Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmarisen Ritakallio: Ahneus vaihtui peloksi Kiinassa

HSTV:n studiokeskustelu selvitti Kiinan markkinoiden myllerrystä

Talous
 
HSTV:n studiokeskustelu: Viekö Kiina maailmatalouden lamaan?
HSTV:n studiokeskustelu: Viekö Kiina maailmatalouden lamaan?
Shanghain pörssin lähes yhdeksän prosentin romahdus maanantaina jatkui tiistaina vielä seitsemän prosentin syöksyllä. Miksi markkinat ovat myllerryksessä? HS:n taloustoimittaja Anni Lassilan vieraana HSTV:n suorassa keskustelussa eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.

Alkuvuoden ahneus on vaihtunut peloksi ja epävarmuudeksi Kiinan markkinoilla, arvioi työeläkeyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio HSTV:n suorassa lähetyksessä tiistaina.

Ritakallion mukaan syksystä on tulossa arvaamaton.

"Nyt on pelko palannut markkinoille, ja silloin kun pelko palaa markkinoille, tapahtuu rajuja liikkeitä alaspäin", Ritakallio sanoi.

Shanghain pörssissä osakkeet kallistuivat pitkään ja voimakkaasti, mutta elokuun loppupuolella ne ovat halventuneet jyrkästi. Lainarahalla sijoittavat kotitaloudet ovat yksi syy pörssiheilahteluun, Ritakallio kertoi.

Kiinan epävarmuus heijastuu maailman pörsseihin, vaikka osakkeet Euroopassa toipuivatkin tiistaina.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä kertoi lähetyksessä, että Kiinan talouden tila pysyy epäselvänä.

"Kiinan taloudesta ei tiedetä loppujen lopuksi niin hyvin", Vihriälä kertoi. Hänen mukaansa esimerkiksi Kiinan lukuihin bruttokansantuotteesta ei täysin luoteta.

Ritakallio puolestaan lisäsi, että epävarmuutta lisäävät varjopankkitoiminta ja kiinteistöjen hintakuplan riski.

Suomalaisten eläkevarat ovat turvassa Kiinan epävarmuudesta huolimatta, Ritakallio vakuutti. Ilmarisen sijoituksista 30 prosenttia on Suomessa ja 70 prosenttia muualla.

"Osakesijoituksista meillä on ollut 4–5 prosenttia viime vuosina sijoitettuna Kiinaan, ja jatkossa on selvää, että kun Kiinan rooli maailmantaloudessa kasvaa, tämä osuus on edelleen kasvussa", Ritakallio sanoi.

Piensijoittajia suursijoittaja kehotti harkitsevaisuuteen.

"Historia on osoittanut, että jos on jäitä hatussa eikä tee mitään, pärjää pidemmässä juoksussa parhaiten", Ritakallio neuvoi.

Hän muistutti, että Kiinan pörssin merkitys on kohtuullisen pieni, vaikka Kiinan talouden merkitys sinänsä onkin iso.

Kiina on hoitanut pörssiromahdusta hallituksen tukitoimilla.

Vihriälän mukaan Kiinan epävarmuus heijastuu Suomeen kiertoteitse, kun taas Venäjä vaikuttaa suoraan.

Hän arvioi kuitenkin, että Suomi kärsii Kiinan tilanteesta enemmän kuin euroalueen valtiot keskimäärin. Kiinan osuus Suomen viennistä on noin viisi prosenttia. Vihriälä sanoo, että euroalueen viennistä Kiinan osuus on keskimäärin 3,5 prosenttia.

"Tässä mielessä olemme enemmän haavoittuvaisia kuin tyypillinen eurooppalainen maa", Vihriälä arvioi.

 

Timo Ritakallio
Timo Ritakallio
HSTV:n studiokeskustelu: Onko Kiina jättimäinen Kreikka?
HSTV:n studiokeskustelu: Onko Kiina jättimäinen Kreikka?
Kiinalta on opittu odottamaan, että sen talous täyttää valtion asettamat kasvutavoitteet – tavalla tai toisella. Kiinan talouslukujen taustoista on kuitenkin vaihtelevasti tietoa. Onko Kiina mahdollisesti jättimäinen Kreikka? HS:n taloustoimittaja Anni Lassilan vieraana HSTV:n suorassa keskustelussa eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat