia Kalsta korostaa, että liiketaloudellinen kannattavuus on kaupallisen median toiminnassa elinehto.

"Henkilöstölle tulevat viikot ovat epävarmuuden aikaa. Sanomalla on hyvät resurssit, ja uudella toimintatavalla pystymme parempaan tulevaisuuteen."

Kalstan mukaan Sanoman ote kuluttajamarkkinasta on vahva. Tiistaina julkistettu tehostusohjelma kohdistuu siis ennen kaikkea kannattavuuteen.

Samalla Kalsta korostaa, että Sanoma Media Finland hakee myös kasvua.

"Meidän on jatkuvasti kehitettävä uutta. Vaikka mainosmarkkina tuskin kokonaisuudessaan kasvaa vuonna 2016, siellä on monia osa-alueita, jotka kasvavat. Niillä alueilla pitää painaa kaasua", Kalsta sanoo.

Kasvualueita on ainakin mobiilissa ja videoissa.

HS:n toimituksen pääluottamusmies Jussi Alhroth kertoo, ettei yt-uutinen tullut yllätyksenä.

"Neuvottelujen koko tuli sen sijaan yllätyksenä. Sanomien Suomen-toiminnoissa ei ole ollut näin suurta ryhmää koskevia yt-neuvotteluja", hän sanoo.

"Nyt ei tiedetä lainkaan, kuinka paljon irtisanomiset tulevat kohdistumaan mihinkin yksikköön."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat