Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan myrsky laantuu lännessä

Sijoittajien luottamus eurooppalaisiin ja yhdysvaltalaisiin yritykseen vahvistui tiistaina. Kiinan keskuspankki aloitti uudet tukitoimet.

Talous
 
Kiinan pörssiromahdus selitettynä minuutissa
Kiinan pörssiromahdus selitettynä minuutissa
Video selittää, mistä Kiinan pörssin alamäki johtuu. Toimittaja ja leikkaaja: Hannes Nissinen.

Sijoittajat alkoivat tiistaina ostaa eurooppalaisia ja yhdysvaltalaisia osakkeita viime perjantaina alkaneen ja maanantaina kärjistyneen osakkeiden voimakkaan halpenemisen jälkeen.

Sen sijaan Kiinassa osakkeiden merkittävä halpeneminen jatkui kolmatta päivää, koska epäluulot Kiinan talouskasvun heikkenemisestä eivät hellittäneet. Kiina on maailman toiseksi suurin kansantalous, joka on hyvin tärkeä markkina-alue monille eurooppalaisille ja yhdysvaltalaisille yritykselle.

Jos talouskasvu Kiinassa hidastuu merkittävästi, sillä on verraten suuri vaikutus yritysten lisäksi koko maailmantalouteen.

Suuri osa sijoittajista todennäköisesti katsoi tiistaina, että osakkeiden voimakas halpeneminen maanantaina oli ylimitoitettua. Epävarmassa suhdanteessa muutokset arvopapereiden hinnoissa ovat yleensä äkillisiä ja suuria. Euroopassa osakkeet kallistuivat myös siksi, että saksalaisen tutkimuslaitoksen mukaan luottamus talouskehitykseen voimistui sijoittajien odotuksia enemmän.

Yhdysvalloissa kuluttajien luottamus talouteen puolestaan vahvistui tiistaina julkistettujen tietojen mukaan.

Paniikki Kiinassa oli vielä tiistainkin niin suuri, että keskuspankin oli puututtava markkinoihin.

Keskuspankki pienensi liikepankeille asetettua varantovaatimusta 0,5 prosenttiyksikköä 18 prosenttiin.

Reuters
Saksassa Frankfurtin pörssissä käytiin kauppaa tiistaina.
Saksassa Frankfurtin pörssissä käytiin kauppaa tiistaina.

Varantovaatimus tarkoittaa sitä osuutta pankkien yleisön talletuksista, joka liikepankkien on talletettava keskuspankkiin reserviin. Yleisön talletukset tarkoittavat pääasiassa yritysten ja kotitalouksien talletuksia.

Varantovaatimusta supistamalla keskuspankki yrittää tukea taloutta ja kannustaa liikepankkeja lisäämään lainanantoaan.

Ristivetoa osakemarkkinoilla

Osakkeiden hinnanmuutokset tiistaina  

KIINA

–7,6 %

EUROOPPA

+4,3 %  

YHDYSVALLAT

+0,7 %

"Kiinan keskuspankin toimet tarkoittavat todennäköisesti sitä, että osakemarkkinat Kiinassa vakautuvat ainakin väliaikaisesti", sanoo finanssiryhmä OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen.

"Toki myös sillä on yleensä vaikutusta, että Euroopassa ja Yhdysvalloissa osakkeet kallistuivat. Kiinan osakemarkkinat eivät ole täysin vapaat, joten keskuspankin toimilla on suurempi merkitys."

Muita Kiinan keskuspankin tukitoimia olivat pankkilainojen viitekoron pienentäminen ja yli vuoden talletuksien korkokaton poistaminen.

"Vaikka tässä on elementtejä markkinoiden rauhoittamisesta, kyse on enemmän reaalitalouden avittamisesta hallituksen seitsemän prosentin kasvutavoitteen täyttämiseksi", sanoi Hongkongissa ANZ-pankin pääekonomisti Liu Li-Gang uutistoimisto Reutersille.

Li-Gangin mukaan liikepankkien varantovaatimuksen pienentäminen on keskuspankin toimista tärkein, koska se tarkoittaa lähes 90 miljardin euron piristysruisketta talouteen.

Hallitus on jo pitkään yrittänyt uudistaa Kiinan talouden rakennetta siirtämällä painopistettä entistä enemmän kotimaiseen kysyntään ja palvelujen lisäämiseen.

Kiinan talous perustuu yhä verraten voimakkaasti vientiin ja uusiin investointeihin, joita on tehty ottamalla velkaa. Siksi monet ekonomistit ovat olleet jo pitkään huolissaan Kiinan yksityisestä velkaantumisesta.

Kiinassa osakkeita on ostettu lainatuilla varoilla, mikä voi aiheuttaa arvaamattomia seurauksia suhdanteen huonontuessa ja omaisuuserien halvetessa.

Osakkeiden lisäksi tiistaina kallistuivat myös monet raaka-aineet. Kupari kallistui maanantaina runsaat kaksi prosenttia ja raakaöljy kolme prosenttia, mikä kertoo luottamuksen palautumisesta ainakin toistaiseksi.

Raaka-ainemarkkinoilla kuparin kallistumista pidetään yleensä merkkinä taloudellisen toimeliaisuuden lisääntymisestä.

Tosin Pohjanmeren Brent-viiteladun öljyn hinta on yhä tasolla, jolla se oli viimeksi vuoden 2009 alussa. Tiistai-iltana barreli Brent-viitelaadun raakaöljyä maksoi 43 dollaria. Barreli on öljykaupan mittayksikkö. Sen tilavuus on 159 litraa.

Valuuttamarkkinoilla euron arvo suhteessa dollariin heikkeni 1,5 prosenttia. Yhden euron arvo oli tiistai-iltana 1,14 dollaria. Maanantai-iltana se oli 1,16 dollaria.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat